Παγώνει η συμφωνία Ρωσίας – Τόκιο για το δικαίωμα αλιείας στις αμφισβητούμενες νήσους Κουρίλες

Επικαλείται η Ρωσία τη μη καταβολή από την Ιαπωνία ποσών που οφείλει - Η Ιαπωνία έχει πάρει σαφή θέση υπέρ της Ουκρανίας σε ό,τι αφορά τον πόλεμο με τη Ρωσία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τρίτη την αναστολή συμφωνίας με την Ιαπωνία η οποία επέτρεπε σε Ιάπωνες ψαράδες την αλιεία κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά των νότιων Κουρίλων, υποστηρίζοντας ότι το Τόκιο δεν είχε καταβάλει πληρωμές που προβλέπονται βάσει της συμφωνίας.

«Στην παρούσα κατάσταση, είμαστε αναγκασμένοι να αναστείλουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας του 1998 έως ότου η ιαπωνική πλευρά εκπληρώσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η εδαφική διαμάχη για τους νήσους, γνωστή στη Ρωσία ως Κουρίλες και στην Ιαπωνία ως Βόρεια Εδάφη, χρονολογείται από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν σοβιετικά στρατεύματα τα κατέλαβαν από την Ιαπωνία.

Η διαμάχη έχει εμποδίσει τις δύο χώρες να υπογράψουν επίσημη συνθήκη ειρήνης.

Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία έχει πάρει σαφή θέση υπέρ της Ουκρανίας σε ό,τι αφορά τον πόλεμο με τη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, προγραμματίζει μάλιστα να παραβρεθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα