Π. Μαρινάκης: Αντικαταστάθηκε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ; – Ας μας πει ποιο είναι τελικά

Απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Τρικούπη, Δ. Μάντζος λέγοντας: «Mε εκπλήσσει όταν μιλούν στη ΝΔ για κρυφή ατζέντα».

Νέα ερωτήματα θέτει στο ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Μαρινάκης μετά τη χθεσινή καταγγελία του γραμματέα της ΝΔ, ότι στη Χαριλάου Τρικούπη «έκρυψαν» το πρόγραμμά τους μετά τις δηλώσεις για αύξηση του ΕΝΦΙΑ και τη φορολόγηση μερισμάτων.

Σε σημερινή ανάρτησή του ο κ. Μαρινάκης αναφέρει πως «μετά τη χθεσινή αποκάλυψη αυτού του “κρυφτού”, στο ΠΑΣΟΚ επανέφεραν άρον-άρον το γενικόλογο πρόγραμμα -σε άσχετο σημείο της ιστοσελίδας- βαφτίζοντάς το ως “κείμενα και σχόλια ανοιχτής διαβούλευσης” και κρύβοντάς το όσο πιο χαμηλά γίνεται στο πεδίο “θέσεις”, πρόσθεσε ο γραμματέας της ΝΔ.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος λέγοντας «με εκπλήσσει όταν μιλούν στη ΝΔ για κρυφή ατζέντα».

«Πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου το ΠΑΣΟΚ είχε ανακοινώσει ένα πολυσέλιδο, αόριστο και γενικόλογο πρόγραμμα, το οποίο βρισκόταν αναρτημένο και στην επίσημη ιστοσελίδα του», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Μετά τις απανωτές παλινωδίες, στις οποίες υπέπεσαν τις τελευταίες ημέρες στελέχη του, αναφορικά με την επιβολή νέων φόρων και την αύξηση υφιστάμενων, το κόμμα του κυρίου Ανδρουλάκη απέσυρε από την ιστοσελίδα του το γενικόλογο, πολυσέλιδο πρόγραμμα, αντικαθιστώντας το με ένα τετρασέλιδο γεμάτο συνθήματα», προσέθεσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης.

«Μετά τη χθεσινή αποκάλυψη αυτού του “κρυφτού”, στο ΠΑΣΟΚ επανέφεραν άρον-άρον το γενικόλογο πρόγραμμα -σε άσχετο σημείο της ιστοσελίδας- βαφτίζοντάς το ως “κείμενα και σχόλια ανοιχτής διαβούλευσης” και κρύβοντάς το όσο πιο χαμηλά γίνεται στο πεδίο “θέσεις”, πρόσθεσε ο γραμματέας της ΝΔ.

«Θα θέλαμε φυσικά πολύ να μάθουμε:

Υπήρχε άλλο πρόγραμμα πριν τις πρώτες εκλογές το οποίο αντικαταστάθηκε;

Είναι το κείμενο της “διαβούλευσης” το τελικό πρόγραμμα ή ισχύει τελικά το τετρασέλιδο;

Δεδομένου ότι οι εξαγγελίες του κ. Ανδρουλάκη που μπορούν να μετρηθούν -καθώς υπάρχουν και πολλές που είναι εντελώς ασαφείς και δεν μπορούν να κοστολογηθούν- κοστίζουν 12 δισ. τον χρόνο, να περιμένουμε και νέα “επικαιροποίηση” που θα μας ενημερώνει και για τα 12 δισ. έσοδα που θα τις χρηματοδοτήσουν;», τόνισε ο κ. Μαρινάκης και κατέληξε:

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το μοναδικό κόμμα που έχει δημοσιοποιημένο ένα αναλυτικό και κοστολογημένο πρόγραμμα, το οποίο δεν περιλαμβάνει ούτε μία αύξηση φόρων, αλλά μόνο μειώσεις και μέτρα για τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών. Στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο και, εφόσον οι πολίτες μάς τιμήσουν ξανά με την εμπιστοσύνη τους, στις 26 Ιουνίου θα έχουμε σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ισχυρό πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Στα Παραπολιτικά FM 90,1 και τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχολιάζοντας κατ’ αρχάς το φλέγον ζήτημα της κατάρρευσης του συστήματος της τράπεζας θεμάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις στα Λύκεια, ο Δ. Μάντζος υπογράμμισε ότι «επειδή υπήρχαν και υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια των ψηφιακών υποδομών του κράτους μας, ήδη από τον Μάρτιο του 2022 είχαμε υποβάλει σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση στον κ. Πιερρακάκη στην οποία δεν απάντησε ποτέ το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης», υπενθυμίζοντας παράλληλα πως «και τον Νοέμβριο 2022 είχαμε μία εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το TAXISnet για δύο ημέρες ολόκληρες».

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην «άγαρμπη προσπάθεια της ΝΔ να μας πείσει ότι αυτά συμβαίνουν όταν δεν έχουμε αυτοδύναμη πολιτική Κυβέρνηση αλλά υπηρεσιακή. Ε, λυπάμαι, ανάλογο περιστατικό έγινε και τον Νοέμβριο με αυτοδύναμη κυβέρνηση. Άρα, ας σταματήσουμε τις εύκολες δικαιολογίες και ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να περιφρουρήσουμε τα ψηφιακά συστήματα του Κράτους».

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Μάντζος προχώρησε σε εκτενή διευκρίνιση σχετικά με το φορολογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, εξηγώντας ότι «για εμάς φορολογική δικαιοσύνη είναι να κατανέμεις δικαιότερα τα φορολογικά βάρη ώστε να έχεις κοινωνικό κράτος σωστά χρηματοδοτημένο.

Εμείς προτείνουμε τη μείωση των φόρων που πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους. Με μία πρόταση που μιλά για μείωση των φόρων στη μισθωτή εργασία, μείωση των φόρων στην οικογένεια με παιδιά και μείωση της έμμεσης φορολογίας, των φόρων κατανάλωσης, του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά όσο διαρκεί αυτή η κρίση.

Εμείς δεν έχουμε κάπου στο πρόγραμμά μας αναφορά σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Και μάλιστα προτείνουμε να μειωθεί προοδευτικά προς ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων. Αυτή είναι μία γενική φιλοσοφία σε σχέση με τους φόρους που κυρίως πλήττουν τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εκτίμησε ότι «η ΝΔ ενοχλείται από τη συζήτηση που για εμάς είναι αναγκαία και αφορά στους λίγους», απαριθμώντας τρία βασικά σημεία του προγράμματος του κόμματος:

«Το ένα αφορά στη μείωση του υπερβολικά υψηλού αφορολόγητου στις γονικές παροχές. Σήμερα ισχύει ένα 4.800.000 ευρώ αφορολόγητο από παππούδες-γιαγιάδες και δύο γονείς. Και εγώ αναρωτιέμαι, αν αυτό το μειώσουμε στα 400.000 ανά γονέα άρα στα 800.000 ανά ζευγάρι, αυτό αποκλείει και πλήττει τη μεσαία τάξη; Ή αποκλείει και πλήττει μόνο τους εύπορους; Προφανώς είναι και αποδοτικό και κοινωνικά δίκαιο.

Το δεύτερο είναι η φορολόγηση των υπερκερδών ορισμένων εταιρειών οι οποίες μέσα στη μεγάλη κρίση έχουν κερδίσει αυτό που στην Ευρώπη αποκαλούνται «ουρανοκατέβατα κέρδη. Αυτά εμείς προτείνουμε να φορολογηθούν -προσοχή- όσο διαρκούν τα υπερκέρδη.

Και το τρίτο, που αδίκως έχει λάβει τη μερίδα του λέοντος στη δημοσιότητα, είναι το ζήτημα της φορολόγησης των μερισμάτων. Προσοχή: δεν μιλάμε για κέρδη. Δεν μιλάμε για επιχειρηματική δραστηριότητα. Μιλάμε για το μέρισμα. Μιλάμε για έναν μέτοχο ο οποίος έχει τη δυνατότητα να βάλει στην τσέπη ένα ποσό πάνω από 100.000 ευρώ. Επαναλαμβάνω, γιατί έχει γίνει μεγάλη παρανόηση. Δεν μιλάμε για φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά μερίσματος.

Αυτήν τη στιγμή ο συντελεστής, που είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ, είναι 5% οριζόντια. Άλλες χώρες με μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα έχουν πολύ υψηλότερους συντελεστές. Ο ίδιος ο ΟΟΣΑ στη σύστασή του τον Ιανουάριο μας καλεί να πάμε σε κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση όπως προτείνουμε.

Τι σημαίνει κλιμακωτό; Για τα πρώτα 50.000 ευρώ 5%. Ό,τι είναι παραπάνω και μέχρι τα 100.000 ευρώ 10%. Και αν αυτό το ποσό υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, ΜΟΝΟ το υπερβάλλον θα φορολογηθεί με 15%.

Αν, για παράδειγμα, ένας μερισματούχος παίρνει 70.000 ευρώ μέρισμα, σήμερα φορολογείται με 3.500 ευρώ. Με το δικό μας πρόγραμμα θα φορολογηθεί 4.500 ευρώ. Και εγώ ρωτώ ευθέως τη ΝΔ: για αυτό το χιλιάρικο θα πέσει έξω η ελληνική οικονομία;».

Ο Δ. Μάντζος χαρακτήρισε «προκλητικό να ανεχόμαστε την κλιμακωτή φορολόγηση στους μισθωτούς, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στη μεσαία τάξη που να φτάνει έως και 44% στη μισθωτή εργασία. Είναι προκλητικό να έχουμε γιατρούς του ΕΣΥ χωρίς αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών τους, κάτι που έχουμε ζητήσει πολλές φορές και το αρνείται η Κυβέρνηση.

Είναι προκλητικό η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να βλέπει αυτήν τη στιγμή τα δάνεια να “κοκκινίζουν”, τα χρέη προς το δημόσιο και τον ΕΦΚΑ να φτάνουν στο ζενίθ και να βλέπουν εμπρός τους το φάσμα της χρεοκοπίας και παράλληλα εμείς, αντί να μιλάμε για αυτά, να συζητάμε για τους μεγαλομερισματούχους που φορολογούνται με ένα 5% που είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη».

«Με εκπλήσσει όταν μιλούν για κρυφή ατζέντα. Όλα αυτά τα έχουμε πει στο δημόσιο λόγο πάρα πολλές φορές. Είναι στο πρόγραμμά μας. Για παράδειγμα, το θέμα των εταιρειών ενέργειας το λέμε από τον Φλεβάρη του 2022, όταν μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σκέρτσος ότι υπερκέρδη δεν υπάρχουν. Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγκάστηκαν να ζητήσουν από τη ΡΑΕ να κάνει τον υπολογισμό. Η ΡΑΕ τους έδωσε ένα ποσό 1 δις. ευρώ, το μείωσαν στο 1/3 και ακόμα και σήμερα προκύπτει ότι η απόφαση για τη φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας κάθεται ανυπόγραφη στο συρτάρι του κ. Σκρέκα. Και αυτό πρέπει να απαντηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στη σημασία που έχει «η συζήτηση να γίνεται επί προγραμματικών θέσεων και χαιρόμαστε που επιτέλους μιλάμε για τα προγράμματά μας. Εμείς και στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο προσπαθήσαμε να “επιβάλουμε” προγραμματικό διάλογο. Όμως, οι μεν μας έλεγαν για “κυβερνήσεις των ηττημένων” και “ειδικού σκοπού” και οι δε για “τερατογενέσεις”. Τώρα, θα αξιολογηθούμε όλοι με τις θέσεις και τη σοβαρότητά μας.

Σε αυτήν την προεκλογική μάχη, που είναι ακόμη πιο σοβαρή από την πρώτη, πρέπει όλες και όλοι που συμμετέχουμε με ευθύνη στο δημόσιο λόγο, να το κάνουμε με αξιοπιστία, σοβαρότητα και γνώση».

Ερωτηθείς για τη θέση του Κινήματος στο ενδεχόμενο ενός debate, ο Δ. Μάντζος σημείωσε ότι «εμείς δεν ήμασταν ποτέ εναντίον του διαλόγου και της έκθεσης των προγραμματικών θέσεων του κάθε κόμματος. Επαναλαμβάνω, όμως, κάτι που είπαμε και πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να διεξαχθεί, με τη θεσμική έγκριση της διακομματικής επιτροπής και της Πολιτείας, ένα διπλό debate πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα.

Δεν είναι αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός τη δεδομένη στιγμή. Οι Έλληνες πολίτες περιμένουν να ακούσουν προγραμματικές θέσεις από όλα τα κόμματα. Βλέπετε, άλλωστε, ότι αυτήν την περίοδο το τρίτο κόμμα είναι αυτό το οποίο έχει κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας, άρα εκ των πραγμάτων θεωρώ ότι δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με το πρώτο και το δεύτερο μόνο»

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη δική μας τοποθέτηση και εκλογική επιρροή, να γίνουμε ξανά αυτό που πάντοτε ήταν το ΠΑΣΟΚ: η αξιόπιστη, γνήσια προοδευτική εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ. Αυτό θέλει πολλή δουλειά, πολλή προσοχή και πολλή αισιοδοξία. Όλα αυτά τα διαθέτουμε, έχουμε ψηλά το κεφάλι, αλλά και τα πόδια στη γη. Έτσι δουλεύουμε εμείς εδώ στο ΠΑΣΟΚ και, ό,τι έχουμε καταφέρει το έχουμε καταφέρει με αυτόν τον τρόπο», κατέληξε ο Δημήτρης Μάντζος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα