Ουκρανία: Από την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του μετώπου

Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Βασίλ Λοματσένκο βρέθηκε στη χώρας μας τις πρώτες μέρες της εισβολής, αλλά γύρισε στην Οδησσό μέσω Ρουμανίας και ντύθηκε στο χακί για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή μαζί με άλλους γνωστούς αθλητές

Ο Ουκρανός παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας, Βασίλ Λοματσένκο, επέστρεψε στην πατρίδα του και κατατάχθηκε στον στρατό σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην υπεράσπιση της χώρας του από την εισβολή της Ρωσίας.

Ο 34χρονος, ο οποίος υπήρξε παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, αρχικά είχε φύγει για την Ελλάδα στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας, αλλά επέστρεψε για να πάρει μέρος στις πολεμικές συγκρούσεις.

Η είδηση της επιστροφής του Λοματσένκο έγινε γνωστή από το δήμαρχο της περιοχής, Βιτάλι Χρατζάν, ο οποίος έβγαλε μια φωτογραφία με τον Λοματσένκο που ήταν ντυμένος με στρατιωτική σχολή. Το μήνυμα ανέφερε: «Το τάγμα εδαφικής  άμυνας Belgorod-Dniester έχει σχηματιστεί και οπλιστεί. Ο πυγμάχος Βασίλ Λοματσένκο είναι στην άμυνα».

Το ταξίδι της επιστροφής  για τον θρύλο της πυγμαχίας στην Ουκρανία από την Ελλάδα ήταν μακρύ και περίπλοκο. Λέγεται ότι έπρεπε να πάει πρώτα στο Βουκουρέστι στη Ρουμανία, πριν ταξιδέψει στην Ουκρανία, για να φτάσει στην πατρίδα του την Οδησσό.

Ο Λομάτσενκο δεν είναι ο μόνος διάσημος Ουκρανός πυγμάχος που άλλαξε μια ζωή πολυτέλειας με την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Ολόκληρη η ομάδα τής Ντιναμό Κιέβου ντύθηκε στο χακί για να υπερασπιστεί τη χώρα. Ο Πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε όλους τους άντρες από 18 έως 60 ετών να βοηθήσουν με κάθε τρόπο, και οι ποδοσφαιριστές τής Ντιναμό δήλωσαν ετοιμοπόλεμοι.

Ο αρχηγός της ουκρανικής ομάδας δίαθλου, παγκόσμιος πρωταθλητής, Ντμίτρο Πιντρούκνι, κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα του δίαθλου να απαντήσει στην επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων, και ο τενίστας Σεργκέι Σταχόφσκι επέστρεψε επίσης στην Ουκρανία για να ενταχθεί στις τάξεις της άμυνας εδάφους.

Το ίδιο ισχύει για τον Γιούρι Βέρνιντουμπ, τον Ουκρανό προπονητή της μολδαβικής ποδοσφαιρικής ομάδας Σερίφ Τίρασπολ, που πριν από λίγους μήνες έγινε γνωστή στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό κοινό για τη νίκη της επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Μπερναμπέου» στη φάση των ομίλων του Champions League, και που τώρα δηλώνει έτοιμος να πολεμήσει για τη χώρα του.

Όχι όμως μόνο Ουκρανοί αθλητές, αλλά και ορισμένα μέλη της ηγεσίας τής Σαχτάρ Ντόνετσκ έχουν ενταχθεί στον στρατό για να πολεμήσουν τη ρωσική εισβολή.

Ακόμη και παλαίμαχοι, όπως ο  πρώην ποδοσφαιριστής της Ντιναμό Κιέβου, ο 63χρονος τώρα Βολοντίμιρ Μπεσόνοφ, εντάχθηκαν στις τάξεις των δυνάμεων εδαφικής άμυνας  στο Κίεβο για να αποκρούσουν την ρωσική επίθεση.

Ο Μπεσόνοφ υπήρξε μέλος της μεγάλης Ντιναμό Κιέβου της δεκαετίας τού ’80 μαζί με τον Όλεγκ Μπλαχίν και έζησε από κοντά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ στις 26 Απριλίου 1986. Την επομένη της έκρηξης η Ντιναμό Κιέβου θα αντιμετώπιζε στο Κίεβο τη Σπαρτάκ Μόσχας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ΕΣΣΔ. Ο αγώνας διεξήχθη κανονικά, η Ντιναμό νίκησε 2-0 και έπειτα από λίγα εικοσιτετράωρα αναχώρησε για τη Λυών της Γαλλίας όπου στις 2 Μαΐου θα αντιμετώπιζε την Ατλέτικο Μαδρίτης στον τελικό του Κυπέλλου κυπελλούχων τής UEFA.

Ο Μπεσόνοφ, σε μια πρόσφατη συνέντευξή του με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία, θυμήθηκε ότι… «Όταν φτάσαμε στο Παρίσι στο αεροδρόμιο μας κοιτούσαν ύποπτα. Έλεγαν μάλιστα με κριτική διάθεση, ολόκληρη πόλη εξαφανίσθηκε και αυτοί ήρθαν να παίξουν ποδόσφαιρο. Κατεβάσαμε τα μάτια, οι επικριτές μας απομακρύνθηκαν και εμείς μείναμε σκεπτικοί. Από το Παρίσι πήγαμε στη Λυών όπου τα τηλεοπτικά κανάλια μιλούσαν μόνο για το Τσερνομπίλ. Έδειχναν μάλιστα φωτογραφίες από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν το Κίεβο ήταν γεμάτο ερείπια, λέγοντας ότι και τώρα το Κίεβο είναι έτσι ακριβώς.

Τις αποστολές τής Ντιναμό στο εξωτερικό πάντοτε συνόδευαν άνθρωποι της ασφάλειας. Πριν πετάξουμε για τον τελικό της Λυών μάς συγκέντρωσαν και κάποιος μας συμβούλεψε «κοιτάξτε καλύτερα να μη δώσει ο Θεός κάποιος από εσάς να αρχίσει να μιλάει για το Τσερνομπίλ». Πες μας τουλάχιστον τι ακριβώς συνέβη εκεί, του είπα αλλά απάντηση δεν πήρα. Κατά την επιστροφή το Κίεβο έδειχνε νεκρή πόλη. Τα παιδιά είχαν απομακρυνθεί. Το ίδιο και οι γυναίκες.

Επί της ουσίας, η ομάδα δεν γνώριζε τίποτα. Ο Γκορμπατσόφ μίλησε για την καταστροφή στις 9 Μαΐου. «Στο Κίεβο εκείνες τις μέρες διοργανώθηκε και η ποδηλατοδρομία της ειρήνης. Την παρακολούθησα από κοντά. Δεν είχε έρθει όμως κανείς από τους ξένους ποδηλάτες που αρχικά δήλωσαν συμμετοχή. Μόνο Σοβιετικοί, Ανατολικογερμανοί και Κορεάτες ποδηλάτες συναγωνίστηκαν στους δρόμους του Κιέβου. Προσπαθούσαμε να διώξουμε από μέσα μας τη ραδιενέργεια πίνοντας κόκκινο κρασί…»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα