Όπου λαλούν πολλά κοκόρια βασιλεύει η… εσωστρέφεια

Οι αρνητικές εξελίξεις στο Eurogroup, εκτός του ότι παρατείνει την αγωνία εκατομμυρίων Ελλήνων, αναβάλλει και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών εντός της Ν.Δ. Η περιβόητη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Πέμπτη αναβλήθηκε υπό το βάρος των εξελίξεων και μάλιστα με πρόταση πολλών βουλευτών και δίνει την ευκαιρία στον Αντώνη Σαμαρά να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά του.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τα δεδομένα είναι δύο. Το ένα ότι ο Αντ. Σαμαράς ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τα 2/3 της Κ.Ο., και το δεύτερο ότι έχουν αυξηθεί οι διαφωνούντες και μάλιστα πλέον δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να θέσουν στα όργανα θέμα ηγεσίας. Το σίγουρο είναι ότι στο πρώτο στάδιο πολύ δύσκολα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ο Σαμαράς. Και αυτό διότι, μπορεί στην επόμενη συνεδρίαση της Κ.Ο. να υπάρξει βουλευτής, το πιθανότερο η Ντόρα Μπακογιάννη, που θα θέσει θέμα ηγεσίας, αλλά μόνο για λόγους εντυπώσεων, καθώς πολύ δύσκολα κάποιος διαφωνών θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές. Απλά, θέτοντας θέμα ηγεσίας θεωρείται βέβαιο ότι ο Σαμαράς θα σηκώσει το γάντι.

Το να σηκώσει το γάντι δεν σημαίνει ότι θα αποσυρθεί. Αντίθετα, αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος με τις πιθανότητες να είναι υπέρ του, εάν κρίνουμε ποιοι φέρονται ως υποψήφιοι «δελφίνοι». Όμως, εάν τελικά συμβεί αυτό, τότε σίγουρα ο Σαμαράς θα έχει «γρατζουνιστεί», κάτι που ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει να αποφύγει.

Βέβαια, πολλά μπορούν να αλλάξουν εάν τελικά αποφασίσει να λάβει θέση στο «παιχνίδι» ο Κώστας Καραμανλής, στον οποίο έχουν προστρέξει οι περισσότεροι εκ των βουλευτών τής Ν.Δ., ζητώντας του να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης, αλλά και να πάρει πρωτοβουλίες. Το σίγουρο είναι ότι τόσο οι «καραμανλικοί», όσο και οι άλλες «φυλές» αδυνατούν να ερμηνεύσουν τον πρώην πρωθυπουργό. Οι «σαμαρικοί», ειδικά μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Καραμανλής – Σαμαράς, ισχυρίζονται πως ο πρώην αρχηγός της Ν.Δ. δεν έχει σκοπό να ανατρέψει τον νυν πρόεδρο, αλλά αντίθετα να τον στηρίξει. Από την άλλη, τόσο οι «καραμανλικοί» όσο και οι «μητσοτακικοί» λένε τα αντίθετα. Ότι ναι μεν ο Καραμανλής τονίζει την αναγκαιότητα της ενότητας, αλλά αναζητεί το κατάλληλο πρόσωπο για να του δώσει το δαχτυλίδι.

Τα γεύματα
Το μεγάλο πρόβλημα για τη Ν.Δ. είναι ότι έχουν αυξηθεί τα γεύματα, κάτι που εντείνει την εσωστρέφεια. Ειδικά το δείπνο της Μαριέττας Γιαννάκου, όπου συζητήθηκαν πολλά και διάφορα, τα περισσότερα εκ των οποίων διέρρευσαν. Μάλιστα, εκεί η Ντ. Μπακογιάννη προανήγγειλε ότι δεν θα είναι υποψήφια, αλλά ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, ώστε να υπάρξει συνολική συστράτευση.

Μάλιστα, το δείπνο ήταν προγραμματισμένο να επαναληφθεί στο σπίτι της Ντόρας με τους ίδιους καλεσμένους (σ.σ. ορισμένοι εξ αυτών δεν απέκλειαν ότι η ομάδα θα μεγάλωνε) για να λάβουν αποφάσεις. Τελικά, το νέο δείπνο αναβλήθηκε με παρέμβαση Καραμανλή, ο οποίος ζήτησε να πέσουν οι τόνοι. Επαναλαμβάνουμε «αναβλήθηκε» και όχι «ματαιώθηκε», όπως έλεγαν την Τρίτη συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, οι οποίοι παράλληλα υποστήριζαν πως «ο Καραμανλής διέλυσε την ομάδα των διαφωνούντων».

Η αντίδραση των «σαμαρικών» ήταν το γεύμα που προανήγγειλε ο Νότης Μηταράκης, με στόχο μία επίδειξη δύναμης εκ μέρους της ηγεσίας της Ν.Δ. Πάντως, την ίδια ώρα πληθαίνουν οι εισηγήσεις προς τον Αντ. Σαμαρά να προχωρήσει στην αναγγελία έκτακτου συνεδρίου αρχών και θέσεων, ώστε να αιφνιδιάσει τους διαφωνούντες.

Ωστόσο, ένας σεβαστός αριθμός κομματικών, κυρίως, στελεχών τού ζητούν με επιμονή να απομακρύνει άμεσα τον στενό κύκλο των συνεργατών που είχε τα τελευταία πέντε χρόνια και τον ακολούθησαν στο Μαξίμου, στους οποίους χρεώνουν «τραγικά λάθη» στη στρατηγική, στην τακτική και στην επικοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, εισηγούνται να αναλάβει υπεύθυνος για το συνέδριο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, λόγω της ειδικής επιρροής που έχει στον κομματικό μηχανισμό.

Οι γκάφες
Πάντως οι γκρίνιες καλά κρατούν και είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και φίλια ΜΜΕ προς τη Ν.Δ. ασκούν κριτική τόσο για το ότι ο Αντώνης Σαμαράς συνυπέγραψε την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όσο και για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με Θεοδωράκη και Βενιζέλο, οι οποίοι τον άδειασαν.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ανακοίνωση του ΕΛΚ καλούσε τον Τσίπρα να ακολουθήσει την πολιτική Σαμαρά. Και αμέσως προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Ντόρα Μπακογιάννη, Ευάγγελος Αντώναρος, Γιάννης Μιχελάκης επέκριναν δριμύτατα μέσω twitter την κίνηση αυτή (και τον Σαμαρά), με τον ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον Άδωνι Γεωργιάδη να υπερασπίζουν δημοσίως την ανακοίνωση του ΕΛΚ – ο πρώτος μάλιστα κατηγόρησε όσους τη χρησιμοποιούν για να «γραντζουνίσουν» τον Αν. Σαμαρά. Διακριτικές αποστάσεις και από τις δύο πλευρές κράτησε η Όλγα Κεφαλογιάννη, την οποία στελέχη του κόμματος θεωρούν «καλή λύση» για την ηγεσία του κόμματος – εάν και όταν ανοίξει τέτοιο θέμα.

Όμως ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αντώνη Σαμαρά με τους Σταύρο Θεοδωράκη και Ευάγγελο Βενιζέλο, όπου τους καλούσε σε μέτωπο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων κατά της κυβέρνησης. Το θέμα δεν είναι ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί τού το αρνήθηκαν, αλλά επικοινώνησαν προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα όπου είχαν απ’ ευθείας ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Το δε εντυπωσιακό είναι ότι η εφημερίδα «Δημοκρατία», που στήριζε με πάθος τον Σαμαρά, έγραψε στην πρώτη σελίδα: «Πρόκληση. Πάλι με τη λάθος πλευρά πήγε ο Σαμαράς».

Και φυσικά, τα χειρότερα ήρθαν με τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όχι μόνο διαφοροποιήθηκε από όσα έκανε ο Σαμαράς, αλλά σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό το πρωί της Τρίτης όχι μόνο είπε ότι η Ν.Δ. ως εκ του θεσμικού της ρόλου θα στηρίζει τη χώρα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά προσχώρησε στη γραμμή του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ που ζήτησαν από τον Τσίπρα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Απλά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρότεινε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε διαφορετική ρότα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης πήραν σβάρνα τα κανάλια κινδυνολογώντας. Έτσι υποστήριζαν πως η χώρα οδηγείται στα βράχια και στη χρεοκοπία, δίχως να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα