Παίρνει πάνω της το παιχνίδι η Φώφη

Η κυβερνητική πρεμούρα να κατηγορήσει συλλήβδην τους πολιτικούς αντιπάλους της με την υπόθεση Novartis είχε θετικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν κι έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει την ψαλίδα έναντι της Ν.Δ. Ταυτόχρονα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε κάμψη. Τάση που, όμως, σύντομα θα αναστραφεί, όπως τουλάχιστον εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πού βασίζεται η αισιοδοξία; Αφενός στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής στις 16 Μαρτίου, αφετέρου στο σκάνδαλο με τα επιδόματα ενοικίου που εισέπρατταν οι υπουργοί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με διάταξη εντός του 3ου μνημονίου που προωθήθηκε στα κρυφά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται στην πράξη πως είναι το πιο παλιό από το παλιό», λένε συνεργάτες της κας Γεννηματά, η οποία θα πρωταγωνιστήσει στην επιχείρηση ενίσχυσης της εικόνας του Κινήματος Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά κατ’ αρχάς θα προσπαθήσει και μέσω της θετικής αφετηρίας του Ιδρυτικού Συνεδρίου στις 16 Μαρτίου να προσεγγίσει νέα ακροατήρια, όπως στους νέους επιστήμονες, στους αγρότες και τις γυναίκες.

Ταυτόχρονα η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θέλει με το προφίλ των γενικότερων παρεμβάσεων να διατηρήσει ανοιχτές τις γέφυρες με τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη που πλήττονται από την πολυετή κρίση και όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών θα θέτουν όλο και πιο συχνά και με επιτακτικό τρόπο ερωτήματα προς την παράταξη για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα.

Ένας επιπλέον στόχος που θα υπηρετηθεί από τον σχεδιασμό της επιστροφής στις ρίζες της Κεντροαριστεράς αφορά στην εκλογική ετοιμότητα, καθώς η κινητοποίηση, λόγω των πολλών ανοιχτών μετώπων με τις απρόβλεπτες εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, καθιστούν επιβεβλημένη τη διάταξη των δυνάμεων για μια μακρά προεκλογική περίοδο – παρ’ ότι η κυβέρνηση επιμένει ότι εθνικές κάλπες θα στηθούν το 2019. Οι αναλύσεις τόσο στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος όσο και στα ξεχωριστά επιτελεία των κομμάτων και των τάσεων του Κινήματος, εστιάζουν όχι μόνο στο σκάνδαλο της Novartis που έρχεται για να δοκιμάσει την ικανότητα όλων των κομμάτων να διαχειριστούν με πολιτικά ορθό τρόπο την υπόθεση, αλλά και στην οικονομία και τα εθνικά θέματα – όπου η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει κόκκινο και το Μακεδονικό ακουμπά με την προοπτική επίλυσης του ονοματολογικού μετά από 25 έτη.

 Θα ηγηθεί…

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η κας Γεννηματά πρόκειται να ηγηθεί της νέας εκστρατείας με περιοδείες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και με δύο στόχους:

# Πρώτον, να φτιάξει γέφυρες σε στοχευμένα κοινά, όπως στους νέους επιστήμονες, τους αγρότες και τις γυναίκες, όπου ποιοτικά στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι αναμένουν από τη Φώφη Γεννηματά και τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς τη στήριξη πολιτικών με προοδευτικό αλλά και αποτελεσματικό πρόσημο.

# Δεύτερον, να προσεγγίσει τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη που πλήττεται από την κρίση και είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την πολιτική ομπρέλα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Το γεγονός ότι σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Φώφη Γεννηματά διατηρεί υψηλή δημοφιλία (δεύτερο πολιτικό πρόσωπο σε θετικές γνώμες μετά τον Κ. Μητσοτάκη) φανερώνει, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, τη δυναμική και την απήχηση που έχει αποκτήσει η ηγεσία και που βασίζεται σε σημαντικό βαθμό από το κλίμα ενότητας που επικρατεί –παρά τις όποιες διαφωνίες– στο εσωτερικό του Κινήματος. Τα δε κορυφαία στελέχη που συμπληρώνουν το Πολιτικό Συμβούλιο (οι κ.κ. Θεοδωράκης, Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλος, Καμίνης και Ανδρουλάκης) έχουν ευθείες αναφορές, μεγαλύτερες ή μικρότερες ο καθένας, σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες που κινούνται στον ευρύτερο χώρο τής μέχρι πρότινος κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς.

 Οι δημοσκοπήσεις

Στελέχη κοντά στην κα Γεννηματά έλεγαν ότι είναι λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο και η εικόνα του κόμματος να εμφανίζει διάφορες διακυμάνσεις, γιατί ο χρόνος που απομένει μέχρι το συνέδριο (16-18 Μαρτίου) είναι μεν κρίσιμος, δεν αφορά όμως τον πολύ κόσμο και άρα δημοσκοπικά το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να έχει ελαφρά κάμψη.

Από τη μία, δηλαδή, πρέπει να βγει σε πέρας όλη η δουλειά που χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του συνεδρίου, αλλά από την άλλη να γίνεται και προσπάθεια από τα στελέχη στο σύνολό τους να «υπηρετήσουν» τα κοινοβουλευτικά και αντιπολιτευτικά τους καθήκοντα στα θέματα της επικαιρότητας.

Αυτό φάνηκε πολύ καλά στη μάχη που έδωσαν, όπως λένε, στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν αποτυπώθηκε πλήρως στις τελευταίες έρευνες λόγω χρόνου και άρα, όπως εκτιμούν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, οι πολίτες έδειξαν με τις απαντήσεις τους άλλες επιλογές. «Πάντως οι δικές μας έρευνες που έχουμε, δείχνουν ότι η ΔΗΣΥ δεν έχει πέσει κάτω από τρίτη δύναμη, παραμένοντας σταθερή λίγο πριν το 10% χωρίς αναγωγή», έλεγε στέλεχος που έχει εικόνα και γνώση από τις δημοσκοπήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα καθαρά διαδικαστικά, την Κυριακή 11 Μαρτίου θα εκλεγούν τελικά οι σύνεδροι σε όλη τη χώρα. Δόθηκε μία εβδομάδα παράταση, καθώς σε όλη τη χώρα έχουν ενταθεί οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις και θεωρείται ότι πρέπει να συνεχιστούν, καθώς βλέπουν σε όλους τους δήμους και τις πόλεις ενδιαφέρον από τους απλούς πολίτες να ενημερωθούν. Όπως ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας Αντώνης Βγόντζας και ο συντονιστής του συνεδρίου Βασίλης Κεγκέρογλου, η αναβολή κρίθηκε αναγκαία λόγω των πολλών προσυνεδριακών εκδηλώσεων που ζητείται να οργανωθούν σε όλη την Ελλάδα και του έντονου ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για συμμετοχή στις διαδικασίες ανάδειξης συνέδρων.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ – ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξεπερνούν τα crash test

«Άλλο ένα εμπόδιο ξεπεράστηκε». Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που συνοψίζει τα όσα έλαβαν χώρα εντός του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς τους τελευταίους περίπου δύο μήνες, όπου Σκοπιανό και Νοvartis δοκίμασαν και τις «αντοχές» στο εσωτερικό του νέου φορέα. Η ώσμωση, κυρίως μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ανέδειξε, με αφορμή αυτά τα δύο σημαντικά ζητήματα, διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά τελικά και συγκλίσεις και μια πολιτική σύμπνοια, που είναι και το μείζον περίπου 20 μέρες πριν από το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Μετά το Σκοπιανό, όπου το ΠΑΣΟΚ, με πιο συντηρητικά αντανακλαστικά από το Ποτάμι, επέλεξε πιο ισορροπημένη ρητορική μεταξύ της πλατείας και του «εθνικού συμφέροντος που επιτάσσει λύση», σε αντίθεση με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη που εξέφρασε πιο προωθημένες απόψεις, ακολούθησε το «σκάνδαλο Novartis».

Σε αυτή την περίπτωση, οι διαφορετικές οπτικές ήταν πιο δυσδιάκριτες αλλά παρούσες. Το γεγονός ότι τρία κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ φέρονται εμπλεκόμενα στην υπόθεση, οδήγησε τη Χαριλάου Τρικούπη σε πιο επιθετική ρητορική απέναντι στην κυβέρνηση, μιλώντας για σκευωρία, λέξη η οποία απουσίαζε από τους αντιπολιτευτικούς τόνους του Ποταμιού, που εστίασε στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Στο φινάλε της πολύωρης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η κοινή στάση των δύο κομμάτων, που ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα της τελευταίας συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, έφερε αισιοδοξία για τη μετέπειτα πορεία.

Πηγές του Ποταμιού υποστηρίζουν πως το crash test του τελευταίου διμήνου έδειξε πως, παρά τις διαφορές, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης βάζουν πάνω από τις επιμέρους απόψεις τους το μεγάλο κάδρο, που είναι η επιτυχία του εγχειρήματος και η αναγέννηση του κεντρώου χώρου. Την ίδια ώρα από τη Χαριλάου Τρικούπη προτάσσουν τον κοινό βηματισμό των δύο Κ.Ο. σε μία περίοδο πολιτικά «εύθραυστη και δύσκολη» και παραταξιακά μεταβατική.

 Καχυποψία…

Αυτό δεν σημαίνει πως τα προβλήματα έχουν λυθεί. Στο Ποτάμι εξακολουθούν να βλέπουν με καχυποψία ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που το χαρακτηρίζουν ως βαθύ, που «δεν επιθυμεί φυγή προς τα εμπρός». Στη Χαρ. Τρικούπη αντιτείνουν πως ο κ. Θεοδωράκης πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα κάτι μεγαλύτερου από το Ποτάμι. Σε κάθε περίπτωση και με το ιδρυτικό συνέδριο να είναι προ των πυλών, οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά επιθυμούν να μετατρέψουν τα αγκάθια σε πλεονέκτημα μέσω της σύνθεσης απόψεων.

Από την εξίσωση δεν πρέπει να εξαιρεθούν μικροκομματικά θέματα, τα οποία ωστόσο εντός του φορέα αποκτούν πολιτικές προεκτάσεις. Για παράδειγμα στο Ποτάμι είναι ειλημμένη η απόφαση μη συμμετοχής στις εκλογές της 11ης Μαρτίου για την ανάδειξη συνέδρων, καθώς θεωρούν πως με αυτή τη διαδικασία γίνεται λάθος αρχή, αφού δεν μπορεί «στο εναρκτήριο λάκτισμα του νέου φορέα να πάρουν τον λόγο οι κομματικοί μηχανισμοί», αλλά αντίθετα πρέπει να υπάρξει αναλογική εκπροσώπηση των υπαρχόντων σχημάτων. Η θέση του κ. Θεοδωράκη βρίσκει αντίθετο τον Ν. Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής θεωρεί πως προτάσεις σαν του κα Θεοδωράκη δεν βοηθούν στην ενοποίηση, αλλά αντίθετα παγιώνουν τα υπάρχοντα σχήματα με αποτέλεσμα να δυσκολεύει περαιτέρω η μελλοντική τους κατάργηση. Υπέρ της ενοποίησης τάσσεται αναφανδόν και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που με δημόσιες παρεμβάσεις του έχει ζητήσει «ενιαίο κόμμα με νέο όνομα, δομή, σύμβολα, καταστατικό, όργανα».

Τέλος, ένα από τα θέματα που παραμένουν ανοικτά, πλην των συνέδρων, είναι ο τρόπος εκλογής της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Εκεί η πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά, ο κ. Θεοδωράκης και ο κ. Ανδρουλάκης έχουν διαφορετικές απόψεις. Όπως και στην εκλογή συνέδρων η Χαρ. Τρικούπη προκρίνει μισούς εκλεγμένους, μισούς «αριστίδην», ο πρόεδρος του Ποταμιού αναλογικότητα και ο κ. Ανδρουλάκης εκλογή από τη βάση. Τέτοιου είδους ζητήματα είναι βέβαιο πως θα απασχολήσουν το συνέδριο, με την κοινή πεποίθηση να είναι πως δεν πρόκειται να αλλοιώσουν το μεγάλο διακύβευμα.

Κι επίσημα ίδρυσε τάση ο Καμίνης

Και το όνομα αυτής «Δίκτυο Ανανέωση». Ο λόγος για την τάση που είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό πως θα ιδρύσει ο Γιώργος Καμίνης και η οποία πλέον απέκτησε και όνομα στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων και τιτλοφορήθηκε «Πανελλαδική Συνάντηση του Δικτύου Υποστηρικτών του».

Ο κ. Καμίνης, που σημειωτέον δουλεύει εδώ και καιρό με στελέχη της επιρροής του, καθώς λαμβάνουν χώρα κλειστές συνεδριάσεις, τα λεγόμενα πολιτικά εργαστήρια, έχει στόχο να συνεχίσει σε προσωπικό επίπεδο από εκεί που το άφησε ως υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα. Εν ολίγοις, μέσω του Δικτύου Ανανέωση θα επιμείνει στα περί αλλαγής στον τρόπο τού πολιτεύεσθαι, αλλά και στην ανανέωση, η οποία, κατά τη γνώμη του, δεν πρέπει να είναι μόνον ηλικιακή, αλλά κυρίως «σε νοοτροπία», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα