Οργή Γεννηματά για Μητσοτάκη: ”Με υποτίμησε ως γυναίκα”

''Ο Μητσοτάκης όταν στριμώχνεται χάνει την αστική του ευγένεια''

Για ατόπημα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι την υποτίμησε ως γυναίκα με την απάντησή του για το πόσα ενάερια μέσα επιχειρούσαν στα μέτωπα της φωτιάς σε Αττική και Εύβοια

Η κα Γεννηματά στην πρωτολογία της ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις και εξέλαβε την απάντηση του πρωθυπουργού στη δευτερολογία του ως υποτιμητική στο πρόσωπό της λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης ενοχλείται από τα τεκμηριωμένη κριτική και την αποδόμηση με συγκεκριμένα στοιχεία και γι’ αυτό επέλεξε να αποχωρήσει πριν από τη δευτερολογία μου και μάλιστα υπέπεσε σε ατόπημα προσπαθώντας να υποτιμήσει αυτά που είπα. Προσπαθώντας να πει ότι δεν καταλαβαίνω και ως άνδρας οφείλει να εξηγήσει στη γυναίκα αυτά που δεν καταλαβαίνει.Οφείλει να σέβεται. Είναι προφανές πως όταν αισθάνεται ότι στριμώχνεται χάνει την αστική του ευγένεια. Αυτό που έκανε λέγεται mansplaining και θα πρέπει να το κατανοήσει και με την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη».

Στο πλαίσιο αυτό η κα Γεννηματά συμπλήρωσε: «Γιατί ξέρω καλά πως λειτουργούν τα αεροπλάνα και πως γίνεται ο καθαρισμός των δασών. Έχω εμπειρία από την αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών στην πολιτική προστασία και με σημαντικά αποτελέσματα για την πορεία των πραγμάτων, τουλάχιστον στην Αττική στο κομμάτι της υπερνομαρχίας, που με αφορούσε» και πρόσθεσε:

«Είναι προφανές ότι αυτό που ρώτησα για τα αεροπλάνα είναι πόσα επιχειρούσαν σε κάθε πυρκαγιά και ποιος έπαιρνε την απόφαση για το πώς θα κατανεμηθούν τα αεροπλάνα. Ποιος πήρε τα αεροπλάνα από την Εύβοια και ποιος έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις από το κέντρο επιχειρήσεων. Είναι προφανές ότι δεν έχει να μου δώσει απαντήσεις ή μάλλον είναι δύσκολες οι απαντήσεις που πρέπει να μου δώσει και γι’ αυτό κατέφυγε στο συγκεκριμένο ατόπημα. Γιατί δεν ήθελε να δώσει την απάντηση, που δείχνει ποιος έχει την ευθύνη και ποιος πρέπει να την αναλάβει».

Είχε προηγηθεί η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία ο πρωθυπουργός είχε τονίσει:

«Και έρχεστε κυρία Γεννηματά να μου πείτε: Α, είχαμε 74 αεροπλάνα αλλά δεν πετάξανε όλα. Τι μου λέτε; Έχετε πάει καμία βόλτα στη μονάδα συντήρησης να δείτε τι τεράστια προσπάθεια κάνουν αυτά τα παιδιά να κρατήσουν το αεροπλάνο στον αέρα; Και ναι, κάποια δεν μπορούν να πετάξουν για τεχνικούς λόγους. Τι θέλετε; Να πετάξουν πέρα και πάνω από τις ώρες τους και τα όριά τους; Ήσασταν και αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας θα έπρεπε να τα ξέρετε αυτά. Τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν πολύ συγκεκριμένα, ήταν περισσότερα από άλλες χρονιές. Προφανώς κάποια δεν πετάνε για τεχνκούς λόγους και θα σας το ξαναπώ να το καταλάβετε: Δεν πετάνε όλα μαζί. Πετάνε τα μισά ώστε όταν θα φύγουν τα μισά να πάνε τα άλλα μισά να συνεχίσουν το έργο. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε;».

Κατά τα άλλα η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε για παταγώδη αποτυχία τον κ. Μητσοτάκη και το «δήθεν επιτελικό κράτος» σε όλα τα επίπεδα λέγοντας ότι «δυστυχώς απέτυχε και για τα δάση και για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους. Απέτυχε στην πανδημία, στις πυρκαγιές, οι πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς με αυτή την Κυβέρνηση».

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε την κυβέρνηση στο σύνολό της ως κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών της κοινωνίας και σχολιάζοντας την αναφορά (σ.σ. του πρωθυπουργού) ότι ζητούν οι πολίτες ένα ελικόπτερο πάνω από το σπίτι τους την ώρα της φωτιάς, με τον αλαζονικό τρόπο που ειπώθηκε, δείχνει πόσο μακριά είναι από την πραγματικότητα και από το πώς ο κόσμος νιώθει. Ο κόσμος προσπαθούσε να σώσει τα σπίτια του και εκλιπαρούσε για βοήθεια και δεν την έβρισκαν πουθενά.

«Τα λιγοστά πυροσβεστικά οχήματα έφευγαν λέγοντας να εκκενώσουν το χώρο αυτή είναι η εντολή, φύγετε δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Αυτό είπε ο Περιφερειάρχης και τον έβαλαν στη συνέχεια να ανασκευάσει. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες σε όλες τις περιοχές. Πρέπει να σας πω ότι οι ίδιοι οι Πυροσβέστες έλεγαν ότι χρειάζονταν στην Εύβοια για το μέγεθος της φωτιάς 200 πυροσβεστικά και δεν διέθεταν ούτε 22. Από την ώρα που έφυγαν τα αεροπλάνα καταστράφηκαν επτά οικισμοί.Κανένας δεν θα αναλάβει αυτή την ευθύνη και μιλάτε ειρωνικά ότι ο καθένας θέλει ένα ελικόπτερο πάνω από το σπίτι του όταν υπάρχει τέτοιο μέγεθος καταστροφής. Περίμενα συγγνώμη ειλικρινή, αλλά είναι φανερό ότι η συγγνώμη είναι προσχηματική. Δεν υπάρχει κανένα επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας. Στο Μαξίμου υπάρχει μία ανώνυμη εταιρεία, που ασχολείται μόνο με επιχειρηματικά συμφέροντα και μάλιστα λίγων και ισχυρών».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα