Ουκρανικό “παρακαλετό” στην Κίνα: “Καταδικάστε τη Ρωσική βαρβαρότητα”

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι ζητά από το Πεκίνο να συνταχθεί με τη θέση των χωρών του «πολιτισμένου κόσμου»

Με τις ΗΠΑ να στέλνουν αυστηρά μηνύματα στην Κίνα υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση βοήθειας προς της Ρωσία, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, το Κίεβο ζητά από το Πεκίνο να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή. Η Κίνα εξακολουθεί να κρατά μια διπλωματική απόσταση, χωρίς να τοποθετείται κατά της Μόσχας.

«Η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας εάν λάβει τη σωστή απόφαση, υποστηρίξει τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου και καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα» τόνισε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Νωρίτερα, η Κίνα επέλεξε να απέχει από ψηφοφορία του ΟΗΕ που καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Πεκίνο εκδήλωσε προθυμία για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία.

Η επικοινωνία Μπάιντεν-Σι Τζιπίνγκ

Η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, έγινε – πριν από λίγα 24ωρα – και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος διαμήνυσε ότι «η σύγκρουση και η αντιπαράθεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Τζινπίνγκ υποστήριξε ότι «οι σχέσεις κράτους με κράτος δεν μπορούν να πάνε στο στάδιο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η σύγκρουση και η αντιπαράθεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι οι πιο αγαπητοί θησαυροί της διεθνούς κοινότητας».

Με βάση τις ίδιες -κινεζικές- πηγές, ο Σι Τζιπίνγκ είπε στον Μπάιντεν ότι και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επωμιστούν μέρος της ευθύνης και να καταβάλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη. «Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, πρέπει όχι μόνο να οδηγήσουμε την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ στον σωστό δρόμο, αλλά και να επωμιστούμε τις διεθνείς μας ευθύνες και να καταβάλουμε προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη και ηρεμία» φέρεται να τόνισε ο Σι. «Ο κόσμος δεν είναι ούτε ειρηνικός ούτε ήρεμος. Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλαμε να δούμε» παραδέχτηκε ο Σι.

Μόλις χθες, η αμερικανική πλευρά είχε εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η Κίνα να εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενισχύοντας στρατιωτικά τη Ρωσία.

Από την άλλη, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κατηγορήσει την Ουάσινγκτον για τη σύρραξη στην Ουκρανία, αποδίδοντας τον πόλεμο στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Άγνωστο είναι ακόμα το τι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Σι Τζινπίνγκ, σε αυτήν τη διάρκειας δύο ωρών επικοινωνία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να ζητήσει από τον Κινέζο ομόλογό του να μην στηρίξει τη Ρωσία στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας και, αντιθέτως, «να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα