Παίζουν με σύστημα… Πόντιου Πιλάτου

Η μετατόπιση ευθυνών αποτελεί πάγια τακτική της σημερινής ηγεσίας της ΕΠΟ, γεγονός που αποδεικνύεται από το σύνολο των ενεργειών και αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο συγκεκριμένο διάστημα, τις ενέργειες που έχουν γίνει, αλλά και τις δηλώσεις του προέδρου, Γιώργου Σαρρή.

Τις τελευταίες hμέρες έχουν ανακύψει θέματα, για τα οποία φέρει ικανό ποσοστό ευθύνης η Ομοσπονδία και η διεύθυνσή της. Ευθύνες τις οποίες η διεύθυνση της ΕΠΟ αποφεύγει επιμελώς να αναλάβει, άρα και να αντιμετωπίσει στη ρίζα τους. Από τη μία το τραγικό περιστατικό στην αναμέτρηση του Ηροδότου με τον Εθνικό, και από την άλλη η εικόνα που εμφανίζει η εθνική ομάδα και όσα έχουν προηγηθεί στο παρασκήνιο, εκθέτουν την Ομοσπονδία, η οποία κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της να αποποιηθεί των ευθυνών της.

Ας ξεκινήσουμε από την τραγική κατάληξη των επεισοδίων στην Κρήτη. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Δεν έχει σημασία αν ήταν οπαδός του Εθνικού, ή του Ηροδότου, ή οποιασδήποτε ομάδας. Το κόστος μιας ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτο, ακοστολόγητο, όποιας απόχρωσης και αν είναι. Η ΕΠΟ εξοντώνει τον Ηρόδοτο με την αφαίρεση 12 βαθμών και την τιμωρία του γηπέδου του με δέκα αγωνιστικές. Σαφώς και φέρει ευθύνη η γηπεδούχος ομάδα για όσα διαδραματίστηκαν την τραγική εκείνη μέρα. Όμως είναι η μόνη; Η ΕΠΟ, που διοργανώνει το πρωτάθλημα, δεν φέρει καμία ευθύνη; Ποιος είναι τελικά ο ρόλος της Ομοσπονδίας; Μήπως περιορίζεται στον ανώτερο κριτή-δικαστή των πάντων;

Η ποινή είναι τόσο εξοντωτική, όσο και μονόπλευρη. Η ΕΠΟ φέρει τεράστια ευθύνη για τους όρους που διεξάγονται τα παιχνίδια στις μικρότερες κατηγορίες. Σαν Ομοσπονδία δεν έχει πραγματοποιήσει την παραμικρή προσπάθεια για τη λήψη προληπτικών μέτρων. Δεν διεκδικεί τα αυτονόητα. Αρκείται μόνο στον… αυτόματο οδηγό και αν συμβεί κάποιο τραγικό γεγονός, όπως αυτό στην Κρήτη, τότε φοράει την… τήβεννο του αρχιδικαστή και μοιράζει ποινές. Δυστυχώς για τη διεύθυνση της ΕΠΟ, αλλά πολύ περισσότερο για τα θύματα και τους συγγενείς τους, η όποια ποινή δεν αναπληρώνει μια χαμένη ζωή. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά, είναι τα μέτρα πρόληψης. Η ενημέρωση. Η συνεχής προσπάθεια. Η επαφή με οργανωμένους οπαδούς, σωματεία, ειδικούς συνδέσμους. Η διαμόρφωση της κατάλληλης αθλητικής παιδείας. Η ΕΠΟ έχει κάνει τίποτε απ’ όλα αυτά; ΟΧΙ. Και αν έχει να παρουσιάσει κάποια κίνηση, αυτή είναι ευκαιριακή, σπασμωδική και δεν γίνεται με πρόγραμμα, εμμονή και τακτική. Η μόνη τακτική που ακολουθείται με χαρακτηριστική συνέπεια από την ΕΠΟ και τον Γιώργο Σαρρή, είναι εκείνη του Πόντιου Πιλάτου, «νίπτοντας τα χείρας» της σε οτιδήποτε στραβό προκύψει. Για όλα ευθύνεται ο Ηρόδοτος και η Ομοσπονδία σε τίποτα. Γι’ αυτό και αναλαμβάνει τον ρόλο του απόλυτου δικαστή-τιμωρού!

Κεφάλαιο εθνική ομάδα
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην εθνική ομάδα. Η ευτυχής συγκυρία οδήγησε την Ελλάδα σε λαμπρές στιγμές ποδοσφαιρικής δόξας. Την τελευταία δεκαετία ζήσαμε διακρίσεις, τις οποίες ούτε καν είχαμε διανοηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Μέσα σε λίγους μήνες, μετά την παρουσία στους «16» του Μουντιάλ της Βραζιλίας, η εθνική ομάδα εμφανίζει ένα πρόσωπο άλλων –πιστεύαμε– μακρινών εποχών! Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά δεν είναι της παρούσης να τους αναλύσουμε. Το ψάρι, όμως, βρωμάει πάντα από το κεφάλι. Όπου «κεφάλι», εννοούμε την ΕΠΟ και βέβαια τον πρόεδρο, Γιώργο Σαρρή. Ο τελευταίος ήταν ωσεί παρών κατά την περιπέτεια της Εθνικής στη Βραζιλία. Νωρίτερα, είχε «καταφέρει» να «τελειώσει» τον Φερνάντο Σάντος, προκαλώντας σοβαρότατα ρήγματα στο εσωτερικό της ομάδας.

Το πετυχημένο ή όχι της πρόσληψης του Κλαούντιο Ρανιέρι στη θέση του Πορτογάλου θα κριθεί την κατάλληλη στιγμή. Η ΕΠΟ ωστόσο, ακολουθώντας την πάγια τακτική της, «ένιψε τας χείρας» της και αυτήν τη φορά, με τον Γιώργο Σαρρή να μετατοπίζει τις ευθύνες εξ ολοκλήρου στον Ιταλό. Μέχρι και την επιλογή του Βασίλη Τζαλακώστα στην Εθνική νέων φρόντισε να «χρεώσει» στον Ρανιέρι! Αυτό που δεν είπε στον κόσμο ο πρόεδρος της ΕΠΟ ήταν οι συμπτώσεις που εκδηλώθηκαν, με κοινό παρονομαστή έναν Έλληνα μάνατζερ, τον Γιώργο Καζιάνη! Ο Κλαούντιο Ρανιέρι ανέλαβε την εθνική ομάδα, μετά από εισήγηση-πρόταση του εν λόγω ατζέντη. Σύμφωνα με τον Γιώργο Σαρρή, ο Βασίλης Τζαλακώστας και το επιτελείο του προσλήφθηκαν στην Εθνική Νέων μετά από εισήγηση του Ιταλού (γνωρίζονταν από παλιά μάλλον…)! Όλως τυχαίως, ο Τζαλακώστας διατηρεί στενές σχέσεις με τον Γιώργο Καζιάνη (είναι κουμπάροι)! Παράλληλα, ο συγκεκριμένος μάνατζερ συνεργάζεται με τον Βασίλη Τοροσίδη και τον Βαγγέλη Μόρα, στους οποίους δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση ο Κλαούντιο Ρανιέρι.

Για όλα αυτά, δεν είναι ενημερωμένος ή «υποψιασμένος» ο κ. Σαρρής; Ο οποίος, μετά την ήττα της Εθνικής από τη Βόρειο Ιρλανδία, μοναδική του σπουδή ήταν το πώς θα αποποιηθεί –για πολλοστή φορά– τις ευθύνες του, «φωτογραφίζοντας» ως υπεύθυνο για όλα τον Ιταλό προπονητή. Αλήθεια, εκείνος που επιλέγει δεν φέρει καμία ευθύνη; Για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, ή που λειτουργεί το όλο σύστημα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ επίσης δεν ευθύνεται; Για τις αλλαγές στο πόστο του ταμία, πάλι δεν υπάρχει καμία ευθύνη; Για όσα στραβά υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η αρμόδια Ομοσπονδία είναι παντελώς αμέτοχη; Κατά τη διεύθυνση της ΕΠΟ, όλα λειτουργούν στην εντέλεια! Μόνο που οι φίλαθλοι παραμένουν έρμαια στις διαθέσεις κάθε εγκληματία ή ηλίθιου, και η εθνική ομάδα κινδυνεύει να αποκλειστεί πριν καν ξεκινήσει την προσπάθειά της στην προκριματική φάση του EURO 2016! Κατά τα άλλα, όλα βαίνουν καλώς… και η ΕΠΟ περί άλλων τυρβάζει!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα