Ολο και πιο… μακριά Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ενωση

Ανοίγει συνεχώς η ψαλίδα ανάμεσα σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως καταδεικνύει νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το περιοδικό Observer σε τέσσερις χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Opinium στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία, το ευρωπαϊκό όραμα των βρετανών ξεφτίζει, ενώ την ίδια ώρα χώρες της Ε.Ε. εκτιμούν ολοένα και περισσότερο ότι η Βρετανία δεν αποφέρει μεγάλα οφέλη στα 28 μέλη της Ενωσης. Συγκεκριμένα, το 26% των Βρετανών πιστεύει ότι η Ε.Ε. είναι «καλή», έναντι του 62% των Πολωνών, του 55% των Γερμανών και του 36% των Γάλλων.

Ωστόσο, μόνο το 9% των Γερμανών, το 15% των Γάλλων και το 33% των Πολωνών θεωρεί ότι η Βρετανία είναι μια «θετική δύναμη» στην Ε.Ε.. Στη Γερμανία, το 44% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο στην πρόταση η Βρετανία να χαίρει συγκεκριμένων όρων σύνδεσης με την Ε.Ε., έναντι του 16% που τάσσεται υπέρ. Στη Γαλλία αντίθετο είναι το 36% και στην Πολωνία το 38%.

Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα προκαλούσε ανησυχία μόνο στο 24% των Γάλλων και το 36% των Γερμανών, όμως το 51% των Πολωνών εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αρνητικό για την Eνωση. Τέλος, το 64% των Βρετανών πιστεύει ότι η Ε.Ε. έχει αρνητικές συνέπειες στη μετανάστευση, έναντι του 59% των Γάλλων, του 42% των Γερμανών και μόνο του 20% των Πολωνών.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε περισσότερα από 2.000 άτομα στη Βρετανία και σε περισσότερα από 1.000 σε κάθε μία από τις υπόλοιπες χώρες (Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία).

Διαβάστε επίσης