Όλοι αναζητούν τον χρόνο των πρόωρων εκλογών

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έγινε, οι μετακινήσεις υπουργών σε καυτά υπουργεία δείχνουν ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν, καθώς οι νέοι υπουργοί έχουν δείξει ότι δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος. Όπως για παράδειγμα το νέο δίδυμο του υπουργείου Εργασίας (Χατζηδάκης-Τσακλόγλου), που πέραν των εκκρεμών συντάξεων πρέπει να τρέξουν και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ήδη ανακοινώθηκε ότι ο στόχος των 200.000 εμβολιασμών τον μήνα Ιανουάριο επιτεύχθηκε και όλοι αναμένουν τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία δεν πρόκειται να έρθει πριν από το ερχόμενο Πάσχα. Οπότε, τι μένει πλέον για να έχει χρόνο και πεδίο ανοιχτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Να ξεμπλέξει μία και καλή με την παγίδα που του έστησε ο Αλέξης Τσίπρας με την απλή αναλογική.

Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προχωρήσει σε διπλή εκλογική αναμέτρηση. Και για να το επιτύχει, θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε μία εποχή που θα είναι κυρίαρχος στο πολιτικό σύστημα, όπως είναι αυτή την εποχή. Έτσι θα καταφέρει να ξεπεράσει την παγίδα του Τσίπρα, αλλά και να τελειώσει μια και καλή με τον βασικό του αντίπαλο, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι με μία διπλή ήττα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συνταξιοδοτηθεί ως αρχηγός κόμματος.

Η κυριαρχία του Μητσοτάκη του επιτρέπει να έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων

Και ναι μεν στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου ισχυρίζονται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, αλλά ουδείς τους πιστεύει. Και αυτό διότι είναι τεράστιο το δέλεαρ για προσφυγή στις κάλπες, όταν όλες μα όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν διαφορές που κατά μέσο όρο κυμαίνονται πέριξ του 15%. Όσο έξω και εάν πέσουν οι δημοσκοπήσεις, όσο πολωμένες και να είναι εκλογές, όλα δείχνουν ότι η Ν.Δ. θα είναι νικήτρια ίσως και με διψήφια διαφορά.

Τις αναμένουν στην αντιπολίτευση

Ήδη όπως λένε στην Κουμουνδούρου, αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη, αναμένουν ότι το πιθανότερο οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν είτε το καλοκαίρι, είτε το φθινόπωρο, καθώς μέχρι τότε λογικά θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Γι’ αυτό κι έχουν προσαρμόσει τη στρατηγική τους στο να κατηγορούν την κυβέρνηση, ότι δεν τα πάει καθόλου καλά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Βέβαια, οι αριθμοί δεν αποδεικνύουν τα λεγόμενά τους, αλλά όπως λέει και ο λαός μας «ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται». Έτσι, λοιπόν, θεωρούν δεδομένη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Απλά όπως λένε, «ο πρωθυπουργός αναζητεί τη χρυσή ευκαιρία».

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η πρόσφατη διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά μέσω της συνέντευξής του στην «Καθημερινή» προσφέρει μία τεράστια ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει σε εκλογές. Πώς θα γίνει αυτό; Μα με το να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση τις τρεις εμπορικές συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Τρεις συμφωνίες, που είναι βέβαιο ότι θα περάσουν με άνεση από τη Βουλή, καθώς θα πρέπει να υπολογίζονται τόσο οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ 25. Οπότε, ακόμη και όσοι βουλευτές της Ν.Δ. αρνηθούν να ψηφίσουν τις συμφωνίες πάλι θα υπάρχει ευρεία πλειοψηφία. Κι εκεί κρύβεται το μυστικό. Από την Κουμουνδούρου θεωρούν ότι εάν στην ψηφοφορία δεν υπάρχουν 151 τουλάχιστον θετικές ψήφοι εκ μέρους της Ν.Δ., τότε θα μπορεί ο πρωθυπουργός να ισχυριστεί ότι έχασε τη δεδηλωμένη και να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Εξάλλου, οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν δύο πράγματα: Αφενός μεν ότι η Νέα Δημοκρατία αντέχει με μικρές απώλειες. Κι ότι μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί τις αποφάσεις της ως προς τη διαχείριση της κρίσης. Αφετέρου, δε, ότι οι πολίτες δεν βλέπουν εναλλακτική λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τις όποιες αρρυθμίες της κυβέρνησης και το κυριότερο δεν έχει καταφέρει να σπάσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που ακόμη είναι πολύ ισχυρό. Επίσης οι ψηφοφόροι βλέπουν και τα εσωκομματικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό τους αποτρέπει από το να θεωρήσουν την αξιωματική αντιπολίτευση ως εναλλακτική πρόταση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα