Ώρα μηδέν για τη βόρεια Συρία

Ώρα μηδέν για τη βόρεια Συρία αφού η εκεχειρία φτάνει στο τέλος της μιας και βράδυ της Τρίτης λήγει  η πενθήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφώνησαν ΗΠΑ- Τουρκία.Στο μεταξύ, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει τον Βλαντιμίρ Πούτιν όπου θα συζητήσουν την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο Σότσι ενώ ο Ντόναλ΄ντ Τραμπ, δια στόματος Μάικ Πομπέο εξετάζει στρατιωτική επέμβαση στην Τουρκία.

Καθώς η κατάπαυση πυρός φτάνεις προς το τέλος της, η Τουρκία διαμηνύει ότι σε περίπτωση κατά την οποία κρίνει ότι στις 10 το βράδυ (ώρα Τουρκίας) οι δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία προκειμένου να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους περίπου 30 χλμ. οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν.

Η συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας προβλέπει την αποχώρηση των Κούρδων του YPG μέσα σε 120 ώρες σε βάθος 30 χλμ. από τα σύνορα της Τουρκίας και σε μία ζώνη μήκους περίπου 120 χλμ. αποκλειστικά και μόνο στα ανατολικά του Ευφράτη.

Οι δηλώσεις, ωστόσο, του Τούρκου προέδρου Ερντογάν προ ημερών, πως η Τουρκία θέλει να φτάσει έως τα 444 χλμ., από τα δυτικά του Ευφράτη μέχρι και το Ιράκ, ήρθαν να αλλάξουν τα δεδομένα πάνω στη γεωπολιτική σκακιέρα της Συρίας. Οι περιοχές που θα περιλαμβάνονται σε αυτή τη διευρυμένη ζώνη ασφαλείας περιέχουν το Μανμπίτς και το Κομπάνι.

Πρόκειται για δύο περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο του Άσαντ, με τις… ευλογίες της Ρωσίας.

Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος που η συνάντηση της Τρίτης ανάμεσα σε Πούτιν και Ερντογάν αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του την επέκταση που επιδιώκει. Ενδεχομένως, αν ο Ερντογάν δεν πάρει αυτό που θέλει από τη συνάντηση στο Σότσι, να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία τη μη αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από την περιοχή, με σκοπό να συνεχίσει την επίθεση και να φτάσει μέχρι εκεί που θέλει.

Την ίδια στιγμή που η εκεχειρία «δοκιμάζεται» και ενώ οι Κούρδοι αποχωρούν από αρκετές περιοχές των συνόρων, οι Τούρκοι κάνουν ό,τι μπορούν για να κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Με δηλώσεις τους, τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ξεκαθάρισαν από τη μια πως είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την επιχείρηση, ενώ αμφότεροι έστειλαν μήνυμα πως αν δεν έχουν συμβεί όλα όσα θέλουν μέχρι τη λήξη των 120 ωρών, τότε θα επιτεθούν εκ νέου.

Συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν στο Σότσι

Στο μεταξύ, τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Σότσι και θα κρίνει την επόμενη ημέρα στη βορειοανατολική Συρία.

Η συνάντηση θα έχει νόημα αν έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση και δεν έχουν ξεκινήσει και πάλι oι μάχες εντός της Συρίας.

Αναλυτές πάντως στην Τουρκία είναι άκρως επιφυλακτικοί για το αν το ΥPG και το ΡΥD θα δεχθούν να προχωρήσουν από το Μάνμπιτς στο Κομπάνι και το Καμισλί. Όσο και για το κατά πόσο η Ρωσία θα είναι πρόθυμη να σπαταλήσει δυνάμεις και οικονομικό κόστος για να τους πείσει να το κάνουν.

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει ο Πούτιν από τον Ερντογάν στην περίπτωση που θα συμφωνήσουν για μια ζώνη εντελώς απαλλαγμένη από Κούρδους σε όλη την παραμεθόριο.

Σύμφωνα τον σύμβουλο του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, η Ρωσία πιστεύει ότι μια μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και πως όλα τα συμφέροντα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας πρέπει να να ληφθούν υπ όψιν.

Πομπέο: Προετοιμασμένος και για στρατιωτική δράση ο Τραμπ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της Τουρκίας.

«Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο» δήλωσε συγκεκριμένα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ωστόσο ότι «σε περίπτωση που απαιτείται κινητική δράση ή στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση».

Ο Μάικ Πομπέο, πάντως, δεν αποκάλυψε ποια είναι η «κόκκινη γραμμή», η οποία ενδεχομένως θα οδηγούσε σε στρατιωτική δράση εναντίον της Άγκυρας. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε, πάντως, ότι η Ουάσινγκτον θα χρησιμοποιήσει σίγουρα οικονομικές και διπλωματικές δυνάμεις, προτού στραφεί σε στρατιωτική δράση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα