ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: Το deal με την HSBC που της αλλάζει status στην τραπεζική αγορά

Κλειδί αλλά και αγκάθι της συμφωνίας το εργασιακό

Ο καπνός που έβγαινε από τις αρχές του χρόνου σχετικά με το προαλειφόμενο deal ανάμεσα στην Παγκρήτια Τράπεζα και τους Βρετανούς της HSBC ήταν πραγματικός και προερχόταν από τη φωτιά που είχαν ανάψει οι διοικήσεις των δύο τραπεζών, προκειμένου να περάσει σε ελληνικά χέρια η εν Ελλάδι δραστηριότητα της πολυεθνικής χρηματοπιστωτικής φίρμας.

Όπερ και εγένετο και με τη βούλα των επίσημων ανακοινώσεων, που στην αρχή της εβδομάδας δημοσιοποίησαν την κατ’ αρχήν συμφωνία τής HSBC Continental Europe, θυγατρικής της HSBC Holdings plc, αναφορικά με την πώληση των υποκαταστημάτων της στην Ελλάδα στην Παγκρήτια Τράπεζα.

Πέρα των τυπικών λεπτομερειών που μένει να διευθετηθούν πριν οριστικοποιηθεί η μεγάλη συμφωνία (βλ. λήψη εγκρίσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενημέρωση και διαβούλευση με τα σωματεία εργαζομένων), το «προικοσύμφωνο» της HSBC με την Παγκρήτια προβλέπει στα βασικά σημεία του τα εξής:

>>Στο πλαίσιο της πώλησης, στην Παγκρήτια Τράπεζα θα μεταβιβαστούν καταθέσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ που έχει στα ελληνικά «σεντούκια» της η HSBC, το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων που ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και το χαρτοφυλάκιο επενδυτικών τοποθετήσεων της HSBC στη χώρα μας ύψους 500 εκατ. ευρώ.

>>Στην Παγκρήτια Τράπεζα θα περάσει το δίκτυο των 15 καταστημάτων του ελληνικού βραχίονα της HSBC, που κατά κύριο λόγο εδρεύουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

>>Όλοι οι υπάλληλοι (σ.σ. κάτι περισσότερο από 330 εργαζόμενοι) που απασχολούνται στην HSBC Continental Europe Greece κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα μεταφερθούν στην Παγκρήτια.

Από τη διοίκηση ΔημόπουλουΒαρθολομαίου σημειώνεται πως το δίκτυο της HSBC είναι απολύτως συμπληρωματικό της παρουσίας της Παγκρήτιας στην Αθήνα, η οποία με τον τρόπο αυτό ισχυροποιείται. Εκτιμάται επίσης ότι μετά από την συναλλαγή οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Παγκρήτιας Τράπεζας θα ενισχυθούν σημαντικά, κι ακόμη περισσότερο όταν θα λάβει χώρα η σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Κλειδί αλλά και αγκάθι το εργασιακό

Με όλες τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι το deal τής HSBC με την Παγκρήτια θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, αυτό που πολλοί γνώστες της εγχώριας τραπεζικής αναγνωρίζουν ως εν δυνάμει αγκάθι των όσων ακολουθήσουν την επόμενη ημέρα της εξαγοράς είναι το εργασιακό.

Θα πρέπει κατ’ αρχάς να διευκρινιστεί ότι η «μετεγγραφή» του υπάρχοντος προσωπικού τής HSBC στην Παγκρήτια θα γίνει με τους εργασιακούς όρους (αμοιβές, παροχές, ευνοϊκά εταιρικά δάνεια προς τους υπαλλήλους κ.λπ.) που οι… μετεγραφέντες απολάμβαναν στη βρετανική θυγατρική.

Αυτό, όμως, αφενός θα γίνει μόνο για το διάστημα που νομικά προβλέπεται, οπότε μένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει μετά, ειδικά αν συνυπολογιστεί ότι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην HSBC αμείβονται κατά τεκμήριο αισθητά καλύτερα από τον μέσο όρο των υπολοίπων Ελλήνων τραπεζοϋπαλλήλων.

Αφετέρου υπάρχει εκκρεμές και το θέμα της γεωγραφικής διασποράς (και αν αυτό απαιτηθεί λόγω των σχεδίων της Παγκρήτιας για επέκταση του δικτύου της) των εργαζομένων της HSBC δεδομένου ότι μέχρι σήμερα απασχολούνταν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από το σύνολο των 45 καταστημάτων που έχει σήμερα στην επικράτεια η Παγκρήτια Τράπεζα μόλις τα 7 βρίσκονται στην πρωτεύουσα (5) και τη συμπρωτεύουσα (2).

Σε κάθε περίπτωση κι αν δεν υπάρξει κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο η Παγκρήτια απέκτησε τις δραστηριότητες μίας μπουτίκ και αναγνωρίσιμης ξένης τράπεζας με διεθνές δίκτυο περίπου 7.500 γραφείων σε περισσότερες από 80 χώρες, έχοντας μάλιστα λαμβάνειν περί τα 95 εκατ. ευρώ που ήταν η τελική προσφορά του βρετανικού ομίλου τής HSBC.

Σημειωτέον ότι στο παραπάνω ποσό δεν περιλαμβάνεται η επιπλέον κεφαλαιακή ένεση 10 εκατ. ευρώ που θα δώσει βάσει συμφωνητικού η HSBC στην Παγκρήτια αν κατά τη διάρκεια της απορρόφησης «γραφτούν» απώλειες εσόδων.

Υπό αυτό το πρίσμα οι συστημικές τράπεζες βλέπουν πλέον έναν νέο δυνατό παίκτη να αναδύεται στην εγχώρια αγορά, ο οποίος όλα αυτά τα τελευταία χρόνια σηκώνει… μπόι αργά και προσεκτικά αλλά σταθερά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα