Ωρομίσθιο… πείνας και για τους Γερμανούς εργαζόμενους

Το αργότερο μέχρι το 2017 θα εφαρμοσθεί ο νόμος για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος ψηφίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας και αποτελεί πρόγραμμα – κλειδί της τρίτης κυβέρνησης υπό την Ανγκελα Μέρκελ.

Το επίπεδο της κατώτατης αμοιβής στη χώρα ορίσθηκε στα 8,5 ευρώ μικτά την ώρα, ποσό που ακούγεται μεν… εντυπωσιακό για τα ελληνικά δεδομένα αλλά που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «ωρομίσθιο» πείνας για τη γερμανική οικονομία. Βέβαια, δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει κάτι διαφορετικό από τους θιασώτες της εξοντωτικής λιτότητας Ανγκελα Μέρκλε και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015, αλλά προβλέπεται η εφαρμογή μεταβατικής περιόδου για τους τομείς όπου θα ισχύει ακόμη κλαδική σύμβαση. Το αργότερο μέχρι το 2017 θα έχει εφαρμοσθεί για όλους τους εργαζόμενους πλην των κάτω των 18 ετών, των μαθητευομένων και των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι εξαιρούνται για το πρώτο εξάμηνο από την πρόσληψή τους. Να σημειώσουμε, ακόμα πως ο νόμος πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από τους βουλευτές της κάτω Βουλής της Γερμανίας και στην συνέχεια από τα μέλη της άνω Βουλής.

Η θέσπιση κατωτάτου μισθού αποτελεί επανάσταση σε μία χώρα όπου η διαπραγμάτευση των μισθών από τους κοινωνικούς εταίρους αποτελούσε ιστορικό θεσμό. Οι εταίροι της Γερμανίας, με πρώτη τη Γαλλία, ελπίζουν ότι η εφαρμογή του νόμου θα αντιμετωπίσει το ντάμπινγκ σε ορισμένους τομείς, όπως ο τομέας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, και ότι θα τονώσει την εσωτερική κατανάλωση στην πρώτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα