Οργή λαού… της Αυστραλίας για τη Συμφωνία AUKUS: “Παγίδευσαν την κυβέρνησή μας”

"Μας φέρνουν τα πυρηνικά από την πίσω πόρτα"

Το Παρίσι και ο Γάλλος προεδρος βρίσκονται «στα κάγκελα» μετά τον αιφνιδιασμό των ΗΠΑ και τη δημιουργία του νέου οργανισμού ασφάλειας. Ο Αμερικανός προεδρος μεθόδευσε παρασκηνιακά τον επονομαζόμενο AUKUS (Αυστραλία-Βρετανία-ΗΠΑ), μια συμφωνία που έκλεισε χωρίς να χρειαστεί καν οι τρεις αυτές χώρες να ζητήσουν την άδεια της ΕΕ!
Έξαλλοι, όμως, είναι και οι πολίτες της Αυστραλίας από την αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μοιραστούν τεχνολογία και τεχνογνωσία με την Αυστραλία για να την βοηθήσουν να κατασκευάσει πυρηνικά υποβρύχια στο πλαίσιο του πρόσφατα ανακοινωθέντος αμυντικού συμφώνου μεταξύ των τριών χωρών. Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης εκφράζει την οργή της για τη συμφωνία, ανησυχώντας ότι μπορεί να είναι ένας Δούρειος Ίππος για τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, στην οποία το έθνος αντιστέκεται εδώ και χρόνια.

Δεν είναι μόνο η Αυστραλία. Αρκετές χώρες έβαλαν φρένο στην περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 στην Ιαπωνία. Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Φουκουσίμα Νταϊίτσι έχασε την ισχύ του σε σεισμό και τσουνάμι, πράγμα που σήμαινε ότι τα συστήματα ψύξης απέτυχαν, οδηγώντας σε πυρηνικές καταρρεύσεις και εκρήξεις υδρογόνου. Παρά την προσπάθεια καθησυχασμού της κοινής γνώμης, γεγονός παραμένει ότι διαχύθηκε επιβλαβής ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα