Οπλίζει πάλι το μπαζούκας ο Κυριάκος

Στο Μαξίμου κάνουν λόγο για γενναία ένεση ρευστότητας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και στήριξη της απασχόλησης

Μπορεί η ΔΕΘ να ματαιώθηκε λόγω της έξαρσης της πανδημίας του covid-19, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει Θεσσαλονίκη στις αρχές του Σεπτεμβρίου και σε ειδική εκδήλωση θα ανακοινώσει μία νέα δέσμη μέτρων, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, για την ανακούφιση όλων των πληττόμενων κλάδων.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ένα γενικευμένο lockdown σαν αυτό της άνοιξης έχει αποκλειστεί, αλλά κλάδοι όπως η εστίαση και ο τουρισμός ζουν αυτόν τον εφιάλτη για δεύτερη φορά από τον περασμένο Μάρτιο με το πρώτο ξέσπασμα του κορωνοϊού. Έτσι στο Μαξίμου έχουν καταλήξει σε μία νέα παρέμβαση, προκειμένου να αποφευχθούν λουκέτα σε επιχειρήσεις και ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Δηλαδή, τα μέτρα θα είναι στην κατεύθυνση της στήριξης της απασχόλησης και της ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Στον τομέα της απασχόλησης όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το νέο πλέγμα μέτρων θα ενισχύσει το πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία, ενώ θα προσφέρει κίνητρα για νέες προσλήψεις ακόμη και σε κλάδους που έχουν πληγεί, όπως εστίαση και τουρισμός.

Η ρευστότητα

Όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση, αυτό που τους καίει είναι να υπάρξει μία γενναία ένεση ρευστότητας. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει εξαγγείλει τον τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσω της οποίας θα διατεθεί χαμηλότοκος δανεισμός ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις που είχαν αποδεδειγμένα μεγάλη μείωση τζίρου λόγω της κρίσης. Στο αρχικό ποσό του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι είναι τα υπόλοιπα από την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ. Για την απόδοση του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙΙ θα ληφθούν υπ’ όψιν τα στοιχεία της περιόδου Μαρτίου – Ιουλίου, ανοίγοντας έτσι το φάσμα των δυνητικών δικαιούχων βάζοντας πρώτες τις τουριστικές επιχειρήσεις, χωρίς όμως να αποκλείουν και τις επιχειρήσεις που δεν μπήκαν στο πρώτο και τον δεύτερο κύκλο του συγκεκριμένου μέτρου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει ένα δεύτερο πακέτο εγγυοδοσίας ύψους 2,5 δισ. ευρώ που θα αρχίσει να τρέχει τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να τροφοδοτήσει με κεφάλαιο κίνησης τις επιχειρήσεις που βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται συνεχώς μέσα στην κρίση που πλήττει οριζόντια όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Μέτρο ανακούφισης θα είναι και η ρύθμιση σε 12 άτοκες, ή 24 δόσεις με επιτόκιο έως και 2,5% για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν αναβληθεί μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Η νέα αυτή ρύθμιση αναμένεται να αρχίσει να τρέχει από τις αρχές Οκτωβρίου και οι δόσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τις αρχές του 2021.

Από τη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και νέα μέτρα ανακούφισης

Τα αναδρομικά

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας, το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να καταβληθούν εφάπαξ τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. στους συνταξιούχους. Το σκεπτικό είναι ότι το 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών θα είναι πιο απαραίτητο στις αρχές του φθινοπώρου, προκειμένου να ενισχύσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που θα έχουν πληγεί από το δύσκολο καλοκαίρι, παρά αργότερα. Επίσης όλοι συμφωνούν ότι τα αναδρομικά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι δεν θα παραμείνουν «κλειδωμένα» στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά θα πέσουν άμεσα στην αγορά.

Ικανοποίηση για τους δείκτες

Την ίδια ώρα τόσο στο Μαξίμου, όσο και στο υπουργείο Οικονομικών ένιωσαν ανακούφιση από τους δείκτες που ανακοινώθηκαν πανευρωπαϊκά και που κατατάσσουν τη χώρα μας στον μέσο όρο της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την ύφεση. Μια ασφαλής εκτίμηση από την Eurostat είναι ότι η Ελλάδα δεν πήγε χειρότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Τα φορολογικά έσοδα –κυρίως αυτά του ΦΠΑ–  για τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, έδειξαν άλλωστε ότι ο Απρίλιος ήταν ο χειρότερος μήνας με διαφορά, ενώ από εκεί και πέρα η αγορά έδωσε σφυγμό.

Όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι το κλειδί για το πού θα καταλήξει η ύφεση είναι το πακέτο του τουρισμού, όπου συμπεριλαμβάνονται καταλύματα, εστίαση και όλες οι συναφείς δραστηριότητες (προμηθευτές, εφοδιαστική αλυσίδα). Από νωρίς, άλλωστε, άπαντες είχαν επισημάνει ότι το γ΄ τρίμηνο είναι αυτό που θα κρίνει το βάθος της ύφεσης στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για το χρονικό διάστημα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το επίκεντρο της παραγωγής, δηλαδή του ΑΕΠ.

Στην τελική ευθεία η κατάρτιση του εθνικού πλάνου για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τον Σεπτέμβριο πέραν των νέων μέτρων ανακούφισης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρώσει και την επεξεργασία του εθνικού πλάνου για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση του πακέτου των 32 δισεκατομμυρίων.

Το τελικό εθνικό πλάνο –που θα προωθηθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς– αναμένεται να βασίζεται στο τελικό πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, το οποίο προγραμματίζεται προς τα μέσα Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα κράτη-μέλη θα καταθέσουν μέχρι τέλος Οκτωβρίου (το αργότερο) τα αναπτυξιακά τους σχέδια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  προς έγκριση, και στη συνέχεια η εκταμίευση των ποσών προσδοκάται από τις αρχές του επόμενου έτους.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκονται γρήγορες κινήσεις για την εκπόνηση του πλάνου με συγκεκριμένες δράσεις από το 2021 έως το 2023, με στόχο να κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου. Εκτός από τις επιδοτήσεις ύψους 19 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι το 2023, η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον επιχορηγήσεις 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μέχρι το 2027.  Η χρήση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 32 δισ. συνολικά (12,5 δισ. δάνεια) θα είναι τα κρίσιμα έτη 2021-2023.

Ο Ντράγκι

Στην κυβέρνηση τονίζουν με έμφαση ότι «το εθνικό πλάνο αποτελεί το ισχυρό θεμέλιο για την ανοικοδόμηση της οικονομίας». Μάλιστα, λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τη δήλωση του Μάριο Ντράγκι. Ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ομιλία του στο Ρίμινι, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «θα πρέπει να αντλήσουμε έμπνευση από αυτούς που μετείχαν στην ανοικοδόμηση του κόσμου, της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο σούπερ Μάριο αναφέρθηκε επίσης και στο χρέος που έχει δημιουργηθεί, λέγοντας πως «το χρέος που δημιουργήθηκε από την πανδημία είναι άνευ προηγουμένου και θα πρέπει να αποπληρωθεί κυρίως από αυτούς που είναι σήμερα νέοι. Επομένως είναι καθήκον μας να τους εξοπλίσουμε με τα μέσα που θα χρειαστούν για να εξυπηρετήσουν το χρέος αυτό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα