Παίζει τα ρέστα του στις πρώτες κάλπες ο Ανδρουλάκης

Στόχος να εκμεταλλευτεί την χαλαρή ψήφο λόγω απλής αναλογικής για να εδραιώσει τα υψηλά ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ

Οι τελευταίες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο, που δεν ήταν πλέον κατηγορηματικός για το ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της θητείας της παρούσης κυβέρνησης, σήμανε συναγερμό στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο έτσι κι αλλιώς προέβλεπαν εκλογές τον Οκτώβριο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν κάνει την απαραίτητη προεργασία για τους υποψηφίους σε όλη την Ελλάδα και σιγά-σιγά διαρρέουν τα ονόματα όσων έχουν προταθεί. Όπως λένε μάλιστα στην Χαριλάου Τρικούπη στις περισσότερες περιφέρειες οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι και πλέον η επιτροπή ψηφοδελτίων υπό τον Βαγγέλη Αργύρη πρέπει να καταλήξει στις τελικές προτάσεις, οι οποίες και θα κυρωθούν από το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Επιτροπή. Με βάση τα ποσοστά που λαμβάνει το κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οι ιθύνοντες του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως στους άλλοτε πράσινους νομούς θα εκλεγούν περισσότεροι βουλευτές, ενώ διεκδικεί να υπάρχει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες.

Φυσικά στο ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμοι και για το πολωτικό παιχνίδι που θα επιδιώξουν οι δύο βασικοί πυλώνες του πολιτικού μας συστήματος, όμως η ενεργοποίηση της νεολαίας δίνει βάσιμες ελπίδες ότι το βράδυ της πρώτης εκλογικής μάχης το ΠΑΣΟΚ θα είναι στην πλευρά των νικητών, όπως δηλώνει εδώ και μήνες ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Κινήματος «το κάθε κόμμα θα αποδείξει την καλή πρόθεσή του για συνεργασίες από την πρώτη Κυριακή. Εμείς καταθέτουμε το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα και πάνω σε αυτό θα καλέσουμε τα άλλα κόμματα προς συζήτηση. Και το βασικότερο δεν αποδεχόμαστε ούτε τον κ. Μητσοτάκη, ούτε τον κ. Τσίπρα, ως πρόσωπα, για τη θέση του επόμενου Πρωθυπουργού. Οι πολίτες είδαν τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θυμούνται πώς ήταν η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγα χρόνια και γνωρίζουν και το ΠΑΣΟΚ. Για αυτό τους ζητάμε να αξιολογήσουν και ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ».

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, ερωτηθείς είπε χαρακτηριστικά: «Ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας επιθυμούν οποιαδήποτε συνεργασία ή πολιτική σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ και τις πολιτικές του. Θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Η συζήτηση πρέπει να γίνει αξιακά και προγραμματικά, όχι προσχηματικά. Δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας για το ποιες πολιτικές προτάσεις έχει το ΠΑΣΟΚ».

Και όπως τονίζουν όλοι στην Χαριλάου Τρικούπη Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έχουν τους ίδιους ακριβώς στόχους. Και στα δύο κόμματα υπάρχει η ίδια σχολή σκέψης. Δηλαδή να απαξιώνουν το ΠΑΣΟΚ για να ανακόψουν την πολιτική του ενίσχυση. Το δε αστείο της υπόθεσης είναι ότι και οι δύο αναζητούν στελέχη από το ΠΑΣΟΚ για να επανδρώσουν θέσεις ευθύνης και φτάσαμε στο σημείο να αλληλοκατηγορούνται και γι’ αυτό.

Κριτήριο η πρώτη Κυριακή

Οι δημοσκόποι θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξουν και επαναληπτικές εκλογές. Σε αυτό συμφώνησαν προ ολίγων 24ωρων σε κοινή τους συνέντευξη σε ενημερωτικό ιστότοπο ο Κώστας Παναγόπουλος της Alco και ο Γιώργος Αράπογλου της Pulse RC. Μάλιστα και οι δύο εκτίμησαν ότι στις πρώτες κάλπες θα υπάρξει χαλαρότητα στην ψήφο και οι πολίτες μπορεί να συμπεριφερθούν όπως κάνουν στις ευρωεκλογές.

Πάνω σε αυτό το αφήγημα ποντάρει και ο Νίκος Ανδρουλάκης για να εισπράξει το ΠΑΣΟΚ και την δυσαρέσκεια αλλά και την πιθανολογούμενη χαλαρότητα της ψήφου των πρώτων εκλογών. Γι’ αυτό κι επενδύει σε στρατηγική του πρώτου γύρου και αυτό το δρόμο θα ακολουθήσει σε όλη την προεκλογική διαδρομή που έχει ήδη ξεκινήσει. Και στο εκλογικό σώμα θα παρουσιάζεται ως ο μόνος που θέλει να υπάρξει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, με βάση όμως τις προγραμματικές συγκλίσεις.

Κι όπως μπορεί να αντιληφθεί και ο πλέον αδαής πρόκειται, σε γενικές γραμμές, για εύλογη στρατηγική επιλογή, αν ληφθούν υπόψη οι ευρύτεροι συσχετισμοί στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και οι συνθήκες που διαμορφώνει η απλή αναλογική, σχηματίζοντας μια τακτική που ακουμπάει σε δύο βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος είναι, υπό μία έννοια, ο «υπαρξιακός». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πολλές φορές χαρακτηρίσει την πρώτη εκλογική Κυριακή ως «την πρώτη πραγματική δημοσκόπηση» για την παράταξη. Αν για τη Ν.Δ. οι κάλπες της απλής αναλογικής αποτελούν πρόβα αυτοδυναμίας και για τον ΣΥΡΙΖΑ βαρόμετρο ως προς τη διεκδίκηση της πρωτιάς, για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το αντίστοιχο στοίχημα είναι διπλό. Αφενός μεν θα φανεί αν το αφήγημα της «ανατροπής των συσχετισμών» μπορεί να λάβει σάρκα και οστά, αφετέρου δε εφόσον το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό, το ΠΑΣΟΚ θα έχει εξοπλιστεί για να αντιμετωπίσει την ακραία πόλωση των δεύτερων εκλογών. Αλλά και για τον ίδιο το Νίκο Ανδρουλάκη οι πρώτες εκλογές αποτελούν το πρώτο και σημαντικό κρας τεστ. Ένα θετικό αποτέλεσμα θα εδραιώσει την εσωκομματική του κυριαρχία, ενώ ένα αρνητικό, πιθανώς θα αφυπνίσει την αντιπολίτευση εντός των τειχών, με ότι συνεπάγεται.

Ο δεύτερος πυλώνας αγγίζει το πεδίο των συνεργασιών. Το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως «οι προθέσεις όλων θα φανούν την πρώτη Κυριακή», υποστηρίζοντας παράλληλα πως όσο πιο ισχυρό βγει το ΠΑΣΟΚ από αυτήν, τόσο πιο πολλές θα είναι οι πιθανότητες να επιβάλει κυβερνητικό πρόγραμμα και πρόσωπα. Ωστόσο, το έδαφος για συγκλίσεις στον πρώτο γύρο δεν μοιάζει, εκ των πραγμάτων, ιδιαίτερα πρόσφορο. Διότι δεν είναι μόνο η θέση του κ. Ανδρουλάκη για ουδέτερο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού, είναι και το τι θέλουν και οι άλλοι. Κατ’ αρχάς ως τρίτο κόμμα δεν μπορεί να επιβάλλει τρίτο πρόσωπο για πρωθυπουργό. Και κατά δεύτερο η μεν Ν.Δ. επιδιώκει αυτοδυναμία, ο δε ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο κάδρο της προοδευτικής διακυβέρνησης και τον Γιάνη Βαρουφάκη με τον οποίο στην Χαριλάου Τρικούπη βγάζουν σπυράκια.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν επιβεβαιωθεί η επικρατούσα εκτίμηση για διπλές εκλογές, η πίεση προς το ΠΑΣΟΚ, δεδομένα, θα είναι αυξανόμενη, ανεξάρτητα από το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα στην πρώτη κάλπη. Μια πίεση που πιθανότατα δεν θα είναι μόνο εξωγενής, αλλά ενδέχεται να εκφραστεί και από το εσωκομματικό έδαφος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα