«Παγώνει» η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ένα βήμα πίσω κάνει η κυβέρνηση για την ένταξη ομόφυλων ζευγαριών στο Σύμφωνο Συμβίωσης, μετά τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ, κρίνοντας ότι δεν είναι κατάλληλη η χρονική στιγμή  για την προώθηση μιας τέτοιας ρύθμισης.

 

Η προοπτική της ένταξης σχετικής τροπολογίας στο αντιρατιστικό νομοσχέδιο είχε συζητηθεί κατά την Τρίτη σε  συνάντηση που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

 

Σύμφωνα με την  εφημερίδα «Τα Νέα», πλέον το θέμα της τροπολογίας φαίνεται να «παγώνει», υπό το βάρος των εσωκομματικών αντιδράσεων στη ΝΔ.

 

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι θα υπάρξει νομοσχέδιο με το οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, ώστε να υπάρξει και συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

 

Μάλιστα το υπουργείο Δικαιοσύνης διέψευσε ότι υπήρχε σχετική τροπολογία, η οποία είχε συμπεριληφθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, καθώς και ότι κάτι τέτοιο είχε συμφωνηθεί προ δύο ημερών σε συνάντηση του κ. Χαρ. Αθανασίου με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη όμως επιμένουν ότι στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης υπήρξε ξεκάθαρη συμφωνία με τον κ. Αθανασίου, βάσει της οποίας οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα στήριζαν από κοινού την τροπολογία περί επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισήμαιναν ότι, πέρα από την υφιστάμενη –μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης– πολιτική συμφωνία, υφίστανται και άλλοι λόγοι οι οποίοι επιβάλλουν την ανάγκη για κατάθεση της τροπολογίας. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι στην Ελλάδα έχει επιβληθεί ήδη πρόστιμο για τη μη εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τη σχετική κοινοτική οδηγία.

Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν πως ενδεχόμενη «αλλαγή στάσης» του υπουργού Δικαιοσύνης υπαγορεύεται από τις πιέσεις που δέχεται η Ν.Δ. από συντηρητικούς κύκλους.

Οι πληροφορίες περί συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνητικών κομμάτων προκάλεσαν και την αντίδραση ακραίων εκκλησιαστικών παραγόντων όπως ο μητροπολίτης Πειραιώς. Ο κ. Σεραφείμ εξέδωσε εκτενή ανακοίνωση, στην οποία απειλεί με αφορισμό όσους βουλευτές ψηφίσουν ρύθμιση που θα επιτρέπει την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Για το ζήτημα υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφευχθεί ένα βραχυκύκλωμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, αντίστοιχο με εκείνο του περασμένου Απριλίου, όταν έγινε η πρώτη απόπειρα προώθησης του αντιρατσιστικού νόμου.

Διαβάστε επίσης