ΟΜΙΛΟΣ ΑΒΑΞ: Έχτισε success story σε μία «γκρεμισμένη» χρονιά

Επιστροφή στην κερδοφορία και σταθερό κύκλο εργασιών έδειξαν τα οικονομικά αποτελέσματα του κατασκευαστικού Ομίλου για το 2020

Σε μία οικονομική χρήση που σφραγίστηκε από τα πλήγματα της πανδημίας και που το στοίχημα ήταν η αντοχή στους κλυδωνισμούς με το μίνιμουμ των απωλειών, η επιστροφή του Ομίλου ΑΒΑΞ στον αστερισμό της κερδοφορίας με ταυτόχρονη σταθεροποίηση του κύκλου εργασιών μπορεί να χαρακτηριστεί ως ξεχωριστό success story χωρίς τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί βερμπαλισμός.

Απόδειξη οι οικονομικές καταστάσεις που έδειξαν ότι την περασμένη χρονιά ο γνωστός κατασκευαστικός όμιλος παρουσίασε σε ενοποιημένη βάση κέρδη προ φόρων ύψους 3,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 11,2 εκατ. ευρώ το 2019, που ήταν το τελευταίο έτος μίας μακράς περιόδου ζημιογόνων χρήσεων. Συγκρατημένος και μάλιστα με μικρό αυξητικό πρόσημο ήταν το 2020 και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΑΒΑΞ ανερχόμενος στα 576,6 εκατ. ευρώ πέρσι έναντι 575,9 εκατ. ευρώ πρόπερσι.

Σε ό,τι αφορά τα μετά φόρων κέρδη του ομίλου ΑΒΑΞ «πέρασαν» κι αυτά στη ζώνη της κερδοφορίας, διαμορφούμενα στα 6,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 17,6 εκατ. ευρώ το 2019. Στο συν βρέθηκαν, επίσης, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) του Ομίλου το 2020 αγγίζοντας τα 61 εκατ. ευρώ έναντι 58,1 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Οι άνθρωποι της ΑΒΑΞ επισημαίνουν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 έχουν επιβαρυνθεί με έκτακτες και μη οργανικές χρεώσεις λόγω διαγραφής επισφαλών απαιτήσεων και άλλων προβλέψεων ύψους 17,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 η αντίστοιχη επιβάρυνση είχε ανέλθει σε 26,2 εκατ. ευρώ.

Τα «όπλα» που έφεραν τα καλά αποτελέσματα  

Η ακτινογραφία των οικονομικών επιδόσεων του κατασκευαστικού ομίλου το 2020 δείχνει ότι σε μία χρονιά απρόσμενης υποχώρησης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας λόγω του φονικού κορωνοϊού η ΑΒΑΞ έβγαλε από τη φαρέτρα της τα όπλα της κερδοφορίας των υπό εκτέλεση έργων –κυρίως EPC– ενεργειακού χαρακτήρα στο εξωτερικό, καθώς και της είσπραξης μερισμάτων από τις παραχωρήσεις. Αυτά ήταν που κατά βάσην κράτησαν σε θετικό έδαφος τόσο τα έσοδα όσο και την κερδοφορία του ομίλου, με τον εγχώριο κλάδο της ενέργειας και των ΑΠΕ μέσω της θυγατρικής Volterra να εισφέρουν επίσης σημαντικά έσοδα και θετική λειτουργική κερδοφορία.

Στην ίδια πανδημική χρονιά ο Όμιλος ΑΒΑΞ κατάφερε, εξάλλου, να αυξήσει τη συνολική θέση των βασικών μετόχων, να ενισχυθεί κεφαλαιακά αλλά και να μετασχηματιστεί οργανωτικά σε διοικητικό επίπεδο ούτως ώστε να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις της νέας εποχής.

Σχεδόν στα 2 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο

Στο τέλος του 2020, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Ομίλου έφτανε περίπου το 1 δισ. ευρώ, υποχωρώντας έναντι του προηγούμενου έτους, λόγω μειωμένου ρυθμού ανάληψης συμβάσεων εντός του 2020. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη τα νέα έργα που έχουν ήδη αναληφθεί στους πρώτους μήνες του 2021 και τις εξασφαλισμένες προς υπογραφή συμβάσεις, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Ομίλου αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια.

Όπως εξηγούν οι άνθρωποι της ΑΒΑΞ η διοίκηση προσβλέπει σε σημαντική άνοδο του όγκου κατασκευαστικής δραστηριότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα στη χώρα μας, χάρη και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της περιόδου 2021-2026 για την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος έργων που άπτονται του κατασκευαστικού κλάδου και στηρίζεται σε ένα θεμελιωδώς διαφορετικό οικονομικό μοντέλο σε σχέση με προηγούμενα πακέτα οικονομικής στήριξης της Ελλάδος.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα