Όταν η δυσπεψία δεν είναι αυτό που νομίζεις

Με τον πιο τραγικό τρόπο, τον χαμό ενός νέου ανθρώπου, ήρθε στο προσκήνιο ένα πρόβλημα που βασανίζει χιλιάδες συμπολίτες μας και μοιάζει να είναι κομμάτι του σύγχρονου τρόπου ζωής, τα πεπτικά έλκη.

 

Επιμέλεια: Κώστας Παπαϊωάννου

Τα πεπτικά έλκη είναι ανοιχτές πληγές στον εσωτερικό βλεννογόνο υμένα του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδάκτυλου. Οι στατιστικές δείχνουν ότι ένας στους 10 ανθρώπους θα αποκτήσουν κάποια στιγμή πεπτικό έλκος.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν και από μόνα τους μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα έως τη στιγμή που θα είναι πια αργά. Μεταξύ αυτών είναι:

– Μία ενόχληση καψίματος, πόνου, τρυπήματος ή πείνας στην άνω κοιλιακή χώρα ή στο κατώτερο τμήμα του θώρακα που ανακουφίζεται με γάλα, φαγητό ή αντιόξινα φάρμακα.

– Μαύρα, σαν πίσσα, κόπρανα με έντονη δυσοσμία.

– Μία αίσθηση τυμπανισμού μετά τα γεύματα.

– Ναυτία και έμετος. Επείγοντα σημεία και συμπτώματα.

– Κρύο, λιπαρό δέρμα και λιποθυμία, που υποδηλώνουν μεγάλη απώλεια αίματος.

– Έμετος έντονα κόκκινου αίματος.

Δυστυχώς, δεν είναι απόλυτα γνωστό πώς αναπτύσσονται τα πεπτικά έλκη. Η συχνή χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί επίσης να ερεθίσουν ή να προκαλέσουν φλεγμονή στον βλεννογόνο υμένα του στομάχου ή του λεπτού εντέρου και αυτή να οδηγήσει σε έλκος. Περίπου το 20% των ατόμων που λαμβάνουν συχνά τέτοια φάρμακα αναπτύσσουν έλκος.

Το κάπνισμα και η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης έλκους. Η νικοτίνη αυξάνει και τον όγκο και τη συγκέντρωση του γαστρικού οξέος. Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει και να διαβρώσει τους βλεννογόνους υμένες του στομάχου και του λεπτού εντέρου.

Μπορεί η διατροφή και το άγχος να επηρεάζουν, γενικά όμως δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι τα άτομα που έχουν πολύ άγχος ή τρώνε βιαστικά, ακανόνιστα γεύματα ή πικάντικες τροφές έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έλκος. Και τώρα που αυτοί οι παράγοντες έχουν αποκλειστεί ως αιτίες, δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στη θεραπεία. Για παράδειγμα, δεν συνιστάται πια να ακολουθείτε μία άνοστη διατροφή με πολύ γάλα. Πάντως, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος αποθαρρύνεται, επειδή οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και ασβέστιο τείνουν να διεγείρουν την παραγωγή οξέος.

Εξακολουθεί όμως να συνιστάται η αποφυγή των πικάντικων φαγητών, όπως και η μείωση του άγχους κατά τη διάρκεια της θεραπείας του έλκους. Αν και το άγχος και η τροφή δεν προκαλούν το έλκος, μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο από αυτό.

Διάγνωση

Αν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε έλκος, μπορεί να συστήσει διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις. Οι δύο πιο συνηθισμένες εξετάσεις είναι η οισοφαγογαστροσκόπηση και η ακτινογραφία με βάριο. Αν το έλκος βρίσκεται στο στομάχι σας, ο γιατρός μπορεί να πάρει ένα δείγμα ιστού (βιοψία) με το ενδοσκόπιο για εργαστηριακή ανάλυση και να ελέγξει για καρκίνο. Τα έλκη του δωδεκαδάκτυλου είναι σπάνια καρκινικά (κακοήθη).

Εκτός από τη βιοψία, άλλες εξετάσεις μπορούν να εξακριβώσουν αν το έλκος σας οφείλεται σε λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Αυτές είναι εξετάσεις αίματος, αναπνευστικές εξετάσεις και εξετάσεις αντιγόνου κοπράνων.

Πόσο σοβαρά είναι τα πεπτικά έλκη; Με την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή θεραπεία οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν από το έλκος μέσα σε μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, η έγκαιρη θεραπεία δεν εγγυάται την ίαση, γιατί σε μερικές περιπτώσεις το έλκος επανεμφανίζεται.

Διάφορες, πιθανώς σοβαρές, επιπλοκές σχετίζονται με τα πεπτικά έλκη. Μερικές φορές ένα έλκος μπορεί να αιμορραγήσει, οπότε απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη. Ένας κίνδυνος της σοβαρής αιμορραγίας είναι το σοκ. Αν η αιμορραγία είναι μικρή, αλλά συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αναπτυχθεί σιδηροπενική αναιμία.

Η διάτρηση, άλλη μία σοβαρή επιπλοκή, συμβαίνει όταν το έλκος διαβρώνει το τοίχωμα του στομάχου ή του δωδεκαδάκτυλου προς την περιτοναϊκή κοιλότητα. Αυτό προκαλεί την εμφάνιση έντονου, επίμονου κοιλιακού πόνου. Ένα χρόνιο έλκος μπορεί να προκαλέσει την απόφραξη της εξόδου του στομάχου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα