Όταν η επιστήμη στηρίζει τον ακτιβισμό…

Εδώ κι έναν μήνα που έγινε γνωστό ότι ο Χόκινγκ θα μιλούσε στο διεθνές συνέδριο που θα γίνει στην Ιερουσαλήμ τον Ιούνιο, ο Βρετανός φυσικός είχε βομβαρδιστεί με μηνύματα από τη χώρα του αλλά και από το εξωτερικό που προσπαθούσαν να του αλλάξουν γνώμη και τελικά φαίνεται πως το πέτυχαν.

Όπως είπε στους φίλους του, αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή των Παλαιστινίων συναδέλφων του, οι οποίοι ομόφωνα τον προέτρεψαν να μην παραστεί στην εκδήλωση.
Έτσι ο Χόκινγκ απέσυρε τη συμμετοχή του από το συνέδριο το οποίο διοργανώνει ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες με αφορμή και τα 90ά γενέθλιά του.
Ο 71χρονος πρώην καθηγητής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, ο οποίος εδώ και χρόνια είναι καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι του και αδυνατεί να μιλήσει εξαιτίας μιας σοβαρής νευρολογικής πάθησης, είχε αποδέχτηκε αρχικά την πρόσκληση που του απέστειλε το γραφείο του ισραηλινού προέδρου να είναι κεντρικός ομιλητής στο πέμπτο ετήσιο συνέδριο «Αντιμετωπίζοντας το Αύριο», όπου έχουν προσκληθεί διάφορες διεθνείς προσωπικότητες και κάθε χρόνο συμμετέχουν χιλιάδες άτομα.

Προ ημερών όμως, έγραψε ένα σύντομο γράμμα στον Πέρες, καθιστώντας του γνωστό πως άλλαξε γνώμη, αν και δεν ανακοίνωσε δημόσια την αλλαγή της στάσης του.
Όμως, με έγκριση του Χόκινγκ, η Βρετανική Επιτροπή για τα Πανεπιστήμια της Παλαιστίνης εξέδωσε μια ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι ο βρετανός φυσικός «πήρε την ανεξάρτητη απόφαση να τηρήσει το μποϊκοτάζ, με βάση τις γνώσεις του για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και την ομόφωνη συμβουλή εκ μέρους των ακαδημαϊκών επαφών που διατηρεί εκεί».
Το γραφείο του προέδρου Πέρες δεν είχε ανακοινώσει επίσημα την απόσυρση του Χόκινγκ, αλλά το όνομά του Βρετανού επιστήμονα έχει ήδη αποσυρθεί από τη λίστα των ομιλητών στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.

Η πρωτοβουλία του Χόκινγκ εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιστημονικής καμπάνιας κατά του Ισραήλ στη Βρετανία.
Τον Απρίλιο, ο Σύλλογος Διδασκόντων της Ιρλανδίας ήταν ο πρώτος στην Ευρώπη που κάλεσε σε ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ.
Ο Στίβεν Χόκινγκ έχει επισκεφτεί τέσσερις φορές το Ισραήλ στο παρελθόν. Η τελευταία ήταν το 2006, όταν έκανε ομιλίες σε ισραηλινά και παλαιστινιακά πανεπιστήμια, μετά από πρόσκληση της βρετανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ. Το 2009 όμως καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και από τότε, η στάση του απέναντι στο Ισραήλ δείχνει να έχει σκληρύνει.

Ζ.Ε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα