Ολιστική μελέτη: Λάδι-Λάδι και τηγανίτα τίποτα

Του Νίκου Συνοδινού

Ολιστική μελέτη για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σαν να λέμε λάδια πολλά, αλλά από τηγανίτα τίποτα. Και αυτό γιατί καλό είναι να παίρνεις ένα πετυχημένο μοντέλο από μια προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα, όπως η Αγγλία ή η Ισπανία, και να την αντιγράφεις, αλλά η θεωρία είναι διαφορετική από την πράξη όταν εύχεσαι να την εφαρμόσεις στην Ελλάδα.

Γιατί το περιεχόμενο της Ολιστικής Μελέτης των FIFA-UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη από το υφυπουργείο Αθλητισμού, κάνει συστάσεις και δίνει οδηγίες. Με αυτήν τη λογική το υποδέχθηκαν και οι αρμόδιοι φορείς. Γιατί μπορεί η Πολιτεία να επιθυμεί την υλοποίησή του, καθώς είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτοί που θίγονται κι έχουν την εξουσία στα χέρια τους, όταν δεν τους το επιβάλουν δεν θα την παραδώσουν… ποτέ.

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ενισχύεται και παίρνει αυτό που του αναλογεί. Ως εκ τούτου έχει έναν λόγο παραπάνω να πιέσει, ώστε μέρος τουλάχιστον των προτάσεων να υλοποιηθεί. Η ΕΠΟ όμως; Οι ερασιτέχνες παράγοντες δεν έχουν καμία όρεξη να χάσουν… κεκτημένα δεκαετιών. Μπορεί η εποχή να τους έχει ξεπεράσει, αλλά ποιος θα τολμήσει να γκρεμίσει το οικοδόμημα όπως είναι δομημένο, εξυπηρετώντας πρόσωπα και καταστάσεις;

Με ένα άρθρο κι έναν νόμο

Όπως έλεγε και ο Αλέξης ότι θα καταργήσει το μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο και όποιος ήταν σοβαρός γελούσε με τη ρητορική του, έτσι και οι ποδοσφαιροπαράγοντες της χώρας γελάνε με την ολιστική μελέτη. Και αν δεν βγαίνουν να το διατυμπανίσουν, το συζητούν πολύ… φωναχτά.

Κι όμως, η διαδικασία μπορεί να ήταν πολύ απλή. Όπως είναι η ολιστική, εφόσον κάποιος πίστευε ότι θ’ άλλαζε σελίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα την έκανε νόμο του κράτους. Και ας πήγαινε μετά η ΕΠΟ να φωνάζει στη FIFA ότι παρεμβαίνουν στο αυτοδιοίκητο, γιατί… νομοθέτησαν αυτά που τους πρότεινε. Υπάρχει πρωθυπουργός όμως που θα τολμήσει στην Ελλάδα να κάνει κάτι τέτοιο; Ούτε καν υπουργός να το προτείνει και ας μην περάσει.

Σε γύρο συζητήσεων, πάρε-δώσε, απαιτήσεων και υπαναχωρήσεων θα μπούμε. Ξεκαθαρίστηκε με το «καλημέρα». Και πρώτες δίνουν τον τόνο η FIFA και η UEFA προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ολιστική Μελέτη για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο είναι απόρροια της Διακήρυξης Προθέσεων, που συνυπογράφηκε στις 25/02/2020 από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και τον αντιπρόεδρο της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ.

Σκοπός της είναι η διαμόρφωση της βάσης ενός πλαισίου για το βιώσιμο μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και μιας μεθοδολογίας μέσω της οποίας αυτή η επιδίωξη μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Οι διεθνείς συνομοσπονδίες προτείνουν μια σειρά από αλλαγές σε ολόκληρο το οικοδόμημα του ποδοσφαίρου (διοικητικό και μη), με στόχο αυτό να βγει από το τέλμα και να προχωρήσει σε καλύτερα μονοπάτια.

Με το «καλημέρα» όμως, δίνεται ο… τόνος:

«Όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου πρέπει να δράσουν πάνω στις συστάσεις και στις προτάσεις αυτής της μελέτης».

Συστάσεις και προτάσεις λοιπόν. Και ζητάει από την ΕΠΟ να… «καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αναθεωρήσει τις οργανωτικές δομές της».

Μια τρύπα στο νερό, δηλαδή. Οι Γραμμένοι θα πουν ότι προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε. Θα βάλουν λίγη σάλτσα παραπάνω και θα προσφέρουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο το κατιτίς του, όπως είχαν αποφασίσει να κάνουν δηλαδή, αλλά μέχρι εκεί.

Δεν το έκρυψαν εξάλλου. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ το είχε πει κατάμουτρα του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA Πετρ Φούσεκ, ότι «επόμενο βήμα είναι το ποδόσφαιρο να συζητήσει το περιεχόμενο της μελέτης και να καταλήξει στις θέσεις του».

Με το «καλημέρα» υποδέχτηκαν την Ολιστική μελέτη όπως της άξιζε, με βάση τη… δεσμευτικότητά της.

«Ευχαριστούμε τις FIFA-UEFA για το εξαιρετικό επίπεδο της εργασίας τους. Η μελέτη περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Η οικογένεια του ποδοσφαίρου θα συζητήσει αναλυτικά το περιεχόμενό της και θα καταλήξει στις επιλογές του. Μέσα σε καθεστώς αυτονομίας και ανεξαρτησίας έχει την ευκαιρία να λάβει αποφάσεις που θα φέρουν πρόοδο στο Άθλημά μας», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, B. Γραμμένος, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης.

O πρόεδρος της ΕΠΣ Δωδεκανήσου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, Παναγιώτης Διακοφώτης, o οποίος έχει στενότατες σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη, δεν ήταν τόσο… συγκρατημένος.

«Επικοινωνιακά προσπάθησαν να περάσουν κάποια πράγματα και ο στόχος ήταν το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ. Αυτό όμως δεν αλλάζει. Υπάρχει ανεξαρτησία του ποδοσφαίρου και ό,τι είναι να κάνει θα το κάνει μόνο του, χωρίς παρεμβάσεις από την πολιτεία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όλα αυτά που έχουν προτείνει πρέπει να περάσουν από τη γενική συνέλευση. Σε ένα σώμα των 69, χρειάζονται τα 3/5 για να τροποποιηθεί το καταστατικό, και αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. Η ολιστική μελέτη περιλαμβάνει εισηγήσεις και δεν επιβάλλεται στο ποδόσφαιρο να αλλάξει κάποια πράγματα. Έχουμε δρόμο. Θα δούμε. Έτσι και αλλιώς, το ποδόσφαιρο δεν έχει να περιμένει κάτι από την πολιτεία. Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Οπότε, από τη στιγμή που δεν στηρίζει οικονομικά το ερασιτεχνικό κυρίως ποδόσφαιρο, δεν της πέφτει και λόγος το πώς θα διοικηθεί το συγκεκριμένο άθλημα».

Κάπως έτσι σκέφτονται οι περισσότεροι πρόεδροι των Ενώσεων. Ποιος θα κόψει τα ταξιδάκια και τις επιτροπές; Ποιος θα περιορίσει τις προσλήψεις και τις αποζημιώσεις; Ποιος θα τους σταματήσει από το να κάνουν τους… παράγοντες αναδεικνύοντας την εξουσία τους στις τοπικές κοινωνίες; Γιατί άλλο ο πρώτος του χωριού και άλλο η τελευταία τρύπα στη φλογέρα.

Ακόμη όμως και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, που παραείναι ριγμένο στην Ελλάδα, απλά περιορίστηκε να εκφράσει ότι βλέπει με ενδιαφέρον το περιεχόμενο της Μελέτης και το επόμενο διάστημα θα τη μελετήσει σε βάθος.

Γιατί μπορεί η Ολιστική να δίνει κατεύθυνση ενίσχυσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αλλά όταν υπάρχει μια ισορροπία, ακόμη και οι κερδισμένοι απ’ αυτήν θα φροντίσουν να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους. Μα δυο λόγια, ο Δημήτρης Μελισσανίδης που έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του και πλέον θα έχει το πάνω χέρι στην ΕΠΟ με τον Ιβάν Σαββίδη σε δεύτερο πλάνο και τον Βαγγέλη Μαρινάκη στη γωνία, από πού και ως πού θα δεχτεί να δώσει πόντους στους αντιπάλους του;

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, που έχει χρονικό ορίζοντα να συσταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2021, καλείται να έχει με βάση την ολιστική μελέτη «αποφασιστικό ρόλο αντί της Εκτελεστικής Επιτροπής, σε θέματα που αφορούν τις επαγγελματικές διοργανώσεις και τα κύπελλα, καθώς και τους κανονισμούς τους».

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο παίρνει πάνω του ό,τι το αφορά. Με τι σύνθεση όμως θα λειτουργήσει αυτή η ΕΕΠ; Θα είναι 13μελής και θα συμμετέχουν οι Big-4, αλλά και δύο εκπρόσωποι ποδοσφαιριστών. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ θα είναι επικεφαλής, ενώ θα υπάρχουν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και άλλων φορέων. Εδώ είναι που θα βγουν τα κομπιουτεράκια. Από πού θα προκύψουν οι εκπρόσωποι των ποδοσφαιριστών; Με ποια διαδικασία; Και άντε το ξεπερνάς αυτό. Από την Εκτελεστική Επιτροπή ποιοι θα οριστούν και με ποιες ισορροπίες; Και αν μετέχουν άλλοι φορείς, ποια πρόσωπα θα προκριθούν;

Ο μαγικός αριθμός για αποφάσεις στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου είναι το 7. Οι όποιες συμμαχίες δημιουργούνται μπορεί ν’ ανατρέπονται αν ανακατευτεί η τράπουλα ή αν έχουμε… μετακινήσεις. Μπάχαλο, δηλαδή.

Πέραν όμως όλων αυτών και των… απαιτήσεων του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ θα δεχτεί αυτές τις μεταβολές; Να χάσει μέσα από τα χέρια της δηλαδή τέτοιου είδους εξουσία; Ή θα την… αφήσουν να τη χάσει, όταν απειλείται η διατάραξη των υφιστάμενων ισορροπιών;

Αλλά και η ίδια η Εκτελεστική Επιτροπή, ακόμη και με πετσοκομμένες αρμοδιότητες, τι σύνθεση θα έχει; Η UEFA συστήνει μέχρι τον Ιούνιο η ΕΠΟ να φροντίσει ώστε στα 17 μάξιμουμ μέλη να υπάρχει αναλογία εκλεγμένων από το επαγγελματικό και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Ο αριθμός των 17 μάλιστα χαρακτηρίζεται υψηλός, αλλά στη λογική τού δώσε και μένα, μπάρμπα, προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί, πόσω μάλλον όταν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερος αριθμός στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αν πάμε στο 9-8, ποιος θα πρωτομπεί από τις ΕΠΣ στους εννέα; Θα γίνει… ο θάνατος της αλεπούς. Οπότε, καλά τα είπε ο Διακοφώτης. Δεν περνάνε αυτά. Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε, θα συμπληρώσουμε εμείς…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα