Παίρνουν στο κυνήγι την Τουλουπάκη…

Μήνυση ο Σαμαράς, αγωγή κακοδικίας η Ράικου, καταγγελία στον Άρειο Πάγο ο Αγγελής, σειρά παίρνει ο Στουρνάρας

Ήταν τέλη Μαρτίου του 2017, όταν μετά τη θυελλώδη παραίτηση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, στην καρέκλα της ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησε την εισαγγελέα Εφετών Ελένη Τουλουπάκη.

Οι λόγοι παραίτησης της κας Ράικου, όπως η ίδια είχε ανακοινώσει, είχαν να κάνουν με την… επιθυμία της κυβέρνησης, την έρευνα για την υπόθεση Novartis ν’ αναλάβει κάποιος άλλος εισαγγελέας, αφού, όπως αργότερα ανακάλυψαν τα φιλοσυριζαίικα έντυπα, ο σύζυγός της, διαπρεπής ιατρός, είχε πάρει ως αποζημίωση το τεράστιο ποσόν των 900 ευρώ(!!!) για τη συμμετοχή του σε κάποιο συνέδριο.

Υπενθυμίζουμε την επιστολή παραίτησης της κας Ράικου:

»Κυρία εισαγγελέα, ζητώ την αντικατάστασή μου γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε “Ιφιγένεια” στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας.

»Με αστειότητες και εκμεταλλευόμενοι την τουλάχιστον ανεξήγητη ενέργεια συγκεκριμένης ανακρίτριας “έστησαν” μία πρωτοφανή ιστορία συκοφάντησής μου.

»Επειδή έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας και όχι μόνο, και επειδή δεν αισθάνομαι ότι απολαμβάνω της θεσμικής προστασίας που δικαιούμαι, ζητώ την αντικατάστασή μου».

 

Στο παιχνίδι η Τουλουπάκη (με πολλά πέναλτι…)

Η Ελένη Τουλουπάκη μπήκε στο «παιχνίδι» της έρευνας, αλλά μια σειρά από «πέναλτι», όπως λέμε στο ποδόσφαιρο, όχι μόνο δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως έχουν εκθέσει την ίδια αλλά και την κυβέρνηση, που διακαώς επιθυμούσε να στιγματίσει τους πολιτικούς της αντιπάλους με ακράδαντα(;) στοιχεία για χρηματισμό.

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή.

Επιστρατεύτηκαν προστατευόμενοι μάρτυρες που οι καταθέσεις τους –εκ του ασφαλούς– ξεπερνούσαν κάθε φαντασία. Με επιχειρήματα του τύπου «αφού το κόστος του τάδε φαρμάκου έφερε κέρδη, π.χ. 50 εκατ. ευρώ στην εταιρεία (Νοvartis) υπολογίζω ότι η μίζα του τάδε υπουργού θα ήταν περίπου 2 εκατ.».

Δηλαδή, το ύψος της μίζας είχε μέγεθος ανάλογο με την εκτίμηση του μάρτυρα, και όχι με μιας άλλης μορφής στοιχεία, όπως π.χ. τραπεζικοί λογαριασμοί, περιουσιακά στοιχεία, πόθεν έσχες κ.λπ.

Οι «διαρροές» από την έρευνα της κας Τουλουπάκη κατά σατανική σύμπτωση έβλεπαν το φως της δημοσιότητας από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ την… επόμενη ημέρα των συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη (22/1/2018) και Αθήνα (4/2/2018).

Η χείρα βοηθείας της Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση, επικοινωνιακή μέχρι στιγμής, ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής. Έβγαζε μάτια…

Στη συνέχεια, ήλθε η φαρσοκωμωδία της Βουλής με τις 10 κάλπες, όπου δέκα πολιτικά πρόσωπα δεν έπεισαν(…) την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ –λες και θα μπορούσαν ποτέ να τους πείσουν–, με αποτέλεσμα τη σκυτάλη να πάρει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, δηλαδή η Εισαγγελία Διαφθοράς, δηλαδή η κα Τουλουπάκη, που είχε επιληφθεί της παραπομπής αυτής…

Η πρώτη αντίδραση ήλθε από τον Αντώνη Σαμαρά, που προχώρησε αμέσως σε κατάθεση μήνυσης κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς (Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη), του Αλέξη Τσίπρα, του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και κάθε άλλου υπευθύνου.

Η μήνυση με συνοπτικές διαδικασίες μπήκε στο αρχείο από τον εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, χωρίς καν να κληθούν οι εναγόμενοι έστω και για τυπικές καταθέσεις…

Η έρευνα της υπόθεσης γίνεται με μεγάλη μυστικότητα, η οποία όμως δεν ίσχυε για συγκεκριμένα Μέσα.

Η κα Τουλουπάκη διεμήνυσε με κομψό τρόπο ότι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2018 θα είχε περατώσει την έρευνά της για τον χρηματισμό πολιτικών προσώπων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης στο σκέλος εκείνο που αφορούσε τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο, και Παναγιώτη Πικραμμένο.

Η συνέχεια όμως του «έργου» απέδειξε ότι η διαρροή αυτή είχε σκοπό να ρίξει στάχτη στα μάτια των ενδιαφερομένων. Έτσι, έκπληκτοι οι Έλληνες πολίτες πληροφορούνται από έναν προστατευόμενο μάρτυρα, τον Νίκο Μανιαδάκη, ότι συνελήφθη γιατί αρνήθηκε να υποκύψει σε πιέσεις των εισαγγελέων Διαφθοράς για να καταθέσει ότι ο ίδιος δωροδόκησε τους  Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα.

Την καταγγελία του αυτή διατύπωσε και στο δικόγραφο που κατέθεσε ώστε να πετύχει την άρση της απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα.

Η καταγγελία Μανιαδάκη μετέθεσε το χρονοδιάγραμμα της Εισαγγελία Διαφθοράς για τις διώξεις για αργότερα, και προκάλεσε την οργή των ενοίκων του Μαξίμου. Κάποιες διαρροές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, για «αποκεφαλισμούς» υπουργών του ΣΥΤΙΖΑ εμπλεκομένων στην έρευνα, με αποτέλεσμα να «ψάχνονται» οι υπεύθυνοι του φιάσκου για δικαιολογίες όσον αφορά την τροπή που πήρε η έρευνα για τη Novartis.

Ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία» στην ουσία κατηγορούσε τον επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή, ως υπεύθυνο(!) γιατί δήθεν αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από Αμερικανούς του FBI στη Βιέννη, όπου είχαν μεταβεί οι τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς και ο εν λόγω εισαγγελέας.

Δηλαδή, κατά το αφήγημα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, δεν είχαν προβεί σε διώξεις λόγω πλημμέλειας του επόπτη της, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή.

Ο τελευταίος, βλέποντας ότι θέλουν να του φορτώσουν την παρακώλυση της έρευνας, έκανε μια αναφορά-φωτιά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στο περιεχόμενο της οποίας καταλόγισε ουσιαστικά ανικανότητα στους χειρισμούς της υπόθεσης από την Εισαγγελία Διαφθοράς, τονίζοντας με έμφαση ότι δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να δικαιολογούν τις διώξεις πολιτικών προσώπων.

Η κα Ξένη Δημητρίου παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα, βάζοντας έτσι στο κάδρο τους εισαγγελείς Διαφθοράς, που πρέπει πλέον να δώσουν εξηγήσεις για τα καταγγελλόμενα από την αναφορά του Γιάννη Αγγελή.

Η πειθαρχική έρευνα όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα των εισαγγελέων Διαφθοράς.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να κατατεθούν μηνύσεις με βάση τις καταγγελίες Μανιαδάκη από τους τρεις θιγόμενους πολιτικούς, Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα. Οι παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα, και μάλιστα από εισαγγελείς, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές.

Ένας άλλος «γύρος» ποινικών, αστικών και διοικητικών προσφυγών στη Δικαιοσύνη ακούγεται ότι θα ακολουθήσει τα παραπάνω.

Τα αδικήματα που θα προσάπτονται στους εισαγγελείς Διαφθοράς είναι καταρχήν «κατάχρηση εξουσίας», «παράβαση των διατάξεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών» και «αγωγή κακοδικίας».

Αναδίπλωση των εισαγγελέων Διαφθοράς

Όπως προαναφέραμε, στοιχεία για χρηματισμό πολιτικών προσώπων δεν υπάρχουν. Οι μαρτυρίες των προστατευομένων μαρτύρων Κατερίνας Κελέση και Μάξιμου Σαράφη έχουν ήδη υποστεί φθορά, αφού ο μεν μάρτυρας Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης –υπάλληλος της Novartis– σε κατάθεσή του αναφέρει ότι «δεν είχε σχέση με πολιτικά πρόσωπα», η δε γραμματέας του Φρουζή, Μαρία Μαραγγέλη, σε κατάθεσή της δηλώνει ότι «δεν γνωρίζει τίποτα για χρηματισμό».

 

 

 

 

 

 

 

 

Με όλα τα παραπάνω, η δίωξη πολιτικών προσώπων δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Μια βολική λύση για τους εισαγγελείς Διαφθοράς, που συζητείται και ίσως προτιμηθεί, είναι η δίωξη in rem, δηλαδή η απρόσωπη δίωξη που στην ουσία σημαίνει ότι «πετάμε το μπαλάκι στην ανάκριση να βρει τα πρόσωπα που ευθύνονται».

Έτσι, και οι εισαγγελείς θα ησυχάσουν και η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει ως αφήγημα ότι η ανάκριση για τη Novartis συνεχίζεται, και η εξυγίανση προχωράει.

Βεβαίως, δεν περίμενε κανείς να ομολογήσει το φιάσκο που υπέστη, και από τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων υπουργών ότι «η Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολεμικής περιόδου», να αρκεστεί στην αοριστία «η έρευνα γίνεται από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα