Ομφαλός καινοτομίας στο φάντασμα της ΧΡΩΠΕΙ

Επισπεύδεται και η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις προκειμένου να ενισχυθεί το οικοσύστημα ενόψει της ύφεσης ππυ θα προκαλέσει ο κορωνοϊός

Ένα οικόπεδο 18 στρεμμάτων ανάμεσα στο Νέο Φάληρο και στα Καμίνια, πίσω από το γήπεδο «Καραϊσκάκης», που κάποτε φιλοξενούσε το εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ δεν αποκλείεται να αποτελέσει ένα από τα εφαλτήρια ανάπτυξης της μετα-πανδημικής Ελλάδας, που όπως εκτιμάται θα χρειαστεί ένα επενδυτικό σοκ για να απαλύνει τις πληγές που θα έχει αφήσει στην εγχώρια οικονομία η επέλαση του κορωνοϊού. Αυτό, τουλάχιστον, πιστεύουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αφού στον συγκεκριμένο χώρο στην οδό Πειραιώς σχεδιάζεται να δημιουργηθεί η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην Αττική.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Με την έγκριση πριν από μερικές εβδομάδες της υπαγωγής του Κέντρου Καινοτομίας στις διατάξεις για την Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) το πρότζεκτ μπαίνει στην τελική ευθεία. Από ‘δω και πέρα ακολουθεί η έκδοση σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την οποία θα προκύψει η επιλογή του συμβούλου. Αυτός με τη σειρά του θα αναλάβει να ετοιμάσει σε εύλογο σύντομο χρόνο την οικονομοτεχνική μελέτη βάσει της οποίας θα καταρτιστούν οι όροι προκήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αναδοχή του έργου.

Αν επαληθευτεί ο κυβερνητικός προγραμματισμός, τότε η προκήρυξη του διαγωνισμού για το Κέντρο Καινοτομίας θα γίνει μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας εντός του 2020 ώστε σε διάστημα 6 μηνών να αναδειχτεί ο εκλεκτός ανάδοχος μεταξύ των διαγωνιζόμενων επενδυτικών σχημάτων που προηγουμένως θα έχουν καταθέσει έκαστο το δικό του master plan προς αξιολόγηση.

Ο ίδιος επίσημος προγραμματισμός προβλέπει την εγκατάσταση αναδόχου και την έναρξη κατασκευής του έργου, έως το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους, με στόχο το Κέντρο Καινοτομίας να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί σε ορίζοντα τριετίας και συγκεκριμένα ως το φθινόπωρο του 2023.

Τι θα «φιλοξενεί»
Το προϋπολογισμού €60.000.000 έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευση των υποδομών της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας, η οποία θα αποτελέσει ένα φυσικό χώρο όπου τμήματα έρευνας και ανάπτυξης εταιρειών και βιομηχανιών, ακαδημαϊκά ιδρύματα, νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και startup incubator/accelerators, θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Επενδύσεων και Ανάπτυξης στη φάση της κατασκευής του έργου θα απασχοληθούν περί τους 200 εργαζόμενους, τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων και μερικές δεκάδες μηχανικοί, οι οποίοι θα ασχοληθούν με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, την εκπόνηση και υλοποίηση της μελέτης του έργου αλλά και με την εγκατάσταση υποδομών και δικτύων για έρευνα και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες θα λειτουργούν παράλληλα με χρήσεις ψυχαγωγίας, πολιτισμού, διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων κ.α.
2.500+2.500 εργαζόμενοι

«Ξεδιπλωμένο» στη λειτουργική φάση του το Κέντρο Καινοτομία προβλέπεται να απασχολεί περί τους 2.500 εργαζόμενους (σ.σ. περίπου 100 από αυτούς θα απασχολούνται στις συμπληρωματικές εγκαταστάσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και εκδηλώσεων), ενώ θα δημιουργηθεί μία «κυψέλη» καινοτομίας από περίπου 2.400 εργαζόμενους, κυρίως επιστήμονες υψηλής ειδίκευσης από την κοινότητα των startups, τον ακαδημαϊκό χώρο, τις επιχειρήσεις και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που θα αξιοποιήσουν τις νέες εγκαταστάσεις.

Εκτός του Κέντρου Καινοτομίας κομμάτι της ίδιας στρατηγικής του υπουργείου Ανάπτυξης να μετατραπεί η Ελλάδα σε κέντρο καινοτομίας στη Βαλκανική χερσόνησο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι και η επίσπευση της δημιουργίας της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις προκειμένου να ενισχυθεί το οικοσύστημα ενόψει της κρίσης του Covid19.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα