«Ομοιότητες της Τουρκίας με τη ναζιστική Γερμανία»

Η Τουρκία εμφανίζει ανησυχητικές ομοιότητες με τη ναζιστική Γερμανί, δήλωσε ο διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος, σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, που έθεσε το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάνης ως προϋπόθεση για τις διερευνητικές συζητήσεις.

«Η ναζιστική Γερμανία ακολουθεί την ιδέα του “ζωτικού χώρου” και η Τουρκία, αντίστοιχα, την ιδέα της “Γαλάζιας πατρίδας”. Όπως, λοιπόν, η ναζιστική Γερμανία ήθελε να απαλλαγεί από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η Τουρκία θέλει να απαλλαγεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης», εξήγησε ο βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα ιστορικό κείμενο, έγινε πριν 97 χρόνια. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να το συζητάμε σήμερα. Οι συνθήκες που καθορίζουν όρια, στο Διεθνές Δίκαιο θεωρούνται ιερές. Δεν τις αγγίζεις. Είναι οι μοναδικές συνθήκες που δεν επιτρέπεται να αναθεωρηθούν, καθώς είναι αποτέλεσμα αιματηρών συγκρούσεων», υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.

Όπως εξήγησε, εάν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από τέτοια θέματα που οδηγούν σε αδιέξοδο, δεν καταλήγεις πουθενά. «Θέλουμε αποκλιμάκωση και από τις διερευνητικές συνομιλίες να βγει αποτέλεσμα», είπε.

«Οι διερευνητικές συνομιλίες δεν αρέσουν στην Τουρκία. Θέλει να ξεφύγει από αυτό και γι’ αυτό ανοίγει τη θεματολογία», είπε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα