Ούτε λέξη για την ταμπακιέρα

Από το προηγούμενο Σάββατο και την ομιλία του στην πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο κλειστό γήπεδο του Ταε κβο ντο στο Π. Φάληρο, ο Αλέξης Τσίπρας προκαλεί το Μαξίμου για την υπόθεση Novartis με τη φράση: «Εδώ είμαι, ελάτε να με στείλετε στο Ειδικό Δικαστήριο». Όμως μετά τις αποκαλύψεις του Σάμπυ Μιωνή στην Προανακριτική Επιτροπή για τη συνάντησή του με τους Παπαγγελόπουλο και Παππά στο Μαξίμου και την παραδοχή τού πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ότι ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού κανόνισε το ραντεβού, το κλίμα για τον κ. Τσίπρα άλλαξε.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και αυτή η αλλαγή δεν παρατηρείται μόνο μεταξύ των πολιτικών του αντιπάλων, οι οποίοι και λόγω αντιπαλότητας ποτέ δεν πίστεψαν στην… αγνότητά του, αλλά και στο εσωκομματικό πεδίο. Η δημοσιοποίηση της συνάντησης στο Μαξίμου αν μη τι άλλο ήταν γροθιά στο μαλακό υπογάστριο των συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ, που πίστευαν ότι εντάξει κάποιες χάρες έγιναν, αλλά δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η διαπλοκή έλυνε τις διαφορές της με διαιτητή το δεξί χέρι του πρώην πρωθυπουργού, επί ημερών κυβέρνησης της πρώτης φοράς αριστεράς.

Και ποια ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στις καταγγελίες Μιωνή; Αυτές που λίγο-πολύ έχουμε συνηθίσει να τις χαρακτηρίζουμε παλαιοκομματικές. Πέταξε την μπάλα στην κερκίδα, προσπαθώντας να αλλάξει την ατζέντα ζητώντας μέχρι και την παραίτηση Χρυσοχοΐδη, για τα επεισόδια σε Λέσβο και Χίο και τον πόλεμο των κατοίκων των νησιών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Ένας σύγχρονος πολιτικός, όταν αποκαλύπτεται ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός, έχει δύο επιλογές. Ή καθαρίζει κόσμο και κοσμάκη εάν το αγνοούσε, ή το αποδέχεται ζητώντας συγγνώμη. Ο κ. Τσίπρας τουναντίον απέδειξε ότι δεν είναι τίποτε άλλο από ένα γνήσιο τέκνο της παλαιοκομματικής λογικής που διέπει την πολιτική ζωή του τόπου εδώ και πολλές δεκαετίες.

 Γνώριζε για τη συνάντηση

Κατ’ αρχάς, ο πρώην πρωθυπουργός γνώριζε για τη συνάντηση και τη μεσολάβηση του Νίκου Παππά, καθώς ο στενός του συνεργάτης παραδέχθηκε πως το ραντεβού έγινε κατόπιν πιέσεων της Ισραηλινής κυβέρνησης. Εκτός αν αυτή η παραδοχή –περί πιέσεων του Ισραήλ– είναι ένα τα πολλά ψέματα που εκστομίζουν με χαρακτηριστική ευκολία τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι γνώριζε ο Τσίπρας για το ραντεβού Παπαγγελόπουλου-Μιωνή στο γραφείο του Παππά στο Μαξίμου

Πάντως το σίγουρο είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα, παρά το γεγονός ότι ο στενός του συνεργάτης κλήθηκε και θα καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Τουναντίον, ο πρώην πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι από τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη το πρωί θα απουσίαζε ο πρωθυπουργός, πήγε κι έκανε το δικό του σώου με σφοδρότατη επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ζητώντας (όπως είπαμε) και την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Έτσι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε το αμίμητο «ο πρωθυπουργός δεν τολμάει να έρθει στη Βουλή να δώσει απαντήσεις. Οφείλει να έρθει στη Βουλή, να έχει τα κότσια να έρθει στη Βουλή και να αναλάβει την ευθύνη».

Φυσικά, στα κυβερνητικά έδρανα υπήρχε την ώρα εκείνη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος κι ανέλαβε να απαντήσει στον πρώην πρωθυπουργό. Μόνο που ο κ. Τσίπρας μετά το σώου εξαφανίστηκε με ταχύτητα που θα ζήλευε και ο περίφημος Γιουσέιν Μπολτ. Έτσι, δεν άκουσε τον υπουργό Επικρατείας να του λέει ότι η ομιλία Τσίπρα και η επίθεσή του στον κ. Μητσοτάκη ήταν για αντιπερισπασμό. «Η κυβέρνηση Τσίπρα λειτουργούσε ως μεσάζων ιδιωτικής μεσιτείας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στην κατάθεση Μιωνή.

 Ο κλήρος στον Ευκλείδη

Και από τη στιγμή που ο αρχηγός έφυγε, ο κλήρος έπεσε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) να απαντήσει και να τον υπερασπιστεί όπως και τον Νίκο Παππά. Και όπως έλεγαν σύντροφοί του από τους «53», τους θύμισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών το γνωστό γαλλικό παιδικό τραγούδι «και τότε ρίξανε τον κλήρο να δούνε ποιος θα φαγωθεί…».

Και φυσικά ο κ. Τσακαλώτος μπορεί να μη μιλά καλά ελληνικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τον λες χαζό. Με τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο δεν είχε ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις. Γι’ αυτό δεν είχε κανέναν λόγο για να τους υποστηρίξει. Ούτε φυσικά και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προφανώς γνώριζε τα του οίκου του (για τα ραντεβού των συνεργατών του στο Μαξίμου). Οπότε εξαπέλυσε βολές κατά του επιτελικού κράτους τού κ. Γεραπετρίτη, βαθμολογώντας τις διάφορες δράσεις του, αλλά για την ταμπακιέρα δεν είπε κουβέντα.

Βέβαια, οι «53» είναι πλέον στα κάγκελα. Διότι είναι άλλο πράγμα απλά να υποψιάζονται ότι το προεδρικό περιβάλλον έκανε και κάποιες διευθετήσεις, και είναι διαφορετικό όλο αυτό το σκηνικό να αποκαλύπτεται με τον πλέον επίσημο τρόπο, που να αναγκάζει και τους εμπλεκόμενους υπουργούς να επιβεβαιώνουν την κατάθεση Μιωνή σε ό,τι αφορά την ημέρα, την ώρα και τον τόπο της συνάντησης.

Ακόμη και οι δύο δικαιολογίες που σκαρφίστηκε ο Νίκος Παππάς, ότι αφενός μεν υπήρχε παρέμβαση της ισραηλινής κυβέρνησης και αφετέρου δε ότι ανάλογη συνάντηση είχε γίνει κι επί κυβερνήσεως Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ δεν πείθουν το εσωκομματικό πεδίο. Εξάλλου, οι «ανησυχούντες» στον ΣΥΡΙΖΑ για το πού οδεύει το κόμμα τους είναι στα κάγκελα, τόσο με το ότι οι μεταγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ τους πνίγουν, κατεβάζοντας αυτόνομα ψηφοδέλτια στις εκλογές για τα διάφορα συνδικαλιστικά όργανα, όπως έγινε με την περίπτωση του Νίκου Φωτόπουλου (πρώην ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ), που μάλιστα υπερκέρασε σε ψήφους το επίσημο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της ΓΣΕΕ. Ανάλογη ανησυχία υπάρχει και για το συνέδριο της νεολαίας, όπου η ΠΑΣΠ-ΑΣΟΕΕ, διεκδικεί τα πρωτεία και οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται αποφασισμένοι για μάχη μέχρις εσχάτων για να κρατήσουν το μαγαζάκι τους.

Συν τοις άλλοις, ο βαθύς ΣΥΡΙΖΑ έχει να σκεφτεί και τη δεξιά συνιστώσα που ετοιμάζεται να πάρει θέση στο κομματικό τοπίο με τις ευλογίες του κ. Τσίπρα και με επικεφαλής τον βουλευτή Λαρίσης Βασίλη Κόκκαλη (πρώην ΑΝΕΛ). Τα αποκαλυπτήρια της δεξιάς συνιστώσας θα γίνουν στις 7 Μαρτίου, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και με εφαλτήριο το προσυνέδριο που πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική ανάπτυξη. Κόκκαλης και Χρυσοβελώνη αυτοπροσδιορίζονται ως «προοδευτικό κέντρο»!  Πάντως, ο Βασίλης Κόκκαλης είναι βουλευτής, είναι τομεάρχης Αγροτικών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη δεν έχει εγγραφεί ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν ενταχθεί οργανικά στο κόμμα ως μέλος, τότε μόνον ως «συνεργαζόμενος» μπορεί να συμμετάσχει στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα