Ολυμπιακό Χωριό: Ζωντανεύει 16 χρόνια μετά το 2004…

Έως τη 13η Αυγούστου 2004, ημερομηνία έναρξης των Αγώνων στην Αθήνα, η χώρα αναγκάστηκε να κατασκευάσει συνολικά 57 βασικά έργα, χωρίς να συνυπολογισθούν τα έργα εθνικών επιλογών αλλά και πολλά υποχρεωτικά έργα μικρότερης κλίμακας.

  • 24 Ολυμπιακά αθλητικά έργα,
  • 2 Ολυμπιακά έργα επικοινωνιών,
  • 14 Ολυμπιακά οδικά έργα (εκ των οποίων το ένα αφορά 5 οδικές συνδέσεις σε Ολυμπιακά αθλητικά έργα),
  • 3 μεγάλα έργα μεταφορών (Τραμ, Προαστιακός Σιδηρόδρομος, Επέκταση Μετρό),
  • το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας,
  • το Ολυμπιακό Χωριό,
  • 7 Χωριά Τύπου, και
  • 5 έργα της ΔΕΗ.

Σε εργοτάξιο μεταμορφώθηκαν η Νίκαια, τα Λιόσια, το Γαλάτσι, το Μαρκόπουλο, το Φάληρο, το Ελληνικό και ο Άγιος Κοσμάς. Μεγάλα έργα υλοποιήθηκαν και στις τέσσερις Ολυμπιακές πόλεις, δηλαδή Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Βόλο.

Παράλληλα υλοποιήθηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα που αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, την αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τη Φιλοξενία της Ολυμπιακής Οικογένειας, των Δημοσιογράφων και των Ολυμπιακών Επισκεπτών.

Τα έργα στοίχισαν 8,5 δισ. ευρώ, ωστόσο κανένα από αυτά δεν είχε μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση.

Τα περισσότερα σάπισαν στον χρόνο, αφού καμία κυβέρνηση δεν φρόντισε για τη χρήση τους, ενώ λεφτά δεν περίσσεψαν ούτε για τη συντήρησή τους λόγω του δεκαετούς μνημονίου από ένα σημείο και μετά…

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα ήταν και το Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες, το οποίο κατασκευάστηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), αποτελείται από 2.292 «πρότυπες» κατοικίες που μετά το τέλος των Αγώνων κληρώθηκαν σε 2.292 οικογένειες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις αίτησης.

Mέσα στο Ολυμπιακό Χωριό υπήρχαν αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 χρησιμοποιήθηκαν από τους αθλητές, ωστόσο στη συνέχεια παραδόθηκαν στο υπουργείο Εργασίας που ανέλαβε να διανείμει τις κατοικίες στους δικαιούχους.

Έκτοτε –με εξαίρεση τα κλειστά γυμναστήρια που συντηρήθηκαν από τοπικούς συλλόγους– οι εγκαταστάσεις του Χωριού σάπισαν.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε διά του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, πέρσι τον Ιούλιο την κατασκευή ενός υπερτοπικού αθλητικού κέντρου που έμεινε στα χαρτιά…

Ο τότε  γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός είχε υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, εξέδρες για 3,5 χιλιάδες θεατές στο υφιστάμενο γήπεδο, ότι θα αντικατασταθούν οι χλοοτάπητες, ότι  θα επισκευαστεί το Ολυμπιακό κολυμβητήριο κ.ά.

Δεν έγινε τίποτα απολύτως.

Την περασμένη βδομάδα, όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις πέρασαν στη ΓΓΑ και δόθηκε μια οριστική λύση στο ζήτημα που εκκρεμούσε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Το σύνολο των στοιχείων των αθλητικών υποδομών, σταθερών και κινητών (κτήρια, εγκαταστάσεις, εξοπλισμός) παραχωρήθηκαν, υπό μορφή χρησιδανείου, για τα προσεχή 99 χρόνια, στο υφυπουργείο Αθλητισμού μετά από πρωτοβουλία του Λευτέρη Αυγενάκη που επισκέφθηκε τους χώρους.

Στην κατοχή της ΓΓΑ πέρασαν:

* Δύο (2) Κλειστά Γυμναστήρια τύπου Τ11, με τους βοηθητικούς χώρους και τις εγκαταστάσεις τους

Οι βοηθητικοί χώροι αποτελούνται από χώρους αναμονής στις δύο κεντρικές εισόδους οι οποίοι λειτουργούν ως γραφεία, κυλικείο, λουτρά και αποθηκευτικοί χώροι.

Επίσης υπάρχουν οι χώροι των μηχανοστασίων, των εγκαταστάσεων θέρμανσης και πυροσβεστικού συγκροτήματος, ειδικές εγκαταστάσεις SPA με παραπλήσιες εγκαταστάσεις WC και λουτρών.

* Κολυμβητική Δεξαμενή

Το συγκρότημα της κολυμβητικής δεξαμενής περιλαμβάνει την κολυμβητική δεξαμενή, τους τέσσερις (4) πυλώνες φωτισμού με τους ηλεκτρικούς τους πίνακες. Επίσης υπάρχει ένα κτήριο που αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο.

Στο υπόγειο του κτηρίου είναι εγκατεστημένος ο υποσταθμός της Δ.Ε.Η., ο οποίος αποτελείται από τα πεδία ΜΤ και ΧΤ και τον Μετασχηματιστή. Στο υπόγειο είναι εγκατεστημένα τα λειτουργικά συστήματα της κολυμβητικής δεξαμενής (χημικός καθαρισμός, εναλλάκτες και αντλιοστάσια με τα δίκτυά τους).

Στο ισόγειο του κτηρίου υπάρχουν λουτρά – WC και χώροι για προετοιμασία αθλητών, γραφεία, κουζίνα και αποθήκες.

* Στάδιο – Γήπεδο

Περιλαμβάνει το στάδιο (στίβος), το γήπεδο και τους τέσσερις (4) πυλώνες φωτισμού με τους αντίστοιχους ηλεκτρικούς πίνακες.

* Αντλιοστάσιο Άρδευσης Γηπέδου

Αποτελείται από δεξαμενή νερού και κτήριο στο οποίο έχουν εγκατασταθεί τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα για τη λειτουργία της άρδευσης του γηπέδου. Επίσης πλησίον του κτηρίου έχει εγκατασταθεί γεώτρηση με φρεάτιο και ηλεκτρικό πίνακα.

* Γήπεδα Τένις

Περιλαμβάνουν δύο γήπεδα περιφραγμένα για τένις και πυλώνες φωτισμού με τους ηλεκτρικούς πίνακές τους.

* Χώροι Στάθμευσης

Στο Ο.Τ. 42Γ υπάρχουν 275 θέσεις στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων και στο Ο.Τ. 42Δ 18 θέσεις λεωφορείων.

Η Επιτροπή Παραλαβής της ΓΓΑ σημείωσε τις εξής παρατηρήσεις κατά την παράδοση των εγκαταστάσεων:

* Κλειστά Γυμναστήρια τύπου Τ11: Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από αθλητικά σωματεία.

* Κολυμβητική Δεξαμενή: Η κολυμβητική δεξαμενή δεν έχει χρησιμοποιηθεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στο υπόγειο του κτηρίου, τα λειτουργικά συστήματα της κολυμβητικής δεξαμενής (χημικός καθαρισμός, εναλλάκτες και αντλιοστάσια με τα δίκτυά τους) και το μηχανοστάσιο-λεβητοστάσιο, δείχνουν να είναι σε καλή κατάσταση αλλά δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Επίσης, ο υποσταθμός της Δ.Ε.Η. είναι σε λειτουργία.

Στο ισόγειο του κτηρίου και συγκεκριμένα στον διάδρομο έχουν αποξηλωθεί (μετά από βανδαλισμό): μέρος της ψευδοροφής, η ηλεκτρολογική εγκατάσταση (σχάρες, καλώδια και ηλεκτρικοί πίνακες), οι χάλκινες σωληνώσεις θέρμανσης.

Στο ισόγειο του κτηρίου γίνεται χρήση τριών (3) γραφείων από τα αθλητικά σωματεία.

Στον περιβάλλοντα χώρο της κολυμβητικής δεξαμενής έχει αποξηλωθεί (μετά από βανδαλισμό), η ηλεκτρολογική εγκατάσταση (καλωδιώσεις και ηλεκτρικοί πίνακες). Επίσης, οι πυλώνες φωτισμού χρήζουν συντήρησης.

Επισημαίνεται ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου καλής λειτουργίας του υφιστάμενου Η/Μ εξοπλισμού.

* Στάδιο – Γήπεδο

Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από τα σωματεία. Οι πυλώνες φωτισμού χρήζουν συντήρησης.

* Αντλιοστάσιο Άρδευσης Γηπέδου: Δεν έχει χρησιμοποιηθεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δεν υπήρξε δυνατότητα εισόδου στο κτήριο για να πραγματοποιηθεί έλεγχος, διότι ήταν κλειδωμένος.

* Γήπεδο Αντισφαίρισης: Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από τα σωματεία.

* Χώροι Στάθμευσης  – Περιβάλλων Χώρος: Χρήζουν συντήρησης ο φωτισμός και γενικά οι χώροι πρασίνου.

 

Οι ελλείψεις των εγκαταστάσεων

Επιπλέον, η επιτροπή της ΓΓΑ παρατήρησε και τις ελλείψεις που υπήρχαν ως εξής:

* Δεν έχει εκδοθεί άδεια από την Πυροσβεστική.

* Δεν έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

* Οι αθλητικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από αθλητικά σωματεία, χωρίς να υπάρχουν συμβάσεις – εκχωρήσεις σε ισχύ.

* Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε φύλαξη των αθλητικών εγκαταστάσεων στο «Ολυμπιακό Χωριό». Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητο ο χρήστης των ανωτέρω εγκαταστάσεων να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη φύλαξή τους.

* Μετά την παραλαβή των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν έγινε παράδοση κλειδιών από τον Ο.Α.Ε.Δ στη Γ.Γ.Α.

* Σημειώνεται ότι τα αθλητικά σωματεία έχουν κλειδιά για τους χώρους που χρησιμοποιούν (κύριους, βοηθητικούς, λεβητοστάσια, αντλιοστάσιο πυρόσβεσης, υποσταθμό). Επίσης, έχουν εγκαταστήσει συναγερμό στις εισόδους των

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα