Ούτε μία ψήφος χαμένη…

Στη Νέα Δημοκρατία επικεντρώνονται στη δεξαμενή των νέων ψηφοφόρων, η οποία, σύμφωνα µε εκτιμήσεις, υπερβαίνει τα 500.000 άτομα, αλλά και στους αναποφάσιστους

Σε «μητέρα των μαχών» αναδεικνύονται για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., αλλά και για τα μικρότερα κόμματα, οι ευρωκάλπες της 26ης Μαΐου, καθώς θα διαμορφώσουν σε καταλυτικό βαθμό το πολιτικό κλίμα εντός του οποίου η χώρα θα οδεύσει στις εθνικές εκλογές, που θα διεξαχθούν, το αργότερο, τον προσεχή Οκτώβριο.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Τα μηνύματα για «λιγότερους φόρους για όλους», για «νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» και για «αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών», βρέθηκαν στο επίκεντρο του πολιτικού λόγου της Ν.Δ. στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Το πόσο ακούμπησαν στους ψηφοφόρους θα φανεί από το αποτέλεσμα της κάλπης για το οποίο ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης έχει από καιρό θέσει ως βασική επιδίωξη την καθαρή «γαλάζια» νίκη, αποφεύγοντας ωστόσο να βάλει συγκεκριμένο πήχη σε ό,τι αφορά την ποσοστιαία διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολιτικό μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να αφήνει το βράδυ της 26ης Μαΐου καμία αμφιβολία ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα για την πολιτική αλλαγή στη χώρα.

 

Ξόρκισε την αποχή και τις ίσες αποστάσεις

Τα μηνύματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σ την τελευταία προεκλογική εβδομάδα στράφηκαν κυρίως κατά της αποχής, της χαλαρής ψήφου, των ίσων αποστάσεων.

«Σε αυτή την κάλπη δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλαρή ψήφο. Ούτε για ψήφο που θα πάει χαμένη σε κόμματα τα οποία την επόμενη μέρα, όλοι το ξέρουμε, ότι δεν θα έχουν κανένα ρόλο. Καλούμαστε, να κάνουμε μία καθαρή επιλογή: Με τη Νέα Δημοκρατία του αύριο ή με το ΣΥΡΙΖΑ του χθες;» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη Νέα Δημοκρατία επικεντρώνονται στη δεξαμενή των νέων ψηφοφόρων, η οποία, σύμφωνα µε εκτιμήσεις, υπερβαίνει τα 500.000 άτομα, αλλά και στους αναποφάσιστους. Γι’ αυτό και τα μηνύματά του προέδρου του κόμματος απευθύνονται προς τους νέους και ιδιαίτερα προς όσους ψηφίζουν για πρώτη φορά, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή. «Η αποχή από την κάλπη σημαίνει συντήρηση. Και η νεολαία δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι συντηρητική», τόνιζε χαρακτηριστικά σε όλη την προεκλογική περίοδο.

Το μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στόχευε, εξάλλου, και σε ψηφοφόρους που έχουν ψηφίσει στο παρελθόν τη Ν.Δ., καλώντας τους να επιστρέψουν στην «οικογενειακή» τους πολιτική στέγη, καθώς «τα παράπονα του χθες τα σκεπάζει η ανάγκη του σήμερα».

Όπως προαναφέρθηκε, βασικός στόχος μέχρι την τελευταία στιγμή παραμένει η προσέλκυση αναποφάσιστων ψηφοφόρων που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η συσπειρώσει στις προγραμματικές γραμμές της Ν.Δ. όσων ψηφοφόρων του κεντρώου χώρου βλέπουν αρνητικά το ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοί προέρχονται από το ΚΙΝ.ΑΛ. είτε από το Ποτάμι είτε από όποιον χώρο των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Το ίδιο επιχείρημα αφορά και τους κεντροδεξιούς, που ενδεχομένως να έβλεπαν… χαλαρά την ψήφο, ή όσους από αυτούς λοξοκοιτούν τους μικρούς δεξιούς σχηματισμούς στο υπογάστριο της Ν.Δ.

Βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να αφήνει το βράδυ της 26ης Μαΐου καμία αμφιβολία ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα για την πολιτική αλλαγή στη χώρα

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΛΠΕΣ

Το μειονέκτημα που εξελίχθηκε σε πλεονέκτημα

 

Στην μπαχαλοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών επένδυσε με τον νόμο Σκουρλέτη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας την αδυναμία που αντιμετωπίζει στο συγκεκριμένο πολιτικό γήπεδο. Με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε, πίστευε ότι θα δημιουργήσει τις συνθήκες προκειμένου η Ν.Δ. να βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές υποψηφιότητες, οι οποίες εκ των πραγμάτων θα δημιουργούσαν μια ανακατωσούρα στην Πειραιώς.

Η αλήθεια είναι ότι πριν από μήνες φάνηκε αυτός ο στόχος να επιτυγχάνεται, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να διαχειριστεί τις φιλοδοξίες που προέβαλαν πολλά στελέχη του κόμματός του, που ήθελαν να λάβουν το κομματικό χρίσμα σε δήμους και περιφέρειες. Έγκαιρα ο αρχηγός της Ν.Δ. έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να αναμειχθεί στις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών. Ύστερα απ’ αυτό άρχισε να ομαλοποιείται η κατάσταση, με τους υποψηφίους να δίνουν (χωρίς κομματικά χρίσματα) τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Και ενώ στην αρχή φάνταζε ως μειονέκτημα το γεγονός της υπερπληθώρας των προερχόμενων από τη Ν.Δ. υποψηφιοτήτων, εσχάτως εξελίχθηκε σε πλεονέκτημα, και μάλιστα πολύ μεγάλο, αφού, όπως προκύπτει από τις έρευνες, οι πολλές υποψηφιότητες δημιουργούν συνθήκες συμμετοχής των «γαλάζιων» ψηφοφόρων στις κάλπες. Η εξέλιξη αυτή μόνο θετικά μπορεί να αποτιμηθεί, αφού η αυξημένη συμμετοχή μπορεί να διευρύνει τη διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Με πιο απλά λόγια, στις εκλογές του 2015 η συμμετοχή στις κάλπες κινήθηκε στο 55%.

Σήμερα και με βάση τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνταν  μέχρι τελευταία στιγμή εκτιμάται ότι η συμμετοχή θα αυξηθεί από 7% έως 9%. Με δεδομένο ότι ο βασικός λόγος που οδηγεί ακόμα περισσότερους ψηφοφόρους στις κάλπες είναι οι πολλές κεντροδεξιές υποψηφιότητες, είναι φυσιολογικό επακόλουθο οι αναλυτές να αφήνουν ορθάνοικτο το ενδεχόμενο της εκλογικής συντριβής του κυβερνώντος κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο απερχόμενος κ. Τσίπρας έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται –έστω και με καθυστέρηση– ότι ο νόμος-έκτρωμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να αποδειχθεί αυτοκτονικός τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα του.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα