Ουκρανία: Σαφάρι για «προδότες» με μπόνους… κατάδοσης

Πέντε μήνες συμπληρώνονται από τη ρωσική εισβολή και τις καρατομήσεις υψηλόβαθμων στελεχών από τον πρόεδρο Ζελένκσι ακολουθεί ένα επικίνδυνοι κυνήγι μαγισσών για όσους φέρονται να έχουν συνεργαστεί με τη Μόσχα

Μετά από τη συμπλήρωση –αύριο, Κυριακή– πέντε μηνών από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μπορεί η Μόσχα να προχωράει σε στρατιωτικές εκκαθαρίσεις στα θέατρα του πολέμου, αλλά το Κιέβο και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πάρει τη… χατζάρα και εκκαθαρίζει όσα στελέχη της ευρύτερου κυβερνητικού-διοικητικού μηχανισμού θεωρεί επικίνδυνα «ζιζάνια».

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Τέτοιο ζιζάνιο ήταν κατά τον Ουκρανό πρόεδρο ο αρχηγός της SBU, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, Ιβάν Μπακάνοφ, και η Γενική Εισαγγελέας της χώρας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα (σ.σ. είχε αναλάβει την προσπάθεια δίωξης των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία), τους οποίους ο Ζελένσκι καθαίρεσε από τους θώκους τους, χρεώνοντάς τους ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα στον αγώνα κατά των κατασκόπων και των συνεργατών της Μόσχας. Ο Ζελένσκι υποστήριξε, συγκεκριμένα, ότι περισσότεροι από 60 υπάλληλοι της Κρατικής Ασφάλειας και της Γενικής Εισαγγελίας εργάζονταν εναντίον της χώρας, στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη. Επικαλέστηκε, μάλιστα, ότι έχουν ξεκινήσει 651 ποινικές έρευνες για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και της συνεργασίας σε βάρος εργαζομένων σε εισαγγελικά γραφεία, υπηρεσίες προδικαστικών ερευνών και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Αυτό είναι σύμφωνα με τον Ζελένσκι το στοιχείο που εγείρει «πολύ σοβαρά ερωτήματα» για το έργο των δύο καρατομημένων αξιωματούχων, οι οποίοι παρεμπιπτόντως ήταν αυτό που θα λέγαμε λαϊκά «δικοί του άνθρωποι.

Κυνήγι μαγισσών-προδοτών

Το θέμα, ωστόσο, δεν σταματάει εκεί, δεδομένου ότι φαίνεται να έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύτερο κυνήγι μαγισσών-προδοτών και μάλιστα με μπόνους… κατάδοσης. Απόδειξη η χρηματική «επιβράβευση» ύψους 100 δολαρίων που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο κυβερνήτης της επαρχίας Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, και η οποία προγραμματίζεται να δοθεί σε όσους Ουκρανούς βοηθούν να εντοπιστούν «συνεργάτες» των Ρώσων. Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Telegram, ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ απηύθυνε έκκληση για πληροφορίες που αφορούν «αυτούς που αποκαλύπτουν στους κατακτητές τα σημεία ανάπτυξης των ουκρανικών στρατευμάτων» ή τους βοηθούν να καθορίσουν τις συντεταγμένες των πιθανών στόχων βομβαρδισμού.

«Μετά από προσεκτική επαλήθευση και επιβεβαίωση των πληροφοριών που παρέχονται, θα λάβετε ένα μπόνους 100 δολαρίων», έγραψε ο Κιμ. Ο κυβερνήτης άφησε επίσης να εννοηθεί ότι σχεδίαζε να «κλείσει» την πόλη Μικολάιφ για λίγες μέρες προκειμένου να εξουδετερώσει προδότες και συνεργάτες των Ρώσων.

«Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Εξετάζουμε μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας. Έχουμε μια μεγάλη βάση δεδομένων. Θα κλείσουμε την πόλη για λίγες μέρες, θα πάμε και θα χτυπήσουμε την πόρτα των κακών ανθρώπων», είπε.

Παρασκήνιο και ενστάσεις για τις καρατομήσεις Ζελένσκι

Αφήνοντας προς ώρας πίσω τις επικίνδυνες από κάθε άποψη πρακτικές του κυβερνήτη Κιμ και επιστρέφοντας στις πολιτικές καρατομήσεις Ζελένσκι, η αντίδραση του προέδρου της Ουκρανίας διαρρέεται ότι έχει και παραπολιτικό παρασκήνιο, όπως τουλάχιστον προκύπτει από σχετικό ρεπορτάζ του Politico. Ποιο είναι αυτό; Ότι η απομάκρυνση του Μπακάνοφ και της Βενεντίκτοβα καταδεικνύει μη τήρηση της άτυπης συμφωνίας να σταματήσει το μικροπολιτικό Game of Thrones που εξελισσόταν προπολεμικά στην Ουκρανία, ώστε το εγχώριο πολιτικό σύστημα να παρουσιαστεί ως μία γροθιά κόντρα στην επιτιθέμενη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά στο Politico φιλοξενείται η τοποθέτηση δυτικού αξιωματούχου που ενώ είναι φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση Ζελένσκι εντούτοις εκφράζει την ανησυχία του ότι οι καρατομήσεις στις οποίες προχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος οδηγεί σε αντίθετη ατραπό από αυτήν του αιτήματος της Ε.Ε. προς το Κίεβο να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να αυξήσει την ανεξαρτησία των υπηρεσιών ασφαλείας, αν θέλει να γίνει μέλος της Ένωσης.

Στο κομμάτι της διαφθοράς στέκονται πολιτικοί αναλυτές αλλά και ακτιβιστές που μετέφρασαν τον αποκεφαλισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας και της γενικής εισαγγελέως της χώρας, ως απόπειρα του Ζελένσκι να μπετονάρει την εξουσία του εν μέσω πολέμου.

«Δεν είναι μια κίνηση να κάνει το σωστό πράγμα. Είναι μια κίνηση για να κερδίσει περισσότερο έλεγχο στα κορυφαία σώματα επιβολής του νόμου», δήλωσε στο Politico η Τατιάνα Σέβτσουκ, δικηγόρος και ακτιβίστρια στο Κέντρο Δράσης κατά της Διαφθοράς του Κιέβου. Η ίδια εκτιμά ότι η απομάκρυνση των Μπακάνοφ , Βενεντίκτοβα θα ενισχύσει περαιτέρω την επιρροή του Αντρίι Γερμάκ, του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου και του Όλεχ Τατάροφ, βοηθού επικεφαλής της διοίκησης που έχει κατηγορηθεί για διαφθορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμάκ είναι πρώην παραγωγός του κινηματογράφου και φίλος του προέδρου Ζελένσκι από το 2011 και πολλοί τον θεωρούν ως τον δεύτερο ισχυρότερο πολιτικό στην Ουκρανία.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ(*) ΑΠΩΛΕΙΕΣ META ΑΠΟ 5 ΜΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

>>ΘΑΝΑΤΟΙ: Τουλάχιστον 46.000

>>ΜΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ: Περίπου 13.000

>>ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Τουλάχιστον 17 εκατ. πολίτες

>>ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ: Περισσότερα από 2.000

>>ΚΟΣΤΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΖΗΜΙΩΝ: Περίπου 600 δισ. δολάρια

 

(*) Με στοιχεία από το πρακτορείο Reuters

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα