«Οn line» επανάσταση στην Κούβα: Πράσινο φως για Ίντερνετ στα κινητά τηλέφωνα

«Οn line» επανάσταση στην κομμουνιστική Κούβα αφού δόθηκε το πράσινο φως για Ίντερνετ στα κινητά τηλέφωνα επιλεγμένων χρηστών, επιδιώκοντας να τις καταστήσει διαθέσιμες σε όλη τη χώρα μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με το Reuters.

Δημοσιογράφοι σε κρατικά ΜΜΕ ήταν μεταξύ των πρώτων που απέκτησαν Ίντερνετ στα κινητά τους, το οποίο παρέχεται από τον πάροχο-μονοπώλιο τηλεπικοινωνιών της Κούβας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας για μεγαλύτερη πρόσβαση στο Ίντερνετ, που ο νέος πρόεδρος, Μιγκέλ Ντιάζ- Κανέλ έχει πει ότι θα ενισχύσει την οικονομία και θα βοηθήσει τους Κουβανούς να υπερασπιστούν την επανάστασή τους.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως η ευρύτερη πρόσβαση στο Ίντερνετ θα έχει πιθανότατα ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ελέγχου που ασκεί η κυβέρνηση στην πληροφόρηση.

Επίσης, συγκεκριμένοι πελάτες, περιλαμβανομένων εταιρειών και πρεσβειών, ήταν σε θέση να αγοράζουν σχέδια χρήσης δεδομένων από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ETECSA (τον μονοπωλιακό πάροχο) που, όπως υπογραμμίζει το Reuters, δεν το διατυμπάνισε ιδιαίτερα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, η ETECSA έχει πει ότι θα επεκτείνει την πρόσβαση στο Ίντερνετ και στα 5 εκατομμύρια πελάτες της-χρήστες κινητών, σχεδόν τον μισό πληθυσμό του νησιού, μέχρι το τέλος του έτους.

Η Κούβα έχει μείνει πολύ πίσω στην πρόσβαση στο Ίντερνετ, καθώς μέχρι το 2013 ήταν διαθέσιμο στο κοινό μόνο σε τουριστικά ξενοδοχεία.

Ωστόσο έκτοτε η κυβέρνηση έχει καταστήσει προτεραιότητα την αύξηση της πρόσβασης, προβαίνοντας σε ενέργειες όπως η αύξηση των internet cafe και των δημοσίων Wi-Fi hotspots, και την αργή αλλά σταθερή σύνδεση νοικοκυριών στο Web.

Ο 58χρονος Ντιάζ-Κανέλ ήταν υπέρμαχος αυτού πολύ πριν διαδεχτεί τον Ραούλ Κάστρο στα ηνία της χώρας.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να ανεβάσουμε το περιεχόμενο της επανάστασης online» είχε πει στο κοινοβούλιο τον προηγούμενο Ιούλιο, όσο ήταν ακόμα αντιπρόεδρος, προσθέτοντας πως, με αυτόν τον τρόπο, οι Κουβανοί θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη «χιονοστιβάδα» του μη ποιοτικού περιεχομένου.

Ακόμη, σε έγγραφο του 2015 για τη στρατηγική στο Ίντερνετ που είχε διαρρεύσει, η κυβέρνηση της Κούβας ανέφερε ότι σκοπεύει να συνδέσει τουλάχιστον τα μισά σπίτια και το 60% των τηλεφώνων ως το 2020.

Διαβάστε επίσης