«Παιδιά πεθαίνουν στην Ουκρανία δεν μπορούσα να μείνω στη Ρωσία και να παίζω ποδόσφαιρο»

Σούπερ αποκαλύψεις έκανε ο νεοαποκτηθείς άσος της ΑΕΚ, Γρεγκόρζ Κριχόβιακ. Ο Πολωνός σταρ μίλησε για την Εθνική, τα όσα έζησε στη Ρωσία, την Κράσνονταρ, αλλά αναφέρθηκε και στην ΑΕΚ.

Μιλώντας στο «meczyki.pl», αποκάλυψε πως αν δεν ερχόταν στην Ένωση, θα πήγαινε στη Λέγκια Βαρσοβίας.

Στη συνέντευξή του ο Κριχόβιακ είπε:

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρνία, αποφάσισες γρήγορα να εγκαταλείψεις την Κράσνονταρ…

«Από την πλευρά μου ήταν μία πολύ δύσκολη, αλλά φυσιολογική απόφαση. Από την έναρξη του πολέμου παρακολουθούσα πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει στην γειτονική χώρα. Οι συνέπειες του πολέμου για ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά κυρίως για την Ουκρανία είναι και θα είναι τεράστιες. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι πεθαίνουν εκεί, παιδιά πεθαίνουν και είναι πολύ δύσκολο να το βλέπω από την πλευρά μου. Αληθινά πονάει. Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Γι’ αυτό αποφάσισα ότι έπρεπε να φύγω»

Ως μία προσωπική μορφή διαμαρτυρίας;

«Δεν θέλω να το αποκαλώ έτσι. Αποφάσισα μέσα μου ότι απλά αυτό ήταν απαραίτητο να γίνει. Με ένα πλήρες πακέτο συνεπειών, οι οποίες μπορούν πιθανώς να πέσουν όλες πάνω μου. Ήταν όμως θέμα ηθικής και προσωπικής απόφασης».

Θα λέγαμε ότι ηγήθηκες της «επανάστασης» των ξένων ποδοσφαιριστών της Κράσνονταρ;

«Δεν είναι αλήθεια. Η είδηση αυτή δημιουργήθηκε από τα Μέσα για να με παρουσιάσουν με μία αρνητική χροιά. Ποτέ δεν προσπάθησα να πείσω κάποιον να αποχωρήσει. Δεν ηγήθηκα καμίας επανάστασης. Κάθε παίκτης που πήρε μία τέτοια απόφαση είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Οι περισσότεροι από αυτούς αποφάσισαν γρήγορα να παγώσουν τα συμβόλαια τους και να αποχωρήσουν χωρίς να ψάξουν για ένα νέο μέρος να αγωνιστούν. Εγώ δεν θα μπορούσα να φανταστώ μία τέτοια κατάσταση. Έπρεπε να σκεφτώ τι πρέπει να κάνω, ώστε να συνεχίσω φυσιολογικά την σεζόν. Γι’ αυτό και εγκατέλειψα την Κράσνονταρ αρκετές μέρες αργότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους ξένους ποδοσφαιριστές.

Ο προπονητής μας, Ντάνιελ Φάρκε ήταν ο πρώτος που έσπασε το συμβόλαιο του και έθεσε ένα παράδειγμα για το πως έπρεπε να δράσουν και οι υπόλοιποι.

Δεν επιδιώκω να πάρω εύσημα ως ηγέτης αυτής της επανάστασης ή όπως θέλουν να την αποκαλούν. Σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, ήμουν υπεύθυνος μόνο για τις δικές μου πράξεις. Δεν μπορούσα να ξεπεράσω τον πόλεμο που μαινόταν καθημερινά. Δεν μπορούσα να συνεχίσω να παίζω εκεί σαν να μην συνέβαινε τίποτα».

Τα ρωσικά Μέσα σε χτύπησαν σκληρά. Σε αποκάλεσαν προδότη, αλλά και αρουραίο.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν με νοιάζει καθόλου. Με το κλαμπ ξεκαθαρίσαμε τα πάντα. Ξέρουν πως είναι ο νόμος. Αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Πώς αντέδρασε η Κράσνονταρ στην απόφασή σου;

«Με κατανόηση. Λυπάμαι για τον ιδιοκτήτη, τον Σεργκέι Γκαλίτσκι, ο οποίος με κανέναν τρόπο δεν εμπλέκεται με την πολιτική και όπως πολλοί άλλοι φυσιολογικοί Ρώσοι υφίσταται και θα υφίσταται τις φοβερές επιπτώσεις αυτού του πολέμου. Έχτισε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό πρότζεκτ, δαπανώντας πολλά χρήματα και πλέον όλα βρίσκονται στον αέρα. Δεν είναι γνωστό πως θα είναι στο μέλλον το ρωσικό πρωτάθλημα. Προς το παρόν η διοργάνωση αφορά μόνο την Ρωσία και το να επενδύσεις δεν έχει πολύ νόημα, αφού δεν εξασφαλίζεται πλέον η ευρωπαϊκή συμμετοχή.

Μετά την απόφαση μου, συζητήσαμε με την Κράσνονταρ, σχετικά με τις διαφορετικές επιλογές που υπήρχαν. Κι αυτές ήταν πολύ περιορισμένες. Οι ανοιχτές αγορές ήταν της Βραζιλίας, των Η.Π.Α. και της Σουηδίας. Συζητήσαμε και ρωτήσαμε, αλλά εκεί τα παιχνίδια είχαν ήδη ξεκινήσει και ένας δανεισμός θα ήταν εφικτός μίνιμουμ ως τον επόμενο Δεκέμβριο».

Και μετά τροποποιήθηκε ο κανονισμός από την UEFA. Άνοιξε ένα μεταγραφικό παράθυρο για παίκτες από Ρωσία και Ουκρανία. Είχες πλέον την δυνατότητα να μιλήσεις και με ομάδες από την Ευρώπη.

«Ναι, αλλά αυτό δεν θα έλεγε ότι έφερε καταιγισμό από ενδιαφέρουσες προτάσεις. Κι αυτό γιατί αρκετές ομοσπονδίες είπαν ότι δεν θα άνοιγαν την αγορά τους για παίκτες από την Ρωσία. Είχα προτάσεις από Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, ωστόσο δεν μπορούσα να τις αποδεχθώ εξαιτίας των περιορισμών από τις τοπικές ομοσπονδίες. Έπρεπε να κοιτάξουμε πέρα από όλο αυτό και ο χρόνος τελείωνε»…

Ξέρω ότι μίλησες με τη Λέγκια.

«Ναι, και μάλιστα καταλήξαμε σε μια προκαταρκτική συμφωνία. Ήθελα να παίξω. Ήταν το πιο σημαντικό στο πλαίσιο των αγώνων της εθνικής Πολωνίας. Θα είχα χάσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, αλλά το έλαβα υπόψη μου. Ήμουν έτοιμος να τελειώσω τη σεζόν στην Πολωνία. Αν δεν υπήρχε πρόταση από την ΑΕΚ, θα έπαιζα στη Λέγκια. Τελικά αποφάσισα να πάω στην ΑΕΚ. Είμαι ευγνώμων στην ΑΕΚ, αλλά και στη Λέγκια. Και οι δύο ομάδες με προσέγγισαν, πήραν αστραπιαίες αποφάσεις και διαπραγματεύτηκαν καλή τη πίστη. Τώρα μπορώ να επικεντρωθώ ξανά στην μπάλα αντί να σκέφτομαι χίλια άλλα πράγματα».

Πώς βγήκατε από το Κράσνονταρ, όπου το αεροδρόμιο ήταν κλειστό μετά το ξέσπασμα του πολέμου;

 

«Με το αυτοκίνητο. Πήγα σε άλλο αεροδρόμιο. Το ταξίδι κράτησε πέντε ώρες. Μετά πτήση για Μόσχα, μετά Κωνσταντινούπολη, Βαρσοβία και μετά Αθήνα. Αρκετά περίπλοκο λόγω κυρώσεων, αλλά νομίζω ότι ο καθένας μας κατάλαβε πρόσφατα ότι δεν υπάρχει τίποτα να παραπονεθεί για τέτοια πράγματα».

Η απόφασή σας επηρεάστηκε από την κατάσταση του Τόμασζ Κεντζιόρα, ο οποίος έπρεπε να φύγει από το Κίεβο;

«Δεν του μίλησα σε εκείνο το σημείο, αλλά είχα στο μυαλό μου και έστειλα λόγια υποστήριξης. Παρόλο που ο πόλεμος διεξήχθη μεταξύ δύο χωρών, στη Ρωσία οι συνέπειές του ήταν εντελώς απούσες. Η ζωή ήταν εντελώς φυσιολογική. Δεν μπορώ να φανταστώ τι ένιωσαν ο Κεντζιόα, η οικογένειά του και ο λαός της Ουκρανίας όταν ήταν εκεί. Αυτό είναι ένα μεγάλο δράμα για εκατομμύρια ανθρώπους».

Επίσης, σε ένδειξη αλληλεγγύης για τον συμπαίκτη σας, αρνηθήκατε να παίξετε με τη Ρωσία στα play-off που τελικά αποκλείστηκε από τη FIFA. Δεν φοβηθήκατε να κάνετε μια κοινή δήλωση στα social media σας;

«Έλαβα υπόψη μου τις δυσάρεστες συνέπειες που θα μπορούσα ενδεχομένως να υποστώ. Τονίζω όμως για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα. Εξ ου και οι αποφάσεις μου».

Μπορείτε να φανταστείτε να επιστρέψετε στο Κράσνονταρ όταν λήξει ο δανεισμός σας στην ΑΕΚ;

«Το συμβόλαιό μου ισχύει κανονικά, η Κράσνονταρ πλήρωσε πολλά χρήματα για μένα, ο δανεισμός λήγει τον Ιούλιο, αλλά δεν το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή. Όλα γίνονται πολύ γρήγορα τώρα. Αλλάζει μέρα με τη μέρα. Εστιάζω στο εδώ και τώρα. Θα παίξω δύο μήνες στην ΑΕΚ. Θέλω να τους βοηθήσω να προκριθούν στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Τώρα για μένα μετράει μόνο η Εθνική Πολωνίας. Οι επόμενες μέρες θα διαμορφώσουν το πρόγραμμα όλης της χρονιάς. Εξ ου και η βιασύνη μου με τη μεταγραφή. Ήθελα πολύ να παίξω με τον ΠΑΟΚ την Κυριακή για να πιάσω ρυθμό πριν τον τελικό των play-off».

Ο κόουτς, Μίχνιεβιτς είπε ότι η παρουσία του στον τελικό των πλέι οφ είναι άγνωστη και το φιλικό με τη Σκωτία θα δώσει την απάντηση αν είναι είσαι έτοιμος;

«Ναι, μίλησα με τον προπονητή. Υπήρχε καλή επαφή. Η επικοινωνία μαζί του μου ταιριάζει πολύ. Είναι άμεσος. Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε μαζί. Ο τελικός των play-off είναι το παιχνίδι της χρονιάς, θα εξαρτηθεί αν θα είμαστε ή όχι στο Μουντιάλ. Η επικοινωνία μαζί του μου ταιριάζει πολύ. Είναι άμεσος. Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε μαζί. Ο τελικός των play-off είναι το παιχνίδι της χρονιάς. Έχω επίγνωση της σημασίας αυτής της συνάντησης και είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος σε αυτήν. Έχω υποτάξει τις αποφάσεις μου σε αυτόν. Τα λεπτά κόντρα στη Σκωτία σίγουρα θα με βοηθήσουν, αλλά πρέπει να επισημάνω ότι δεν έχω μεγάλη καθυστέρηση στη φυσική προετοιμασία. Δούλεψα σκληρά για ενάμιση μήνα. Έπαιξα σε φιλικούς αγώνες. Το παιχνίδι της Κυριακής στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν ήταν η καλύτερη μου εμφάνιση, αλλά είχα προβλήματα υγείας. Κρυολόγησα πολύ και ήμουν λίγο αδύναμος ως αποτέλεσμα, αλλά τώρα νιώθω καλύτερα. Είμαι έτοιμος για τη Σκωτία και θα είμαι στον τελικό των play-off».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα