Ούτε ο κορωνοϊός έβαλε μυαλό στους Κινέζους! Άνοιξαν τις αγορές και πουλάνε πάλι βρώμικες νυχτερίδες όπως πριν! (φωτό)

Ο ξένος Τύπος περιγράφει τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν και σήμερα στις αγορές της χώρας, όπου ξέσπασε αρχικά ο θανατηφόρος ιός

Της Βίκυς Καλοφωτιά

Τρομοκρατημένα σκυλιά και γάτες στριμωγμένα σε σκουριασμένα κλουβιά, σε έναν πάγκο παραδίπλα στοιβαγμένοι σκορπιοί και νυχτερίδες, που πωλούνται ως συστατικά για γιατροσόφια, σφαγμένες και γδαρμένες πάπιες η μια πάνω στην άλλη, πεταμένες άτσαλα στο πέτρινο πάτωμα που είναι γεμάτο αίμα, βρωμιά και περιττώματα ζώων.

Όχι, δεν πρόκειται για μια φανταστική κινηματογραφική σκηνή γυρισμένη σε ένα από τα πιο αποκρουστικά στο μάτι και επικίνδυνα για την δημόσια υγεία μέρη στον κόσμο. Πρόκειται για την εικόνα που παρουσιάζει στην πραγματική ζωή, εδώ και κάποιες ημέρες -αφότου άνοιξε πάλι, μετά από διάστημα περίπου τριών μηνών που είχε κατεβάσει ρολά λόγω κορωνοϊού- μία από τις μεγαλύτερες αγορές τροφίμων, στην πόλη Guilin, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Αυτόνομης Περιφέρειας Guangxi Zhuang της Νότιας Κίνας.

Της χώρας από όπου ξεκίνησε η πανδημία που «τσακίζει» τον ανθρώπινο οργανισμό θερίζοντας καθημερινά χιλιάδες ζωές, με αποτέλεσμα ένας ολόκληρος πλανήτης να «αιμορραγεί». Εκεί από όπου άρχισε να εξαπλώνεται ο «Covid19» ή αλλιώς ο πλέον γνωστός σε όλους μας, κορωνοϊός.

Δεν έχουν περάσει ούτε πέντε ημέρες από τη στιγμή που άρχισαν να κάνουν το γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, εικόνες από την Κίνα και από την επαναφορά της ζωής δειλά-δειλά στους κανονικούς της ρυθμούς, τους ρυθμούς που την έθεταν σε λειτουργία πριν ξεσπάσει όλο αυτό το θανατηφόρο «κύμα» του κορωνοϊού και αλλάξει μια για πάντα τις ζωές των ανθρώπων παγκοσμίως. Δεν έχουν περάσει ούτε πέντε ημέρες από τότε που η Κίνα άρχισε, έστω και χωρίς τυμπανοκρουσίες, να πανηγυρίζει τη νίκη της επί του φονικού ιού, που έχει γίνει εφιάλτης κάνοντας τον καθένα μας πιθανό υποφήψιο θύμα του. Κι όμως, υπάρχουν ακόμη αγορές ωμού κρέατος και θαλασσινών, που λειτουργούν παρ’όλα αυτά χωρίς καμία απολύτως προφανή προσπάθεια να θεσπιστούν και να εφαρμοστούν με -τουλάχιστον- θρησκευτική ευλάβεια οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής, προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος υποτροπιασμός της ασθένειας.

Τις παραπάνω εικόνες κατέγραψε ανταποκριτής του ξένου Τύπου, και συγκεκριμένα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», παρακολουθώντας χιλιάδες πελάτες να συρρέουν στην συγκεκριμένη αγορά και να έρχονται αντιμέτωποι με το θλιβερό αυτό θέαμα. Παρόμοιες συνθήκες παρατηρήθηκαν και από έναν ακόμη ανταποκριτή, αυτή τη φορά στην κεντρική αγορά της πόλης Dongguan, επίσης στη νότια Κίνα, όπου κάποιος πωλητής φαρμάκων επέστρεψε την περασμένη Πέμπτη στην επιχείρησή του, τοποθετώντας απ’έξω μια πινακίδα που διαφήμιζε ότι πουλάει φρέσκες νυχτερίδες(!), αδιαφορώντας για το ότι μαζί με θαλασσινά και σκορπιούς, όλα αυτά τα… γευστικά «καλούδια» θεωρείται από αρκετούς ότι ήταν η αιτία του αρχικού ξεσπάσματος της πανδημίας στην κεντρική αγορά, στην πόλη Γουχάν.

Τα εμπορικά καταστήματα στην Κίνα μπορεί επιτέλους να άνοιξαν μετά το καθολικό κλείσιμο που είχε παραλύσει τα πάντα -με σκοπό τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού– μήπως και μπορέσει να ενισχυθεί έστω και τώρα η σοβαρά πληγμένη οικονομία, και μπορεί ακόμη οι επίσημες (μέχρι στιγμής) στατιστικές να μην αναφέρουν κανένα νέο κρούσμα πολίτη που προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό, ωστόσο είναι μάλλον απίθανο να μην ξανασυμβεί, αν εξακολουθήσουν να υπάρχουν εικόνες σαν τις παραπάνω, και μακάρι να πέσουμε έξω στη δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη.

«Όλοι εδώ πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός έχει εξαφανιστεί και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού τώρα πια αυτό είναι πρόβλημα άλλων χωρών, και γι’αυτό έξω έχει πάψει να τους αφορά», ανέφερε πρόσφατα ένας άλλος ανταποκριτής της «Daily Mail» και συνέχισε λέγοντας πως «ανοίγοντας οι αγορές μετά την πολύμηνη καραντίνα, όλα είναι ακριβώς τα ίδια όπως και πριν, σε ό,τι έχει σχέση με τη λειτουργία τους και τις συνθήκες υγιεινής. Ό,τι δηλαδή γινόταν και πριν εμφανιστεί ο κορωνοϊός. Η μόνη διαφορά πλέον είναι το ότι οι φρουροί ασφαλείας προσπαθούν να εμποδίσουν τον κόσμο να τραβάει φωτογραφίες από όλες αυτές τις σκηνές ανύπαρκτης καθαριότητας, που δείχνουν ξεκάθαρα ότι μετά από όλα όσα προκλήθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας, ακόμη απαιτείται πολύς δρόμος μέχρι να επικρατήσει η λογική και η συμμόρφωση με τους κανόνες για το καλό όλων…».

Και το κερασάκι στην τούρτα;

Η δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων, όπως επίσης και η τεράστια πτώση του ποσοστού μόλυνσης από τον «Covid19», κάνει την κυβέρνηση της χώρας να διατυπώνει μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας ότι δήθεν ο θανατηφόρος ιός δεν ξεκίνησε από την Κίνα. Σύμφωνα μάλιστα με μια μη στοιχειοθετημένη εικασία, η οποία κυκλοφορεί σε διαδικτυακή πλατφόρμα στην Κίνα, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι δήθεν ο ιός ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο στην Ιταλία. Άλλος ένας ισχυρισμός από την πλευρά Κινέζων αξιωματούχων κάνει λόγο για μία ακόμη θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία, ο αμερικανικός στρατός ήταν αυτός που έφερε εξαρχής τον ιό στις ακτές της χώρας τους.

Εν τω μεταξύ, σε κάθε άλλη γωνιά της γης, ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων του κορωνοϊού πολλαπλασιάζεται από τη μια στιγμή στην άλλη, άνθρωποι βρίσκονται επ’αόριστον σε καραντίνα, η ζωή όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πια, και κάποιοι επιμένουν ακόμη να φέρονται το ίδιο απερίσκεπτα, όπως πριν, βάζοντας σε κίνδυνο, με το «έτσι θέλω», το πολυτιμότερο όλων.

Την ίδια τη ΖΩΗ

Διαβάστε επίσης