Όρθια η κυβέρνηση στις μεγάλες κρίσεις

Πανδημία, Έβρος, φωτιές σε Εύβοια και Αττική, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια ήταν πρωτοφανείς καταστάσεις που όμως αντιμετωπίστηκαν θετικά

Είναι απόλυτα λογικό, όταν μία κυβέρνηση ολοκληρώνει την θητεία της να ασκείται κριτική για τα πεπραγμένα της. Τι έκανε καλό και τι πήγε στραβά. Η εκάστοτε αντιπολίτευση δίνει μάχη για να τα αναδείξει, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να τα εξωραΐσει.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Κάτι ανάλογο ισχύει και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Προσπαθεί να αναδείξει ως θετικό το πρόσημο της τετραετίας, αναδεικνύοντας τον τρόπο που αντέδρασε στις μεγάλες κρίσεις. Κάποιες από αυτές με μεγάλη επιτυχία, κάποιες με αστοχίες. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι κράτησε όρθια την κοινωνία. Αναμφίβολα επιτυχία μπορεί να χαρακτηριστεί ότι υπήρχε άμεση αντίδραση τις περισσότερες φορές, όπως και προσπάθεια να διορθωθούν τα λάθη στη συνέχεια.

Η πανδημία

Στις 20 Φεβρουαρίου 2020 καταγράφηκε στο Κοντόνιο της Ιταλίας το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού εκτός της Κίνας. Έξι ημέρες μετά, στις 26 Φεβρουαρίου, εντοπίστηκε και στην Ελλάδα ο πρώτος ασθενής με COVID-19 στη Θεσσαλονίκη. Στις 22 Μαρτίου ανακοινώθηκε καθολικό lockdown, το οποίο τέθηκε άμεσα σε ισχύ από τα ξημερώματα της 23ης Μαρτίου. Δημόσιο και ιδιωτικές επιχειρήσεις έκλεισαν. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους μας. Οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα τα τρία αυτά χρόνια έχουν φθάσει στις 36.532. Η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, διέθεσε το 29,5% του ΑΕΠ της για τη στήριξη της οικονομίας τη διετία 2020-2022. Στο πρώτο διάστημα της πανδημίας η κυβέρνηση πήρε άριστα. Με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας το καλοκαίρι του 2020 παρατηρήθηκαν αστοχίες, που έδωσαν το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να ισχυριστεί πως το πρόσημο είναι αρνητικό. Εδώ θα πρέπει να πιστωθεί στην κυβέρνηση το άρτιο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, που θεωρήθηκε ίσως το καλύτερο στην Ευρώπη.

Η αντίδραση στον Έβρο

Την εποχή που η ανθρωπότητα ένιωθε την απειλή από την πανδημία, η χώρας δέχθηκε μία υβριδική επίθεση στον Έβρο. Εκεί όπου η Τουρκία στοίβαξε χιλιάδες ταλαιπωρημένους μετανάστες για να τους στείλει στην Ελλάδα τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου. Η τουρκική κυβέρνηση αντιδρώντας στον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτικών στο Ιντλίμπ, μετά τον βομβαρδισμό συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, ανοίγει μονομερώς τα σύνορά της προς την Ελλάδα και οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι μετανάστες επιχειρούν να διέλθουν. Άμεσα διακόπηκε η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου, ενώ κατέφθασαν δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να σταματήσουν την «υβριδική» εισβολή ανθρώπων που στην πλειονότητα τους ήταν άοπλοι, αλλά και ταυτόχρονα απελπισμένοι και εξ αυτού του λόγου αποφασισμένοι. Οι ελληνικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν την εισδοχή χιλιάδων μεταναστών στέλνοντας το μήνυμα των κλειστών και προστατευμένων συνόρων.

Η Ελλάδα χάρη στην αποφασιστικότητα τόσο της κυβέρνησης, πέτυχε πολλά περισσότερα πράγματα από το να αποκρούσει αυτή την υβριδική επίθεση. Κατ’ αρχάς το επεισόδιο στον Έβρο αποτέλεσε την αρχή για να κερδίσει η Ελλάδα θέσεις αξιοπιστίας έναντι της Τουρκίας. Και να προωθήσει τις θέσεις της για τα εθνικά θέματα, καθώς βρήκε ευήκοα ώτα μεταξύ των εταίρων, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές μας συνιστούσαν να τα βρούμε. Βέβαια για να πούμε και του στραβού το δίκιο μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί το μεταναστευτικό ζήτημα για τις χώρες πρώτης εισαγωγής, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία, Μάλιστα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Αυστρία είναι έτοιμες να καταθέσουν βέτο για οποιαδήποτε σκέψη για αλλαγή του Δουβλίνου 2. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να μας δίνουν χρήματα και να κρατάμε εδώ τους μετανάστες.

Φωτιές σε Εύβοια και Αττική

Στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές δεν μπορούμε να πούμε ότι πέτυχε στο 100% ο στόχος της χώρας. Ναι μεν δεν είχαμε νεκρούς, όπως έγινε στο Μάτι, όπου η τότε κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός απλά παρακολουθούσαν. Το καλοκαίρι του 2019 τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα. Όμως υπήρξαν τεράστιες αστοχίες και το καλοκαίρι του 2021 υπήρξαν τεράστιες καταστροφές και στην Αττική και στην Βόρεια Εύβοια. Σύμφωνα με το Meteo καταστράφηκε το 1/3 των δασών της Εύβοιας. Κάηκαν συνολικά 508.000 στρέμματα και πάνω από 1.000 σπίτια.

Άμεσα συστάθηκε επιτροπή υπό τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και πρώην δήμαρχο Καλαμάτας, Σταύρο Μπένο, όπου καταστρώθηκε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης υπό τον τίτλο «Εύνοια Μετά». Το Νοέμβριο του 2022, ο κ. Μπένος παρέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το σχέδιο της επιτροπής, όπου για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας απαιτούνται 71 μικρά και μεγάλα έργα, κόστους 381 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενεργειακή κρίση

Η άνοδος των τιμών στην ενέργεια ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 με την επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την πανδημία, οπότε και ξαφνικά αυξήθηκε η ζήτηση για ενέργεια. Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία εκτόξευσε τις ήδη υψηλές τιμές. Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου 2022 η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης ήταν 2,267 ευρώ. Οι επιδοτήσεις που δόθηκαν από το κράτος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την ενεργειακή κρίση ανήλθαν στο ποσό των 11,3 δισ. ευρώ. Το κόστος για τον προϋπολογισμό του 2022 ήταν της τάξης των 4,8 δισ. ευρώ. Η κρίση στην ενέργεια σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες εκτόξευσε και τον πληθωρισμό, που τον περασμένο Ιούνιο είχε φθάσει στο 12%. Η άνοδος των τιμών σε βασικά αγαθά και κυρίως στις τιμές των τροφίμων έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση της αγοραστικής αξίας των νοικοκυριών. Μάλιστα, παρά την πτώση του πληθωρισμού οι τιμές σε αρκετά προϊόντα παραμένουν στα ύψη. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η αντιπολίτευση εστιάζει την κριτική της στο ότι η κυβέρνηση άργησε να πάρει μέτρα, πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρακολουθήσεις

Μάι ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση παραμένει η υπόθεση των υποκλοπών. Οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος στις 5 Αυγούστου του 2022, αλλά και η δημόσια συγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, δεν έκλεισαν το θέμα. Ήδη την Δευτέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο να επισπευτεί η εισαγγελική έρευνα για τις παρακολουθήσεις. Η υπόθεση αυτή δεν έχει κλείσει, ενώ από την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο πως όταν αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας θα συστήσουν προανακριτική επιτροπή και εάν προκύψουν ευθύνες θα υπάρξει και Ειδικό Δικαστήριο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα