Όλοι πιέζουν για να μας πουλήσουν φρεγάτες

Από την ημέρα που αποφασίστηκε η χώρα μας να επιστρέψει μετά από πολλά χρόνια στο πρόγραμμα των εξοπλισμών, η Αθήνα έχει δεχθεί προτάσεις από όλους τους μεγάλους παίκτες

Από την ημέρα που αποφασίστηκε η χώρα μας να επιστρέψει μετά από πολλά χρόνια στο πρόγραμμα των εξοπλισμών, η Αθήνα έχει δεχθεί προτάσεις από όλους τους μεγάλους παίκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προτάσεις για φρεγάτες είναι πολλές.

Μάλιστα, κάποιες από τις μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, έχουν προτείνει δύο ή και περισσότερου τύπου φρεγατών. Βέβαια, όλα αυτά τα πλοία για να μπορούν να μπουν στον ελληνικό στόλο πρέπει να περάσουν –στην καλύτερη περίπτωση– τουλάχιστον πέντε με έξι χρόνια. Γι’ αυτό και η Αθήνα αποφάσισε να προχωρήσει σε ενδιάμεση λύση. Να αγοράσει από τους Ολλανδούς δύο φρεγάτες που είναι άμεσα παραδοτέες και εν συνεχεία να παραγγείλει άλλες για να τις λάβει μετά από έξι χρόνια. Και επιλέχθηκαν οι Ολλανδοί, διότι άμεσα ξεκινούν οι φρεγάτες το ταξίδι προς την Ελλάδα. Την πραμάτεια τους θέλουν να μας πουλήσουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγ. Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Όλοι φυσικά ως δέλεαρ προσφέρουν και πολιτική στήριξη.

Το θέμα των φρεγατών κυριάρχησε και στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Μάλιστα, ο Ισπανός ήταν ιδιαίτερα επίμονος για τις φρεγάτες, προτείνοντας ένα πρόγραμμα, για τη ναυπήγηση των φρεγατών στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Ισπανοί ετοιμάζουν και την τούρκικη παραγγελία για τη ναυπήγηση ενός αεροπλανοφόρου. Πάντως, η ανάθεση στην ΕΑΒ μέρους της ναυπήγησης των φρεγατών είναι πλέον μονόδρομος για την κυβέρνηση, αφού πέραν της στήριξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, κλείνει στα στόματα και στην αντιπολίτευση, που αφορμή περιμένει για να επιτεθεί για όλα εκείνα τα οποία εκείνη… δεν έκανε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα