Σχολικό κουδούνι στις 8 Ιανουαρίου με τριπλό self test “επιστροφής”

Άνοιγμα με ασφάλεια η τελική απόφαση της κυβέρνησης - Σε περίπτωση κρούσματος θα υποβάλλεται σε διαγνωστικά τεστ όλη η τάξη

Δεν περιείχαν εκπλήξεις οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη αναφορικά με την επανέναρξη των σχολείων έπειτα από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αυτό που έρχεται επικουρικά ως ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι η απόφαση για διενέργεια τριών self test, αντί για δύο, την εβδομάδα επιστροφής (10-15 Ιανουαρίου) στα οποία θα υποβάλονται και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι μαθητές.

Η άλλη διαφοροποίηση αφορά την επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου που πλέον θα ακολουθείται στην περίπτωση κρούσματος στην τάξη. Σε αυτή την περίπτωση οι αυξημένοι έλεγχοι επεκτείνονται σε όλο το τμήμα (και όχι μόνο στους μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα) με δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες.

Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν 2 rapid και 1 self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.  Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι μεν ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες (2 rapid και 1 self test , επιπλέον των δύο rapid  που ήδη κάνουν την εβδομάδα), οι δε εμβολιασμένοι θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Τα τεστ θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το πρωτόκολλο απέδωσε τους προηγούμενους μήνες κι αυτό αποτέλεσε βασικό λόγο να ξανανοίξουν τα σχολεία στην ημερομηνία που ήταν προγραμματισμένο, αφού συνυπολογίστηκαν λόγοι παιδαγωγικοί (να μην χαθούν μαθήματα), ψυχολογικοί (η αναγκαιότητα να βρίσκονται οι μαθητές στον φυσικό τους χώρο που βοηθά την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή τους) και επιδημιολογικοούς (επιτηρούνται καλύτερα οι μαθητές στο σχολικό περιβάλλον).

Το πρωτόκολλο για την περίπτωση κρούσματος στην τάξη

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη ο αυξημένος διαγνωστικός έλεγχος θα επεκτείνεται πλέον σε όλο το τμήμα. Ειδικότερα όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες (δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα), ενώ οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς, οι μεν ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες (δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα) οι δε εμβολιασμένοι θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά rapid test για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Υγείας περιμένουν πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ημέρες με τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία την προηγούμενη περίοδο ήταν η 13η Σεπτεμβρίου, η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, που τα παιδιά προέρχονταν από μία περίοδο διακοπών, δίχως το προστατευτικό πλαίσιο του σχολείου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα