Ώρα γενναίων αποφάσεων για τη Φώφη

Η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ εξασφάλισε την προεδρική καρέκλα της μέχρι το 2021, αλλά μοιάζει αδύναμη να σταματήσει τη διαρροή στελεχών προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής όσοι έφυγαν από το Νέο Φάληρο, μόλις ολοκληρώθηκε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κι έκλεισαν τα φώτα δεν φαίνεται να κατάλαβαν τι ακριβώς είχε συμβεί επί ένα 24ωρο στο ΣΕΦ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι περισσότεροι έφυγαν ικανοποιημένοι. Η Φώφη Γεννηματά γιατί εδραίωσε τη θέση της στο ΚΙΝΑΛ μέσω ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2021. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε το αεροπλάνο προς τις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας τις δυνάμεις του ενόψει 2021, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος ξεκαθάρισε σε όλους ότι είναι παρών και αποφασισμένος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το συνέδριο-εξπρές μπορεί να μην περάσει στην ιστορία για τον πολιτικό διάλογο που παρήγαγε, αλλά σίγουρα θα μείνει στην πολιτική ιστορία έως την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ από ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός μετατράπηκε σε κόμμα-σφραγίδα. Και τα παρεπόμενά του είναι άμεσα, καθώς μέχρι και η διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου και γραμματέας της κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας του ΓΑΠ, η Ρεγγίνα Βάρτζελη, μεταγράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, μετέχοντας στην επιτροπή ανασυγκρότησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μαζί της και ο εκ των προσωπικών ιατρών του Ανδρέα Παπανδρέου, ο καρδιοχειρουργός Θύμιος Λιβάνης (ανιψιός του αείμνηστου Αντώνη), όπως και αρκετοί πρώην βουλευτές, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Μαδεμλής.

Οπότε, τι μένει πλέον για το ΚΙΝΑΛ; Οι προσωπικές κόντρες και η περαιτέρω πίεση από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Κι όπως αναφέρει μία παλιά παροιμία, «όταν στον βάλτο τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια». Και πλέον το ΚΙΝΑΛ μοιάζει με έναν άσχημο βάτραχο, που δεν γοητεύει, δεν ενθουσιάζει, δεν έχει προοπτικές εξουσίας, άρα δεν πείθει τον παραδοσιακό «πράσινο» ψηφοφόρο, που έχει εθιστεί στην εξουσία. Άρα, προτιμά να πάει στον γείτονα, ο οποίος ναι μεν δεν είναι αυτό που ζητά, αλλά είναι πιο νέος, πιο φρέσκος και υπολογίζει ότι μπορεί να επανέλθει στα πράγματα.

 Ελπίζει στη Συνδιάσκεψη

Το επόμενο βήμα για την κα Γεννηματά είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Μάρτη του 2020 (7 και 8). Μέχρι τότε στο εσωκομματικό πεδίο θα έχουν εκλεγεί οι νέες ηγεσίας στις δημοτικές οργανώσεις και τις νομαρχιακές επιτροπές του ΚΙΝΑΛ, ταυτόχρονα δε με τη Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί και Συνδιάσκεψη της Νεολαίας, με στόχο μετά το Πάσχα να διοργανωθεί το ιδρυτικό Συνέδριο της Νεολαίας Κινήματος Αλλαγής, κάτι που έχει αναλάβει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Μανόλης Χριστοδουλάκης.

Η Συνδιάσκεψη, πάντως, δύσκολα θα προσφερθεί για ανούσιες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, καθώς θα είναι αποκλειστικά επικεντρωμένη στις έξι θεματικές ενότητες που έχουν αποφασιστεί από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και για τις οποίες θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες περιφερειακές συνδιασκέψεις σε όλη την Ελλάδα.

Όμως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει κανονικό ρεσάλτο στο ΠΑΣΟΚ και η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει αδύναμη να αμυνθεί. Από την ηγετική ομάδα το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι ανοίγει το ΚΙΝΑΛ, τόσο στο επίπεδο της πολιτικής προγραμματικής ατζέντας, όσο και σε πρόσωπα που, για διάφορους λόγους και με ποικίλες αιτίες, είτε αποστασιοποιήθηκαν, είτε είναι επικριτικοί στη μέχρι τώρα πορεία του ΚΙΝΑΛ.

Και βέβαια δεν είναι τι επιθυμεί η Γεννηματά, αλλά τι θέλουν και αυτοί που θα κληθούν. Για παράδειγμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ανταποκριθεί; Ή ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ενδιαφερόταν να επανακάμψει στο ΚΙΝΑΛ, τώρα που το Ποτάμι έβαλε λουκέτο; Θα είχε θέση ο Σπύρος Λυκούδης και η Κίνησή του ΜΕΤΑρυθμιστές της Αριστεράς; Προφανώς σε αυτά τα ερωτήματα οι κατοικοεδρεύοντες στους υψηλούς ορόφους της Χαριλάου Τρικούπη αδυνατούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις και απλά προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο.

Και ποια θα είναι η πολιτική ατζέντα που θα ακολουθηθεί; Ο κ. Ανδρουλάκης, στο συνέδριο, έθεσε τα βασικά σημεία για την επανατοποθέτηση της σύγχρονης ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Επαφίεται στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να προστρέξει για να μην επιβεβαιώσει την κριτική πως επιθυμεί ένα καθηλωμένο και ελεγχόμενο κόμμα.

Να αναθέσει ρόλο στον Παύλο Γερουλάνο συμβουλεύουν οι “σοφοί” στην Χαριλάου Τρικούπη

Τι θα κάνει με τον Γερουλάνο

Ένα από τα προβλήματα που καλείται να λύσει η Φώφη Γεννηματά είναι το πώς θα καταφέρει να μετατρέψει τον Παύλο Γερουλάνο από εσωκομματικό εχθρό σε ένα σημαντικό όπλο, λόγω του επικοινωνιακού χαρίσματος του πρώην υπουργού. Οι απειλές για διαγραφές, που εκτοξεύονται από συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, μάλλον θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ο Γερουλάνος στην ομιλία του άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, τονίζοντας με έμφαση, «ό,τι και να θάψετε εδώ μέσα σήμερα θα αναστηθεί εκεί έξω αύριο. Δεν ξέρω πώς θα λέγεται, δεν ξέρω πώς θα μοιάζει. Ξέρω όμως ότι ΠΑΣΟΚ θα είναι. Και αυτό το ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει σε χιλιάδες. Απλά εσείς σήμερα επιλέγετε από ποια μεριά της ιστορίας θα είστε. Με αυτούς που το έθαψαν ή μ’ αυτούς που το αναγέννησαν». Ωστόσο, ο Παύλος Γερουλάνος αρνείται ότι έχει πρόθεση για να συμπράξει με το «Πράττω». Δεν αρνείται ότι είναι φίλοι με τον Νίκο Κοτζιά (από την εποχή πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου) με τον οποίο έχει συνυπάρξει σε εκδηλώσεις, αλλά αρνείται ότι σκοπεύει να προσχωρήσει στο κόμμα του. Τέλος, για τα περί μετεγγραφής στον ΣΥΡΙΖΑ, ή σε άλλο κόμμα, ο κ. Γερουλάνος εξανίσταται. Θυμίζει ότι ούτε όταν έκανε κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου προσχώρησε, παρ’ ότι υπήρξαν στενότατοι συνεργάτες, ούτε έτρεξε να παρακαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα –όπως τον συμβούλευαν ορισμένοι– προκειμένου να τον στηρίξει για τη δημαρχία της Αθήνας.

Γι’ αυτό κάποιοι από τους σκεπτόμενους (είναι λίγοι σε αριθμό) συνομιλητές της Γεννηματά έχουν προτείνει να ενεργοποιήσει τον κ. Γερουλάνο αναθέτοντάς του το πώς «θα καταφέρει εντός του ΚΙΝΑΛ να αναστηθεί το νέο ΠΑΣΟΚ». Αναμφίβολα κάτι τέτοιο προϋποθέτει μία γενναία απόφαση. Όπως γενναίες αποφάσεις χρειάζονται και για εμβληματικές προσωπικότητες του χώρου. Και φυσικά να πειστούν όλοι αυτοί για να συμπορευθούν. Και αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα της Φώφης Γεννηματά, και όχι πόσες διαγραφές θα κάνει. Διότι, όπως λένε και οι παλιές καραβάνες του ΠΑΣΟΚ, «με κάθε διαγραφή που θα γίνεται θα απομακρύνονται άλλοι 50».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα