Ουδέν μονιμότερον του… έκτακτου!

Με παρατάσεις που οδηγούν στην μονιμότητα, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να έχει αποφασίσει να διατηρήσει όλα τα έκτακτα μέτρα (χαράτσια) που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα εκεί που όλοι περίμεναν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα από το 2014, αυτή θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για άλλα δύο χρόνια, έως το 2016.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», οι επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους είναι μεγάλες, καθώς η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2009, κυμαίνεται από 1% έως 4% στο σύνολο των εισοδημάτων, στο άθροισμα από μισθούς ή συντάξεις, ενοίκια, τόκους, μερίσματα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, παρά τις δημόσιες «αψιμαχίες» των κομμάτων, φαίνεται να καταλήγει στον κορμό της νέας φορολογίας περιουσίας που κατ’ ουσίαν μονιμοποιεί και το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας όλων των Ελλήνων που επεκτείνεται και στα αγροτεμάχια, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ, παρ’ ότι αποφασίστηκε να εξαιρεθούν από τον φόρο τα κτήματα των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Όπως σημειώνουν, μιλώντας προς «Το Βήμα» παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «περιθώρια κινήσεων για μειώσεις των φορολογικών συντελεστών κυρίως στα εισοδήματα δεν υπάρχουν, καθώς η πίτα της οικονομίας συρρικνώνεται λόγω της βαθιάς ύφεσης και της υψηλής ανεργίας».

Διαβάστε επίσης