«Παγώνει» η Αθήνα τον διάλογο με την Τουρκία  για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Μετά από απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στον απόηχο των αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων

Την απόφαση να «παγώσει» τις συζητήσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης πήρε η ελληνική πλευρά.

Κάτι που έρχεται ως απάντηση στις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας από την Ελλάδα. Η απόφαση πάρθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που στην ουσία «παγώνει» τις συζητήσεις με την Τουρκία για τα ΜΟΕ, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν μέσα στον μήνα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΥΠΕΘΑ υπάρχει η εκτίμηση ότι ο διάλογος με την Άγκυρα για τα ΜΟΕ είναι περιττός μετά και τις τελευταίες τουρκικές κινήσεις και ειδικά τη συμφωνία με τη Λιβύη.

Ανοιχτά τα χαρτιά του ο Μητσοτάκης απέναντι από τον Ερντογάν

Σημειώνεται ότι κατά την αυριανή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας: «Θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνεργάτες του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

«Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στο Δίκαιο της Θάλασσας».

 

 

Διαβάστε επίσης