Οσμή Ψυχρού Πολέμου στις σχέσεις Ιταλίας – Ρωσίας λόγω κατασκοπείας

Πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας φέρεται να έλαβε €5.000 για να παραδώσει σε Ρώσο αξιωματούχο άκρως απόρρητους φακέλους του ΝΑΤΟ, αλλά και ευαίσθητες πληροφορίες για τις τηλεπικοινωνίες του ιταλικού στρατού

Το πρωί της Τετάρτης 31 Μαρτίου η επίσκεψη του Ρώσου πρέσβη Σεργκέι Ραζόφ στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν για καλό. Κι αυτό διότι είχε κληθεί προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το θέμα της απέλασης δύο Ρώσων διπλωματών που η Ρώμη απέλασε με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Το στόρι δεν απέχει πολύ από σενάριο κινηματογραφικής ταινίας: το βράδυ της 30ης Μαρτίου οι καραμπινιέροι συνέλαβαν στο πάρκινγκ εμπορικού κέντρου στη Ρώμη έναν πλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας ο οποίος φέρεται να έλαβε €5.000 ως αμοιβή για να παραδώσει σε Ρώσο αξιωματούχο άκρως απόρρητους φακέλους του ΝΑΤΟ, αλλά και ευαίσθητες πληροφορίες για τις τηλεπικοινωνίες του ιταλικού στρατού.

Ο Ιταλός αξιωματικός κρατείται, ενώ Ο Ιταλός ΥΠ.ΕΞ., Λουίτζι ντι Μάιο, δήλωσε ότι απελαύνονται από τη χώρα όχι ένας αλλά δύο Ρώσοι αξιωματούχοι.

Για την ώρα η Μόσχα παραμένει… εγκρατής στις αντιδράσεις της υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση διερευνάται και εκφράζοντας την ελπίδα το περιστατικό να μην πλήξει τις διμερείς σχέσεις. Δεν παύει, ωστόσο, να αποτελεί το σοβαρότερο επεισόδιο κατασκοπείας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όπως σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, προσθέτοντας ότι «θέτει σε δοκιμασία την εμπιστοσύνη μεταξύ Μόσχας και Ρώμης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα