Σε εγρήγορση οι χώρες του ΝΑΤΟ, κλιμάκωνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνδυασμό με το «πράσινο φως» του Τζο Μπάιντεν προς την Ουκρανία για τη χρήση των αμερικανικών πυραύλων ATACMS, έχουν δημιουργήσει έντονη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία - Κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε πολεμική εγρήγορση και προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια

Σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση φαίνεται ότι βρίσκονται όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, έπειτα από τις ραγδαίες εξελίξεις και την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες και η -πλήρως ασαφής και επικίνδυνη- τοποθέτησή του ότι θα τερματίσει τον πόλεμο «μέσα σε μία μέρα», σε συνδυασμό με το «πράσινο φως» του Τζο Μπάιντεν προς την Ουκρανία για τη χρήση των αμερικανικών πυραύλων ATACMS, έχουν δημιουργήσει συνθήκες κλιμάκωσης στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde, τόσο η βρετανική όσο και η γαλλική πλευρά είναι έτοιμες να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί. Παράλληλα, η επίσης προετοιμασμένη να αποστείλει κάθε είδους βοήθεια προς την Ουκρανία Γερμανία, δεν δίστασε να συντάξει κατάλογο καταφύγιων για τους πολίτες της, εάν ο πόλεμος λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Εντός του τεταμένου αυτού ψυχροπολεμικού κλίματος που διανύουμε, σήμερα Τρίτη (26/11) αναμένεται να συναντηθούν οι εκπρόσωποι της Ουκρανικής πλευράς με τους αντίστοιχους των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, ώστε να συζητήσουν τη νέα τροπή που έχει λάβει ο πόλεμος. Αφορμή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στάθηκε η ρίψη του πυραύλου OPESNIK από τους ρώσους στην περιοχή του Ντνίπρο την περασμένη Πέμπτη, ως αντίποινα για την εκτόξευση των ATACMS από πλευράς Ουκρανών.

Μάλιστα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς πιέζεται από την υφιστάμενη κατάσταση και το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν εδάφη που είχαν νωρίτερα χάσει στην Ανατολική Ουκρανία, δεν αποκλείεται να επιμείνει στην αποστολή περισσότερων και ισχυρότερων οπλικών συστημάτων από τη Δύση στην Ουκρανία.

Όπως γίνεται σαφές, η εκλογή του Τραμπ έχει προκαλέσει σωρεία εξελίξεων, οι οποίες, με τη σειρά τους, έχουν καλλιεργήσει μία οριακή κατάσταση, που δεν είναι καθόλου δύσκολο να βγει εκτός ελέγχου. Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι όσα συμβαίνουν έχουν ως στόχο η κάθε πλευρά να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή, όταν, σύντομα, θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει όλοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Το σενάριο για χρήση ακόμα και πυρηνικών, προς το παρόν, δεν συγκεντρώνει πιθανότητες, εφόσον κάτι τέτοιο θα έφερνε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Παρ’όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα σενάρια και οι οδηγίες που δίνονται προς τους πολίτες της κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα