«Όχι» σε Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο

Την αντίθεση του με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που είχε υποβάλει ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει λάβει απόφαση για το να θα συσταθεί σχετική εξεταστική, ωστόσο η προσωπική του άποψη είναι ότι οι επιτροπές αυτές δεν δίνουν απαντήσεις και ότι το θέμα θα έπρεπε να προσεγγιστεί επιστημονικά και να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα. «Η διαφορετική λογιστική μέθοδος που ακολουθήθηκε δυσκολεύει την ασφαλή εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά, σχετικά με την αναθεώρηση στοιχείων ελλείμματος της χώρας της περιόδου 1995-2013 από τη Eurostat.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ακόμη ότι στο επίπεδο των δαπανών οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ την περασμένη 10ετία δεν παρέκκλιναν από τον μ.ο. των αντίστοιχων δαπανών των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. «Το πρόβλημα», όπως εξήγησε, «δημιουργήθηκε καθώς τα έσοδα ήταν περιορισμένα λόγω της φοροδιαφυγής και λόγω των μειωμένων φόρων, κάτι που ήταν επιλογή τόσο των κυβερνήσεων Ν.Δ. όσο και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ προκειμένου να χτίζουν κοινωνικές συμμαχίες». Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος τόνισε ότι τώρα αρχίζει και καταρρίπτεται ο μύθος που δημιούργησε ένα τμήμα του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου της χώρας, ότι για την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο φταίει η πενταετία Καραμανλή.

«Τα στοιχεία περί ελλείμματος 3,5%, φέρουν την υπογραφή Στουρνάρα, του αρχιτέκτονα της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ», παρατήρησε και προσέθεσε ότι «ταυτοχρόνως αποδεικνύεται ότι από τα πέντε χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή, τα τρία χρόνια το έλλειμμα μειωνόταν σε σχέση με το έλλειμμα της περιόδου Σημίτη 1995 – 2005».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα