Όπισθεν ολοταχώς τα ΜΑΤ από Μυτιλήνη και Χίο

Κυβερνητική αναδίπλωση μετά από το κλίμα πολέμου που προκλήθηκε στα νησιά μετά από τις αντιδράσεις των κατοίκων

Όπισθεν ολοταχώς κάνει η κυβέρνηση αποσύροντας τις αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ από τη Μυτιλήνη και τη Χίο όπου και είχαν κληθεί για να συνδράμουν σε επίπεδο ασφάλειας το σχέδιο δημιουργία κλειστών δομών αντιμετωπίζοντας ωστόσο την οργίλη αντίδραση των νησιωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας το… σινιάλο αποχώρησης έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφού πρώτα “μετρήθηκε” το μέγεθος των αντιδράσεων των κατοίκων ιδιαίτερα στη Λέσβο αλλά και ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός τραυματιών (σ.σ. 43 άτομα σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομική Δ/νση Λέσβου) που μετρά από τις τάξεις της η ΕΛ.ΑΣ. 

 

μετά από επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Το πρωί ο Βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου επικοινώνησε με τον Υπουργό Επικρατείας σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει εκτόνωση. Επικοινωνία με τον Υπουργό Επικρατείας είχε και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης. Κοινή επιθυμία όλων ήταν να ανοίξει ξανά ο διάλογος. Και όπως όλα δείχνουν σύντομα θα ανοίξει μια γέφυρα διαλόγου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημερώθηκε για

Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και οι εκτιμήσεις ότι ο “πόλεμος” με τις αστυνομικές δυνάμεις σε περιβάλλον μη γνώριμο (βουνά, δάση) εμπεριέχει περισσότερους κινδύνους. Το “ατύχημα” τρομάζει κάθε Κυβέρνηση!

 

Μιλώντας για το θέμα στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι «οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο να είναι εκεί. Θα επιστρέψουν στη βάση τους. Κάποιες από τις δυνάμεις της Αστυνομίας που ήταν εκεί για ενίσχυση θα αποσυρθούν. Κάποιες άλλες θα παραμείνουν».

Μιλώντας για την αποχώρηση των αστυνομικών από το δύο νησιά, ο κ. Πέτσας επισήμανε πως η πρώτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την κατασκευή των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε στη Μυτιλήνη και αύριο ολοκληρώνεται στη Χίο.

«Να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις, είχαν δύσκολη αποστολή και έδειξαν πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση. Είδαμε εικόνες βίας απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όλοι όσοι είδαν τις εικόνες δεν θέλουν να τις ξαναδούν. Δεν μπορεί ο πολίτης που θέλει να διαμαρτυρηθεί να παίρνει μαζί του μολότοφ. Συνήθως παίρνει την οργή του, όχι μολότοφ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο έχουν κληθεί για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 17.00 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι των νησιών σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Είπε επίσης ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα προχωρήσει και πρέπει «να δούμε με ποιο τρόπο θα προχωρήσει καλύτερα». Επισήμανε δε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

 

Διαβάστε επίσης