Όπλισε και πυροβόλησε ο σούπερ Μάριο

Ο σούπερ Μάριο ξαναχτύπησε. Ο λόγος για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, που εξελίσσεται σε σωτήρα της ευρωπαϊκής οικονομίας μη υπολογίζοντας για μία ακόμη φορά τις αντιδράσεις του γερμανικού κατεστημένου.

Ο Ιταλός τραπεζίτης, όπως έκανε και τον Μάρτιο του 2016, έτσι και σήμερα έλαβε μία πολύ σημαντική απόφαση, προχωρώντας σε ένα νέο ισχυρό πακέτο μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, που συνδυάζει την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και τις αγορές ομολόγων (QE).

Ειδικότερα, η ΕΚΤ προχώρησε στην πρώτη μείωση επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2016, ανακοινώνοντας ότι το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης παραμένουν αμετάβλητα στα υφιστάμενα επίπεδα του 0,00% και 0,25%.

Η κεντρική τράπεζα άφησε ανοιχτό τον ορίζοντα για την πολιτική της, αφαιρώντας από την ανακοίνωση της την εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Αντίθετα, το Δ.Σ. αναφέρει ότι περιμένει πλέον πως τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι να διαπιστώσει ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού συγκλίνουν σθεναρά σε ένα επίπεδο επαρκώς κοντά, αλλά κάτω, του 2%.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν ξανά οι αγορέ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) με μηνιαίο ρυθμό τα 20 δισ. ευρώ από την 1η Νοεμβρίου.

Κάτι που σημαίνει ότι όταν αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ η Κριστίν Λαγκάρντ, θα έχει στο πιάτο όλα τα εργαλεία για να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία.

 

Μέτρα για τις τράπεζες

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι προκειμένου να υποστηρίξει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μέσω των τραπεζών, θα παρουσιάσει ένα σύστημα δύο επιπέδων για τα αποθεματικά των τραπεζών, στο πλαίσιο του οποίου ένα μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων θα εξαιρείται από το αρνητικό επιτόκιο της διευκόλυνσης.

Αναφέρει επίσης ότι η επανεπένδυση των ποσών από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του APP θα συνεχιστεί, πλήρως, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι οι ρυθμίσεις στη νέα σειρά των τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) θα αλλάξουν προκειμένου να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες στο δανεισμό από τις τράπεζες, να διασφαλιστεί η ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και να υποστηριχθεί η διευκολυντική κατεύθυνση της πολιτικής.

Τα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ ακολουθούν ένα μπαράζ απογοητευτικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων από την Ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα. Λίγες μόλις ώρες πριν τις αποφάσεις της ΕΚΤ, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης υποχώρησε 0,4% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στην πτώση πρωταγωνίστησε η Γερμανία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, καθώς οι παγκόσμιοι κλυδωνισμοί από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit πλήττουν ιδιαίτερα τον κλάδο της μεταποίησης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα