Ορόσημο για τη Ν.Δ. ο Σεπτέμβρης

Ο Σεπτέμβριος αποτελεί ορόσημο για τη Νέα Δημοκρατία. Κι αυτό διότι τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου θα έχουν νιώσει στο πορτοφόλι τους οι πολίτες τις συνέπειες των μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα. Ταυτόχρονα θα τρέξει και η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που προβλέπει οδυνηρές αλλαγές στα εργασιακά, με απελευθέρωση απολύσεων και ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκοπεύουν όλο το καλοκαίρι σε μία επιχείρηση αποδόμησης της κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αρχικά είχε επικεντρωθεί στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο η Συγγρού επιτίθεται εδώ και καιρό με σκληρούς χαρακτηρισμούς, τώρα όμως περιλαμβάνει και τα υπόλοιπα πρόσωπα της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ν.Δ. εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε την παραίτηση Φίλη για τις δηλώσεις που αφορούσαν τη συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε» και εν συνεχεία ζήτησε και την παραίτηση Σπίρτζη για τις δηλώσεις του τελευταίου για το Ελληνικό,

Όπως υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι πολίτες έχουν χάσει τελείως την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, γεγονός που αποτυπώνεται με συντριπτικά ποσοστά και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό και στη συζήτηση στη Βουλή για τον αναπτυξιακό νόμο παραβρέθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης, ενημέρωσε το σώμα ότι δεν πρόκειται η Ν.Δ. να ψηφίσει τον νόμο, ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει βέλη και κατά του Νίκου Βούτση, μία ημέρα μετά την επιστολή που του απέστειλε και με την οποία τον κατηγορούσε για κομματική διοίκηση.

Αρνητική είναι η Ν.Δ. και στο θέμα του εκλογικού νόμου και στην απλή αναλογική που θέλει να επιβάλει το Μαξίμου. Μάλιστα, η αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη «κάνετε όπως ο Κουτσόγιωργας το 1989» δεν ήταν τυχαία. Στη Συγγρού θεωρούν, με βάση και τα ευρήματα των τελευταίων μετρήσεων, πως η κυβέρνηση Τσίπρα βλέποντας ότι η Ν.Δ. προηγείται θέλει με τη μείωση των bonus των 50 εδρών να προκαλέσει ακυβερνησία και να μην καταστεί δυνατό για τον επόμενο να κυβερνήσει.

Ικανοποίηση…
Λίγες ημέρες μετά τη συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της λέσχης Bidelberg στη Δρέσδη, στη Ν.Δ. είδαν με ικανοποίηση το ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg υπό τον τίτλο «Οι Έλληνες έχουν έναν νέο πρωθυπουργό εν αναμονή». Μάλιστα, στο ρεπορτάζ φιλοξενήθηκαν δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προβλέπει ότι «το φθινόπωρο θα είναι μια δύσκολη περίοδος για τον μέσο Έλληνα πολίτη». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., το πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ «είναι τόσο υφεσιακό και εμπεριέχει ισχνές μεταρρυθμίσεις που δεν θα ωθήσει τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Τσίπρας παίρνει δυσάρεστα μέτρα, αλλά τα λάθος δυσάρεστα μέτρα».

Στην ερώτηση αν θεωρεί τον εαυτό του λιγότερο ικανό να συνδεθεί με την κοινωνία σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, λόγω της οικογενειακής του παράδοσης αλλά και των σπουδών του, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται την έως σήμερα διαδρομή του λέγοντας: «Προτιμώ κάποιον που έχει δύο πτυχία από το Χάρβαρντ και ένα από το Στάνφορντ, από κάποιον που ξόδεψε δέκα χρόνια για να πάρει το πτυχίο του από το Πολυτεχνείο, διότι περνούσε τον χρόνο του κάνοντας διαδηλώσεις».

Η συνταγματική αναθεώρηση
Στο μεταξύ, κι ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει τη μεγάλη αντεπίθεση με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα παρουσιάσει στις 24 Ιουλίου, στη Ν.Δ. έχουν ανεβάσει ρυθμούς, προκειμένου να παρουσιάσουν τη δική τους πρόταση στις αρχές Ιουλίου. Η επιτροπή υπό τον Κώστα Τασούλα εκτιμά πως η Ν.Δ. θα έχει ολοκληρώσει τις δικές της προτάσεις πολύ νωρίτερα και θα έχει προλάβει τις κυβερνητικές προτάσεις υπό τον Κατρούγκαλο.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Ν.Δ. εμφανίζεται ανοικτή σε ιδέες, απόψεις και θέσεις πολιτών, φορέων και ακαδημαϊκών, και βλέπει πολύ θετικά ένα σημαντικό τμήμα των προτάσεων της ομάδας που αποτελούν οι Παναγιώτης Πικραμένος, Νίκος Αλιβιζάτος, Παναγής Βουρλούμης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Γιάννης Κτιστάκης, Στέφανος Μάνος και Φίλιππος Σπυρόπουλος για ένα νέο καινοτόμο Σύνταγμα, όπως λένε.

Το προσχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση θα τεθεί σε διάλογο με την Κ.Ο., αλλά και ευρύτερα, με στόχο τον εμπλουτισμό του, και θα έχει ενδιαφέρον ποια θα είναι η στάση τμήματος των «καραμανλικών» που έχουν διαφορετική προσέγγιση για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (επιθυμούν να εκλέγεται από τον λαό) και το θέμα των αρμοδιοτήτων του.

Οι βασικές αρχές πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι προτάσεις της Ν.Δ. είναι:
* Διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής, με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυσή της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.
* Αναβάθμιση της Βουλής αποπλέκοντάς την από δικαστικές λειτουργίες που δεν της ανήκουν και τελικά μειώνουν το κύρος της (κατάργηση άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών). Δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων, με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.
* Εκσυγχρονισμός των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του Κοινοβουλίου και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.
* Αναβάθμιση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.
* Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.
* Να απομονώνει την κυβέρνηση από τη δικαστική λειτουργία, χωρίς συμμετοχή στην επιλογή δικαστών και με ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.
* Να καταργεί το μονοπώλιο της δημόσιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ριζική τροποποίηση του άρθρου 16.
* Να μπορεί η διαδικασία αναθεώρησης να είναι πιο απλή. Επίσης, να είναι λιτό με κατάργηση όλων των περιττών και δύστοκων διατάξεων που δεσμεύουν χωρίς να εισφέρουν στη συνταγματική αντοχή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα