Όπλο του Κυριάκου η ΔΕΘ

Στην επόμενη ημέρα στρέφει πλέον το Μαξίμου το βλέμμα του, σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει το κάζο με τον Ευάγγελο Αποστολάκη και την ψυχρολουσία που υπέστη ο πρωθυπουργός την περασμένη Τρίτη, όταν ενώ ανακοίνωσε την υπουργοποίηση του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Τσίπρα και πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν μετά την άρνηση του «ναυάρχου». Από όλη αυτή την ιστορία αναμφίβολα το προφίλ του πρωθυπουργού εξέρχεται γρατζουνισμένο.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Όμως στην πολιτική συμβαίνουν αυτά και πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να ασχοληθεί με την επόμενη ημέρα, όπου για πολλοστή φορά στη θητεία του έχει να αντιμετωπίσει βουνό από προβλήματα. Από τη μία είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς αυξάνεται η ανησυχία εκ μέρους των καθηγητών για το τι θα συμβεί μόλις επιστρέψουν όλοι από τις διακοπές τους και, το κυριότερο, όταν θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, η κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν δυσλειτουργίες από τις αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Εξάλλου, η εντολή του πρωθυπουργού είναι ότι «δεν κάνουμε βήμα πίσω, δεν είναι δυνατόν όταν έχουμε το εμβόλιο να ξανακλείσουμε την οικονομία, επειδή κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές».

Σε αυτά τα σοβαρά ζητήματα θα πρέπει να προστεθεί και η ανησυχία για νέες μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν, με τη θέση της Ελλάδας να είναι ξεκάθαρη ότι «δεν πρόκειται να γίνει η χώρα μας έρμαιο όπως το 2015». Μία θέση που διατύπωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη στο Φόρουμ της Σλοβενίας, όπου διαφώνησε ανοικτά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Σε ό,τι αφορά το κενό που υπάρχει στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν αλλάζει σε τίποτα ο σχεδιασμός και απλά αναζητείται το πρόσωπο με επιχειρησιακά χαρακτηριστικά και να είναι ευρείας αποδοχής (τουλάχιστον σε επίπεδο κόσμου). Όταν καταλήξει ο πρωθυπουργός στο πρόσωπο, τότε ο νέος υπουργός θα αναλάβει να αναδιοργανώσει την πολιτική προστασία, καθώς ναι μεν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αντιπυρική περίοδος, αλλά από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος από τις πρώτες βροχές να υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα στις καμένες περιοχές. Μέχρι να βρεθεί πρόσωπο, όπως ανακοινώθηκε,  η γενική γραμματεία θα παραμείνει υπό την επίβλεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και τον επιχειρησιακό συντονισμό του γενικού γραμματέα Βασίλη Παπαγεωργίου. Ο νέος υπουργός πέραν των άλλων θα αναλάβει και τις κρίσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου θεωρείται βέβαιη η αντικατάσταση του αρχηγού, Στέφανου Κολοκούρη.

 

Η ατζέντα στην οικονομία

Τώρα το Μαξίμου για να αλλάξει την ατζέντα και να ξεπεράσει και το κάζο από την υπόθεση Αποστολάκη προτάσσει τη ΔΕΘ και τα θετικά μέτρα για την οικονομία που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου. Ήδη η νέα επιτυχημένη έξοδος στις αγορές με πενταετές και τριακονταετές ομόλογα προσφέρει νότα αισιοδοξίας και διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα αποθεματικά. Σε συνδυασμό με την αναθεώρηση για ανάπτυξη προς το 4% λύνουν τα χέρια στον πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία.

Εξάλλου, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα είχε πει πως «η πολιτική για μένα είναι να είσαι ταυτόχρονα manager και ηγέτης. Διαρκώς καλούμαστε να λύσουμε προβλήματα και να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, μεγάλες και μικρές. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να φέρουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούν οι πολίτες από εμάς. Το να είσαι ηγέτης σημαίνει πρώτα από όλα να λες την αλήθεια και, ενίοτε, να λαμβάνεις αποφάσεις που δεν είναι δημοφιλείς. Το να είσαι σε θέση να διακρίνεις τι είναι σημαντικό και τι είναι λιγότερο σημαντικό, το να κοιτάς το μέλλον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά ταυτόχρονα να πετυχαίνεις μια ισορροπία σε επίπεδο μακροπρόθεσμων στρατηγικών στόχων, αυτή είναι η δουλειά του πολιτικού σήμερα». Κάτι που επεσήμανε και στις συναντήσεις που ξεκίνησε από την Πέμπτη με παραγωγικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ.

Ήδη θεωρούνται κλειδωμένα κάποια από τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και λίγο-πολύ είναι γνωστά. Δηλαδή, νέες φοροελαφρύνσεις, νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ, η οποία θα ισοσκελίσει πιθανές αυξήσεις λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών. Επίσης, θα υπάρχει μείωση της προκαταβολής φόρου και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ενώ θα παραμείνει σε ισχύ και η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, ενώ πολλοί προεξοφλούν και επέκταση σε δημόσιο τομέα και συνταξιούχους. Πάντως, από κυβερνητικά στελέχη τονίζεται ότι «κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι συνταξιούχοι έλαβαν αναδρομικά».

Ήδη ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους φορείς της Θεσσαλονίκης για τα προβλήματα και τα αιτήματα τους

Ένα άλλο στοιχείο που έχει κάνει εντύπωση στο οικονομικό επιτελείο είναι τα εντυπωσιακά ποσοστά πληρωμής φόρων εκ μέρους των φορολογούμενων, όπως καταγράφονται εν μέσω πανδημίας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα, τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά που δεν συναντώνται ούτε στα χρόνια προ των Μνημονίων. Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ότι οι πληρωμές ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις προς την εφορία παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο οι εμπρόθεσμες πληρωμές έφθασαν στο 92,07% του συνολικά οφειλόμενου ΦΠΑ. Ακόμα υψηλότερα είναι τα ποσοστά εμπρόθεσμων πληρωμών φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, τα οποία ανήλθαν στο 93,59% του συνολικού φόρου. Οι απλήρωτοι φόροι από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουνίου έχουν ανέλθει στα 2,93 δισ. ευρώ, ποσό σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Σημειώνεται ότι τα χρόνια των Μνημονίων οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις άφηναν κάθε μήνα 1 δισ. ευρώ απλήρωτους φόρους.

Οπότε, έχοντας γεμάτο το… οπλοστάσιο, η εντολή του πρωθυπουργού στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, είναι να βρει το κονδύλι για ένα θετικό μέτρο που θα είναι η προσφορά της κυβέρνησης στους πολίτες και θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ. Ένα μέτρο που θα απευθύνεται στην πλατιά μάζα και θα κάνει τον κόσμο να ξεχάσει την αστοχία με την επιλογή Αποστολάκη.

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα αναφερθεί και την άμεση έναρξη των πρώτων έργων ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα προκαλέσουν την ενεργοποίηση επενδυτικών κονδυλίων άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα