Όταν λέμε Brexit εννοούμε Brexit

Τις 12 προτεραιότητες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε, στην αναμενόμενη εδώ και καιρό, ομιλία της για το Brexit η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι.

Μεταξύ άλλων, μιλώντας σε ένα ακροατήριο που περιλαμβάνει ξένους διπλωμάτες και την ομάδα εξόδου της κυβέρνησης, η κα Μέι ξεκαθάρισε: «Όχι μερική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή συνδεδεμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή οτιδήποτε μας αφήνει μέσα κατά το ήμισυ και έξω κατά το ήμισυ. Δεν επιδιώκουμε να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο που ήδη χρησιμοποιούν άλλες χώρες. Δεν επιδιώκουμε να κρατήσουμε τμήματα της συμμετοχής μας στην Ε.Ε. καθώς αποχωρούμε».

Όπως ανέφερε, κεντρικό μέλημα της στρατηγικής είναι η επανάκτηση του ελέγχου των συνόρων της χώρας. «Στόχος είναι να καταστεί η Βρετανία “μαγνήτης για διεθνή ταλέντα” και ένα “μεγάλο, παγκόσμιο εμπορικό έθνος” του οποίου η δράση θα εξαπλώνεται πέρα από τα όρια της Ευρώπης, για να οικοδομήσει σχέσεις με άλλες χώρες του κόσμου», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Επιδιώκουμε μία νέα και ισότιμη συνεργασία, μεταξύ μιάς ανεξάρτητης, αυτοδιοικούμενης, παγκόσμιας Βρετανίας και των φίλων και συμμάχων μας στην ΕΕ», τόνισε η Τερέζα Μέι και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Βρετανία αποσύρεται από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της «σταδιακής εφαρμογής» μιας συμφωνίας με την ΕΕ που θα προκύψει έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια υπερβολικά βίαιη αποσταθεροποιητική αλλαγή», υπογράμμισε. Δήλωσε ακόμη πως η Βρετανία δεν μπορεί να παραμείνει πλήρες μέλος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, αλλά θα επιδιώξει να έχει μετά το Brexit εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δασμούς.

Τέλος, εξαπέλυσε μια σαφή απειλή προς την Ε.Ε., ότι αν η Βρετανία δεν αποκτήσει κάποιας μορφής πρόσβαση στην κοινή αγορά, θα αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο επιβάλλοντας χαμηλή φορολόγηση και χαλαρή εποπτεία (θα μεταβληθεί δηλαδή σ’ ένα είδος φορολογικού παραδείσου). Κι είπε ότι δεν πιστεύει οι χώρες της Ε.Ε. να θέλουν μια «κακή συμφωνία», αφού θα βλάψει τις βιομηχανίες τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα