Όλοι δουλεύουν για τον Αχ. Μπέο

Η μετριότητα των δημοτικών Αρχών που διοίκησαν την πόλη του Βόλου τουλάχιστον τις δύο τελευταίες δεκαετίες φέρνει σήμερα ως επικρατέστερο για το δημαρχιακό αξίωμα τον υπόδικο Αχιλλέα Μπέο, πρώην (;) ιδιοκτήτη τού Ολυμπιακού Βόλου. Με βάση, μάλιστα, τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αλλά και τις παλινωδίες των αντιπάλων του, ο κ. Μπέος εμφανίζεται ως φαβορί, ακόμη και για επικράτηση από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών τού Μαΐου.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Eίναι χαρακτηριστικό πως στη Ν.Δ. δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταλήξουν στο ποιος θα είναι ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος, με το τοπίο να παραμένει ομιχλώδες. Στην επεισοδιακή συνέλευση της Νομαρχιακής της Οργάνωσης Μαγνησίας της περασμένης Κυριακής, μάλιστα, συνέβη το πρωτόγνωρο, να αφαιρεθεί τηλεφωνικώς το χρίσμα από τον μέχρι πρότινος εκλεκτό τής Συγγρού, τον δικηγόρο Μιχάλη Μητσικό.  Πολλοί τοπικοί νεοδημοκράτες παράγοντες είναι πυρ και μανία με τη μοναδική βουλευτή της Ν.Δ. στη Μαγνησία, την υφυπουργό Υγείας Ζέττα Μακρή, στην οποία καταλογίζουν την άστοχη, όπως αποδείχθηκε από τα γκάλοπ, επιλογή Μητσικού, τον οποίο της τον χρεώνουν.

Πρόκειται για ένα σχετικώς άγνωστο στην τοπική κοινωνία δικηγόρο, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικώς στην Ελβετία και είχε υπερασπιστεί τον Ολυμπιακό Βόλου στην ΟΥΕΦΑ για την υπόθεση των στημένων αγώνων. Τα πράγματα, πάντως, περιπλέκονται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι ο κ. Μητσικός δεν καταθέτει τα όπλα κι αναμένεται μάλιστα να ανακοινώσει σήμερα Σάββατο τα ονόματα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων που θα στελεχώσουν το συνδυασμό του.

Τα «ρίχνουν» στη Ζέττα

Αξίζει να σημειωθεί πως η κα Μακρή πρότεινε ως υποψήφιο δήμαρχο Βόλου και τον πρώην αντιπεριφερειάρχη, επίσης δικηγόρο, Γιώργο Καλτσογιάννη. Εκείνος, ωστόσο, αρνήθηκε αφού οι φιλοδοξίες του εξακολουθούν να εστιάζονται σε επίπεδο Περιφέρειας και δεν επιθυμούσε να αυτοπαγιδευτεί σε μια υποψηφιότητα η οποία θα καλείτο να προσπαθήσει πολύ για να καλύψει την καθυστερημένη εκκίνησή της.

Οι «κακές γλώσσες» ισχυρίζονται πως η κα Μακρή δεν επιθυμεί να κατέλθει υποψήφια με τη «σημαία» τής Ν.Δ. κάποια ισχυρή προσωπικότητα, η οποία από τη θέση τού δημάρχου θα μπορέσει να δημιουργήσει ισχυρό μηχανισμό, ο οποίος ενδεχομένως να απειλήσει την επιτυχία της στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν…

Ενώθηκαν για να μην ηττηθούν

Τα νέα, ωστόσο, δεν είναι ευχάριστα ούτε στην κεντροαριστερή όχθη τού Παγασητικού Κόλπου. Ο νυν δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ κι ο οποίος αποκαλείται «κύριος Τίποτα» από τους άσπονδους φίλους του, καθώς κι ο πρώην νομάρχης Μαγνησίας, Απόστολος Παπατόλιας, προερχόμενος από το πάλαι ποτέ Κίνημα κι ανήκων πλέον στη ΔΗΜΑΡ, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Κι αυτό προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού την «καταιγίδα Μπέος». Ωστόσο δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που αλληλοβρίζονταν, γεγονός που δεν έχει ξεχαστεί ακόμα κι από τους πιο αμνήμονες βολιώτες ψηφοφόρους. Οι δύο άνδρες, μάλιστα, φέρεται να έχουν συμφωνήσει να μοιράσουν τη δημαρχιακή θητεία σε δύο χρόνια ο καθένας τους, εφόσον βεβαίως εκλεγεί ο συνδυασμός τους.

Όπως, όμως, αναφέρουν με νόημα στην «Α» άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στο Βόλο, ένα συν ένα στην πολιτική δεν αθροίζει απαραιτήτως δύο, αλλά μπορεί και μηδέν στην περίπτωση που το εκλογικό σώμα εκλάβει τη σύμπραξη ως διάσωση προσωπικών συμφερόντων κι όχι ως αγωνία για το μέλλον τής πόλης.  Δεν είναι διόλου απίθανο, εξάλλου, το κοινό μέτωπο Σκοτινιώτη-Παπατόλια να μη μπορέσει καν να μπει στο δεύτερο γύρο (εφόσον βεβαίως υπάρξει δεύτερος γύρος) και στην θέση του να βρεθεί ο επίσης δικηγόρος κι επί χρόνια δημοτικός σύμβουλος Μαργαρίτης Πατσιαντάς, ο οποίος διαθέτει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η υποψηφιότητα, μάλιστα, του τελευταίου δείχνει ενισχυμένη ύστερα από την από κοινού κωλοτούμπα τού νυν δημάρχου και του πρώην νομάρχη. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, πως πολλοί τοπικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο κ. Μπέος θα δυσκολευτεί πολύ περισσότερο να επικρατήσει, αν επικρατήσει, στο δεύτερο γύρο επί του κ. Πατσιαντά, εν αντιθέσει με το δίδυμο Σκοτινιώτη-Παπατόλια.

Αχ. Μπέος «Θα κάνω τον Βόλο Μόντε Κάρλο»

Μετά από όλα αυτά πώς να μη φαντάζει φαβορί ο κ. Μπέος, ο οποίος έχει υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, να μετατρέψει το Βόλο σε Μόντε Κάρλο κι έχει ήδη προσεταιριστεί δημοτικούς συμβούλους και τοπικά στελέχη τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ; Αν μάλιστα ο Ολυμπιακός Βόλου, η τοπική ομάδα την οποία λίγο πολύ εξακολουθεί να ελέγχει, κατορθώσει να ανεβεί στη Super League, η υποψηφιότητά του θα περιβληθεί με ακόμα μεγαλύτερο κύρος. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως το ΠΑΣΟΚ κατάγραψε στο Βόλο ένα από τα χειρότερα ποσοστά του πανελληνίως στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, μόλις 8,5% όταν σε όλη την επικράτεια συγκέντρωσε το 12,28% των ψήφων, κυρίως εξαιτίας τού υποβιβασμού τού Ολυμπιακού Βόλου.

Ο κ. Μπέος, εξάλλου, γνωρίζει πολύ καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι. Με δηλώσεις του τύπου «γνωρίζω ότι χαλώ πολλών τα σχέδια με την παρουσία και την υποψηφιότητά μου για τη δημαρχία τής πόλης μου, αφού γνωστά εργαλεία τού συστήματος και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες πολιτικοί έχουν χάσει τον ύπνο τους», έχει πετύχει να συσπειρώσει γύρω του μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα κατοίκων τού Βόλου, μιας πόλης την οποία η κρίση είχε βρει ήδη ρημαγμένη από την αποβιομηχάνιση και την έλλειψη στιβαρούς πολιτικής καθοδήγησης για να τη «βυθίσει» ακόμα περισσότερο στη μιζέρια.

Όπως εξελίσσεται, μάλιστα, η κατάσταση ο μεγαλύτερος αντίπαλος του κ. Μπέου δεν είναι άλλος από τη Δικαιοσύνη, αν και εφόσον καταδικαστεί τελεσιδίκως σε αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Το «ταξίδι», ωστόσο, μέχρι μια ενδεχόμενη αμετάκλητη καταδίκη είναι μακρύ, αν ληφθεί μάλιστα υπόψη πως η υπόθεση που τον αφορά δεν έχει εκδικαστεί ακόμα ούτε καν πρωτοδίκως.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα