Όμιλος Autohellas: Δικαιολογημένα χαμόγελα για τον τζίρο και τη λειτουργική κερδοφορία του β’ τριμήνου  

Πάρα την πολύ μικρή –για την περίοδο– συμμετοχή της τουριστικής ζήτησης, οι εταιρικοί δείκτες παρουσιάζουν ιδιαίτερα θετική δυναμική

Σημαντική περαιτέρω βελτίωση τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας κατέγραψε ο Όμιλος Autohellas, στη διάρκεια του β’ τριμήνου του τρέχοντος έτους. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της εξεταζόμενης περιόδου, στο 2ο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα €180 εκατ. έναντι €97,2 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο του 2020 παρουσιάζοντας αύξηση 85,3%.

Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) ανήλθαν στα €18,4 εκατ. έναντι €6,8 εκατ. και τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) διαμορφώθηκαν στα €12,4 εκατ. έναντι €2,2 εκατ. στο περσινό δεύτερο τρίμηνο.

Με την επίδραση του δευτέρου τρίμηνου, το συνολικό 1ο εξάμηνο 2021 παρουσιάζει αύξηση 46% σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε €308,8 εκατ. έναντι μόλις €211,4 εκατ. το 2020. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του εξαμήνου διαμορφώθηκαν σε €28,7 εκατ. έναντι €10,5 εκατ. το 2020, καταγράφοντας αύξηση 173,5% και τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) του Ομίλου για εξάμηνο του 2021 ανήλθαν στα €16,9 εκατ. έναντι €1,1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η ανάκαμψη της κατανάλωσης αλλά και τα αυξημένα μερίδια που πέτυχε ο Όμιλος στις δραστηριότητες και υπηρεσίες που αφορούν Έλληνες καταναλωτές και εταιρείες, μπόρεσαν να υπερκαλύψουν τις απώλειες από τις ιδιαίτερα αδύναμες και κατά το δεύτερο τρίμηνο τουριστικές αφίξεις.

Η επίδοση του Ομίλου στις μακροχρόνιες μισθώσεις αλλά και ιδιαίτερα στις  πωλήσεις καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκίνητων κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, στήριξαν την εξαιρετική δυναμική, παρά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις (μέχρι τις αρχές Μαΐου).

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών από τη δραστηριότητα του Ομίλου στις μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκε στο εξάμηνο του 2021 κατά 18,3% και έφτασε τα €84,4 εκατ. από €71,4 εκατ. το 2020. Η δυναμική αυτή, προέρχεται κυρίως από τις μακροχρόνιες και μηνιαίες μισθώσεις αλλά και την αποτελεσματικότητα στη διάθεση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του στόλου.

Αντίστοιχα και η δραστηριότητα που σχετίζεται με τις μισθώσεις αυτοκίνητων στο εξωτερικό, είχε κύκλο εργασιών €29,7 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 30% για τους ίδιους λόγους.

Παράλληλα, η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα, παρουσίασε σημαντική αύξηση (ανάκαμψη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όπου επικράτησε το πρώτο lockdown) τόσο σε επίπεδο δραστηριότητας Εισαγωγής/Διανομής, όσο και σε επίπεδο Λιανικής, συνεισφέροντας συνολικά €194,6 εκατ. στον κύκλο εργασιών του Ομίλου, με αύξηση 66,1% και συμβάλλοντας σημαντικά στο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία το 1ο εξάμηνο 2021, επέτρεψε την υλοποίηση επενδυτικού πλάνου ύψους €100.000.000 για την αγορά 7.000 νέων οχημάτων, χωρίς να χρειασθεί να αυξηθεί ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου. Η επένδυση σε στόλο, αφορά τόσο τις μακροχρόνιες αλλά και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αξιοποιώντας την ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης κατά την καλοκαιρινή περίοδο (Ιουλίου – Σεπτεμβρίου).

Ευτύχιος Βασιλάκης (CEO Autohellas): «Η προσδοκία για το σύνολο της χρήσης του 2021 είναι ιδιαίτερα θετική»

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Autohellas, Ευτύχιος Βασιλάκης δήλωσε: «Η δυναμική του 2ου  τρίμηνου 2021 πιστοποιεί την ωρίμανση της συνεισφοράς των επιμέρους δραστηριοτήτων μας στην κερδοφορία. Οι συνέργειες αλλά και τα μερίδια μας αυξάνονται και φέρνουν σημαντικό αποτέλεσμα, ακόμα και σε περιβάλλον με χαμηλές τουριστικές αφίξεις.

Με την τουριστική ζήτηση που πλέον γνωρίζουμε ότι ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στο 3ο τρίμηνο του έτους και την μεγάλη επένδυση που έγκαιρα κάναμε στο στόλο, η προσδοκία για το σύνολο της χρήσης του 2021 είναι ιδιαίτερα θετική».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα