«Παίζει» η ημερομηνία για τις κάλπες

Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη με το σιδηροδρομικό δυστύχημα ίσως αλλάξει το εκλογικό χρονοδιάγραμμα των εκλογών

 «Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος», αναφέρει μία γνωστή παροιμία. Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η νέα κατάσταση που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση που αναμφίβολα αλλάζουν τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν πριν από την τραγωδία στα Τέμπη χθες Παρασκευή στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πέραν των ανακοινώσεων για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αναμενόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοίνωνε ότι την Κυριακή των Βαΐων, στις 9 Απριλίου θα είχαμε την διενέργεια των πρώτων εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής. Κάτι που σήμαινε ότι η Βουλή θα ολοκλήρωνε τις εργασίες της την ερχόμενη Παρασκευή 10 Μαρτίου.

Πλέον τίποτα δεν είναι σίγουρο και έχουμε μπει όλοι σε σεναριολογία, καθώς η κατάσταση που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι δύσκολη και το κυριότερο θα έχει να αντιμετωπίσει και το ανάλογο πολιτικό κόστος. Από την πρώτη μέρα, η κυβέρνηση επέλεξε μια εμπροσθοβαρή διαχείριση. Μια σειρά κυβερνητικών στελεχών μετέβησαν από νωρίς στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας (Γ. Μπρατάκος, Τ. Θεοδωρικάκος, Χ. Στυλιανίδης), ενώ άμεσα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα πήραν τον δρόμο για τα νοσοκομεία υποδοχής των τραυματιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίς αποφάσισε να μεταβεί ο ίδιος στο σημείο της τραγωδίας για να έχει ίδια άποψη.

Αμέσως μετά την πρώτη αυτοψία στο δυστύχημα στα Τέμπη ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μιλώντας με τον πρωθυπουργό του ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης τον ρώτησε αν είναι σίγουρος, ο κ. Καραμανλής απάντησε καταφατικά, ο πρωθυπουργός ανταπάντησε ότι η επιλογή του τον τιμά και ο κ. Καραμανλής πήρε τον δρόμο για την Αθήνα. Στις 16:00 παραιτήθηκε.

Η παραίτηση Καραμανλή, όπως λένε πηγές του Μαξίμου «λειτούργησε ως βαλβίδα εκτόνωσης», ενώ με συνοπτικές διαδικασίες, «καρατομήθηκαν» οι διοικητές του ΟΣΕ Σπύρος Πατέρας και της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης, που προκάλεσαν αντιδράσεις με τη σιγή τους. Μέχρι τις εκλογές τέθηκε επικεφαλής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος διατηρεί και το υπουργείο Επικρατείας. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παραμένουν οι υφυπουργοί Γιώργος Καραγιάννης, Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο γενικός γραμματέας Γιάννης Ξιφαράς. Ο κ. Γεραπετρίτης θα αναλάβει να συστήσει άμεσα μια επιτροπή με ανθρώπους εγνωσμένου κύρους και υπερκομματικού χαρακτήρα για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, ώστε στη συνέχεια και η πολιτεία να δρομολογήσει θεραπευτικές παρεμβάσεις

Όλοι, λοιπόν, από την Τετάρτη το βράδυ προσπαθούν να κατανοήσουν τι σημαίνει η επιλογή Γεραπετρίτη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει οι πρώτες εκλογές να διεξαχθούν την 9η Απριλίου, όπως ήταν ο σχεδιασμός αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Η αλήθεια είναι ότι με το μόλις επέστρεψε στην Αθήνα από τα Τέμπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πριν κάνει την δήλωση για την τραγωδία επικοινώνησε με αρκετούς υπουργούς ακούγοντας τις απόψεις τους.

Οι περισσότεροι εκ των υπουργών εισηγήθηκαν όπως οι εκλογές μεταφερθούν για μετά το Πάσχα.

Τα σενάρια

Το πρώτο σενάριο λέει πως οι εκλογές μπορεί να γίνουν βάσει του αρχικού σχεδιασμού, καθώς τα νομοσχέδια που θα έρχονταν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή –ορισμένα αποτελούν προαπαιτούμενα για εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης– προλαβαίνουν «έστω οριακά», όπως αναφέρει πηγή, να έρθουν κανονικά και ακολούθως να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Υπάρχει όμως και δεύτερο σενάριο που λέει πως η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή για μία εβδομάδα και θα κλείσει τελικά στις 17 Μαρτίου και όχι στις 10 του μηνός. Αυτό θα πρέπει να συμβεί καθώς κατά κοινοβουλευτικές πηγές, λόγω του τριήμερου πένθους η Βουλή έχει κλείσει και δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης και ψήφισης των νομοσχεδίων. Σε αυτή την περίπτωση το ερώτημα είναι εάν οι εκλογές προλαβαίνουν να γίνουν στις 9 Απριλίου. Συνταγματικά η απάντηση είναι θετική, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει 21 μέρες ως μίνιμουμ προεκλογικής περιόδου και ο πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύξει εκλογές έως τις 19 Μαρτίου και να γίνουν στις 9 Απριλίου. Πρακτικά ωστόσο ο χρόνος των 21 ημερών είναι ασφυκτικός για την προετοιμασία των διαδικαστικών των εκλογών.

Το τρίτο σενάριο λέει πως οι εκλογές μπορεί να μετατεθούν για τις 23 Απριλίου, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά. Το υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι μεταξύ των δύο εκλογών δεν μπορούν να μεσολαβήσουν λιγότερες από 40 ημέρες. Συνεπώς εάν οι πρώτες εκλογές ελάμβαναν χώρα στις 23 Απριλίου, τότε οι δεύτερες δεν θα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα από τις 4 Ιουνίου, κάτι πρακτικά αδύνατο καθώς 1 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές.

Το τελευταίο σενάριο είναι να απομακρυνθούν περαιτέρω και οι πρώτες κάλπες, δηλαδή να πάνε τον Μάιο. Είτε στις 14 Μαΐου με τις επαναληπτικές να πηγαίνουν στις 2 Ιουλίου, δηλαδή 49 μέρες μετά καθώς στις 42 ημέρες θα διεξάγονται ακόμα Πανελλαδικές, είτε στις 21 Μαΐου με τις επαναληπτικές να γίνονται 42 ημέρες μετά και πάλι στις 2 Ιουλίου.

Η επικοινωνία

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ακόμη και χθες το πρωί δήλωναν άγνοια για τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Και αυτό διότι άκουσε όλες τις εισηγήσεις, αλλά απέφυγε να πει το παραμικρό. Οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμη και τα επόμενα 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στις 9 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό κόστος από την τραγωδία, το Μαξίμου θα περιμένει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρείται το αντίπαλο δέος. Εάν, λοιπόν, από την Κουμουνδούρου σηκώσουν υπερβολικά τους τόνους θα υπάρξει αντίδραση από την κυβέρνηση υπενθυμίζοντας τι έγινε στην τραγωδία στο Μάτι. Εκεί όπου υπήρξε βραδινή σύσκεψη-με την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα– που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, όπου έγινε προσπάθεια να καλυφθούν οι νεκροί. Και φυσικά ούτε λόγος για παραίτηση.

Τουναντίον τώρα υπήρξε άμεση ανάληψη των πολιτικών ευθυνών από τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και η παραίτηση του, όπως επίσης και η αποπομπή των διοικητών ΟΣΕ κι ΕΡΓΟΣΕ.

Οπότε με βάση αυτή τη γραμμή άμυνας που σχεδιάζεται από το Μαξίμου δεν θα πρέπει να προκαλέσει εντύπωση εάν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμείνει για τις 9 Απριλίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα