Οργή στο Ιράν: Εταιρεία ανταλλαγής ποδηλάτων δεν δίνει ποδήλατο αν είσαι γυναίκα! (φωτό+βίντεο)

Η διαδικτυακή πλατφόρμα απαγορεύει την πρόσβαση, όταν ανιχνεύει το γυναικείο φύλο

Της Βίκυς Καλοφωτιά

Οργή προκάλεσε προ ημερών η εταιρεία ανταλλαγής ποδηλάτων “Bdood” στο Ιράν, όταν οι πελάτες παρατήρησαν ότι δεν προσέφερε την δυνατότητα στις γυναίκες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες της. Με απλά λόγια, στην προσπάθειά τους να κάνουν εγγραφή στη διαδικτυακή πλατφόρμα προκειμένου να αποκτήσουν ένα ποδήλατο, η εφαρμογή τις απέκλειε, όταν αυτές δήλωναν το φύλο τους(!).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που εδρεύει στην Τεχεράνη, αναγκάστηκε να κάνει κάτι τόσο ακραίο, όταν υπέστη πίεση από το γραφείο της αστυνομίας και του γενικού εισαγγελέα έτσι ώστε να σταματήσει να προσφέρει υπηρεσίες σε γυναίκες αλλιώς θα κινδύνευε να κλείσει.

Το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, ένας οργανισμός που έχει τη βάση του στη Νέα Υόρκη και είναι υπεύθυνος για να καταγγέλλει παραβιάσεις δικαιωμάτων στη χώρα, έγραψε σχετικά στο λογαριασμό του στο Twitter: «Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης έχει αναγκάσει την ιρανική εταιρεία ανταλλαγής ποδηλάτων Bdood να εμποδίσει τις γυναίκες να χρησιμοποιήσουν τα ποδήλατά τους.

»Το παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης δείχνει ξεκάθαρα ότι οι γυναίκες απορρίπτονται όταν δηλώνουν το φύλο τους στην εφαρμογή. Οι αξιωματούχοι του κλήρου ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες που οδηγούν ποδήλατο σε δημόσιους χώρους είναι “αμαρτωλές” αλλά εκείνες το κάνουν έτσι κι αλλιώς».

Κάποιοι από τους χρήστες του εν λόγω μέσου κοινωνικής δικτύωσης σχολίασαν ότι αν αυτό το γεγονός αληθεύει, δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ ξανά τις υπηρεσίες της εταιρείας “Bdood”.

Εντύπωση προκαλεί, επίσης και το ότι ενώ δεν υπάρχουν σχετικοί νόμοι που απαγορεύουν στις γυναίκες να οδηγούν ποδήλατο σε δημόσιους χώρους, οι κληρικοί της λεγόμενης «σκληρής γραμμής» της χώρας έχουν αποφανθεί ότι μια τέτοια ενέργεια είναι «προκλητική» και κατά συνέπεια έρχεται σε αντίθεση με τον ισλαμικό θρησκευτικό  κώδικα διαβίωσης ή αλλιώς τον νόμο της Σαρία.

Ο εισαγγελέας στην πόλη Ισφαχάν -την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν που είναι γνωστή ως η πόλη ποδηλάτων λόγω των πολλών ποδηλατικών λωρίδων της- ανακοίνωσε ότι η δημόσια ποδηλασία είχε απαγορευτεί στις γυναίκες από τον περασμένο Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι και ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εξέδωσε το 2016 ένα θρησκευτικό διάταγμα (φάτβα) απαγορεύοντας ρητά στις γυναίκες να ποδηλατούν σε δημόσια θέα, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ αυστηρά.

Είναι γνωστό ότι τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν είναι πολύ περιορισμένα και οι τιμωρίες σε περίπτωση παράβασης των σχετικών νόμων εξαιρετικά αυστηρές. Να σκεφτείς κανείς ότι οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί ακόμη και από την παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων στα γήπεδα για τα περισσότερα από τα σαράντα χρόνια από τότε που πραγματοποιήθηκε η Ισλαμική Επανάσταση.

Οι αξιωματούχοι του κλήρου έχουν αναφέρει και το εξής εξωφρενικό: ότι έχουν προσλάβει δυνάμεις ασφαλείας από τον Αύγουστο του περασμένου έτους για να ασχοληθεί με τις γυναίκες που προσπαθούν να γλιστρήσουν στο στάδιο με ανδρική μεταμφίεση(!).

Η Διεθνής Αμνηστία αποκαλύπτει ακόμη ότι είναι κάτι παραπάνω από σύνηθες να σταματά η «αστυνομία της ηθικής» σε καθημερινή βάση όχι μόνο ενήλικες γυναίκες αλλά μέχρι και μικρά κορίτσια σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάτι από την δημόσια εμφάνισή τους και συνολικότερη δημόσια συμπεριφορά είναι αντίθετο με όσα προβλέπονται γι’αυτές από τη Σαρία.

Δυστυχώς όλα αυτά δεν είναι κάτι που ίσχυε τα πολύ παλιά χρόνια, ούτε κάτι που επινόησε η παγκόσμια βιομηχανία του κινηματογράφου σε μια διεστραμμένη «έμπνευση» της στιγμής προκειμένου να κόψει όσο το δυνατόν περισσότερα εισιτήρια προβάλλοντας εφιαλτικές σκηνές επιστημονικής φαντασίας.

Όχι, δεν είναι τίποτε από όλα αυτά. Είναι κάτι που αποτελεί την καθημερινότητα γυναικών που είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε ένα μέρος του κόσμου, όπου θυσιάζεται η ανθρώπινη ελευθερία και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα δήθεν στο όνομα της θρησκείας.

Κι όλοι εμείς καθόμαστε ως συνήθως από την ασφάλεια του καναπέ μας και παρακολουθούμε χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτε αφού δεν συμβαίνει σε εμάς…

 

«Το να κάνουμε ποδήλατο, είναι μέρος της ζωής μας! Είναι απόλυτο δικαίωμά μας και γι’αυτό δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω με τίποτα!», δηλώνουν αποφασιστικά οι γυναίκες στο Ιράν, στο βίντεο που ακολουθεί:

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα