Όλο το κράτος στην υπηρεσία του Ιβάν

Έντονη δραστηριότητα λίγο πριν από τις εκλογές για να κλείσουν τα τηλεοπτικά του ΠΑΟΚ με την ΕΡΤ και να αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο ώστε ο τριετής αποκλεισμός του Σαββίδη να γίνει ένας χρόνος…

Κι ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία πνέει τα λοίσθια, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές προσπαθεί με κάθε τρόπο να κλείσει λογαριασμούς προς όφελος των ημετέρων της.

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ημέρες πριν από την 7η Ιουλίου κορυφώθηκε η συζήτηση για να κλείσουν τα τηλεοπτικά του ΠΑΟΚ στην κρατική ΕΡΤ με το μυθικό ποσό των 8 εκατ. ευρώ (κατ’ έτος), όταν στην «ελεύθερη αγορά» η τιμή διαπραγμάτευσής τους δεν μπορεί και δεν ξεπερνά ούτε τα… μισά χρήματα απ’ όσα φέρεται να προσφέρει η δημόσια τηλεόραση στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ΠΑΟΚ (που η κυβέρνηση θυμήθηκε να τακτοποιήσει λίγο πριν από τις εκλογές) επιχειρεί να αλλοιώσει τους όρους διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος που θα ξεκινήσει τον Αύγουστο και πλήττει ευθέως τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τους λόγους, αλλά και τη σπουδή της κυβέρνησης να… προικίσει τον Ιβάν Σαββίδη με ένα ποσό της τάξης των 8 εκατ. ευρώ που δεν υπάρχει πλέον στην ελεύθερη αγορά για καμία από τις top ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο τομέας στον οποίο επιχειρείται αλλοίωση των όρων του νέου πρωταθλήματος.

Παράλληλα, με τα τηλεοπτικά του πρωταθλήματος εξελίχθηκε το τελευταίο διάστημα στον χώρο του ποδοσφαίρου μια συζήτηση για  να εξαφανιστούν οι ποινές που αφορούν αφαίρεση βαθμών στις ομάδες των οποίων οι οπαδοί προκαλούν επεισόδια, αλλά και να μειωθούν οι αντίστοιχες περί «απειλών και εκφοβισμού» βάσει των οποίων (άρθρο 19 του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ) είχε τιμωρηθεί με ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια ο Ιβάν Σαββίδης για τη γνωστή ενέργειά του να εισβάλει οπλισμένος στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ στην Τούμπα.

Η τριετής ποινή απαγόρευσης εισόδου είχε επιβληθεί  στον Σαββίδη στις 29 Μαρτίου 2018 για την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, με το όπλο στη ζώνη του. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι κανονικά η ποινή του έληγε στις 29 Μαρτίου 2021.

Στο άρθρο 19 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ περί απειλών και εκφοβισμού αναφέρεται: «Οποιοσδήποτε εμπίπτει στον παρόντα κώδικα, ο οποίος εκφοβίζει έναν αξιωματούχο του αγώνα ή οποιοδήποτε εντεταλμένο εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο με απειλές ή με άλλο άμεσο ή έμμεσο τρόπο, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή 50.000 ευρώ τουλάχιστον και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο από τρία έως πέντε έτη».

Η τροποποίηση που συζητήθηκε να γίνει ήταν η εξής: «Οποιοσδήποτε εμπίπτει στον παρόντα κώδικα, ο οποίος εκφοβίζει έναν αξιωματούχο του αγώνα ή οποιοδήποτε εντεταλμένο εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο με απειλές με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή έμμεσο τρόπο θα τιμωρείται με χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο έως ένα έτος». 

Ο σκοπός είναι προφανής… Κάποιοι θέλουν να εξαφανίσουν την ποινή στον Ιβάν και να επιτρέπουν πλέον να απειλούνται διαιτητές ή αξιωματούχοι αγώνων με μικρότερες σε περίπτωση που έχουν αντίστοιχες ιδέες…

Ταυτόχρονα, μεθοδεύτηκε (στο ίδιο διάστημα) μια συζήτηση μεταξύ παραγόντων της Super League η πλήρης κατάργηση της ποινής αφαίρεσης βαθμών για επεισόδια από οπαδούς των ομάδων! Αντί δηλαδή ο ποινικός κώδικας να γίνει αυστηρότερος, έγινε μια προσπάθεια να εξαφανιστούν οι ποινές, με πρόσχημα ότι στο τέλος της νέας περιόδου θα διεξαχθούν play offs για την ανάδειξη του πρωταθλητή, κάτι που σημαίνει περισσότερα ντέρμπι και κατ’ επέκταση μεγαλύτερος κίνδυνος επεισοδίων και πιθανότητας αφαίρεσης βαθμών από τις ομάδες που θα διεκδικήσουν τον τίτλο…

Η συζήτηση που έγινε στα διάφορα όργανα του ποδοσφαίρου ήθελε τη μετατροπή του κανονισμού προς το… ελαφρύτερο, ώστε και οι χουλιγκάνοι να τα σπάνε μέσα στο γήπεδο, αλλά και οι ομάδες να μην τιμωρούνται!

Η πρόθεση είναι για περιπτώσεις οριστικής διακοπής ή οριστικής ματαίωσης της τέλεσης του αγώνα, να επιβάλλεται κατακύρωση του αγώνα υπέρ της αντίπαλης ομάδας και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές δύο έως τέσσερις αγωνιστικές.

Για το ενδεχόμενο εισόδου οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, να υπάρχει πρόστιμο που θα ξεπερνά και τις 200.000 ευρώ και τιμωρία με κεκλεισμένων των θυρών έως και τέσσερις αγώνες.

Επίσης, και σε περίπτωση μη έναρξης ή διακοπής του αγώνα λόγω επεισοδίων, ο αγώνας να κατακυρώνεται υπέρ της ανυπαίτιας ομάδας και να υπάρχει ποινή αγωνιστικών.

Αφαίρεση ή αφαιρέσεις βαθμών ή ακόμα και υποβιβασμός ΠΑΕ  να  καταργηθούν, ακόμα και για τυχόν απειλές ή εκφοβισμούς σε αξιωματούχους…

Άναψε κόκκινο

η FIFA

Στη  συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, μεσοβδόμαδα, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας που έχει τοποθετήσει η FIFA στη χώρα μας, Πετρ Φούσεκ, είπε πως κάποιες από αυτές τις αλλαγές στις διατάξεις τις θέλει μεταφρασμένες για να τις μελετήσει με τους ανθρώπους της παγκόσμιας συνομοσπονδίας και έβαλε… φρένο στις διαθέσεις της ΕΠΟ και της Super League.

Αποφασίστηκε εν τέλει να αναβληθεί τελείως το θέμα των αλλαγών στους κανονισμούς και να μην τεθεί καθόλου, ούτε στην αυριανή Εκτελεστική ούτε στη Γ.Σ. της Παρασκευής, ενώ είναι άγνωστο τελικά πότε και αν θα εγκριθούν οι αλλαγές που επιχείρησαν προωθήσουν.

Δεν θα μπορούσε να γινόταν και αλλιώς.

Το «πραξικόπημα» με τον νέο Πειθαρχικό Κώδικα αποτράπηκε, τουλάχιστον για την ώρα, από την ίδια την FIFA, η οποία διά των απεσταλμένων της είχε χτυπήσει «καμπανάκι» κατά τη διάρκεια της περσινής περιόδου και είχε ξεκάθαρα υποστηρίξει σε όλους τους τόνους ότι στην υπόθεση της βίας η ΕΠΟ δεν έχει κάνει το παραμικρό βήμα προόδου…

Διαβάστε επίσης